Solskinnsboller med vaniljekrem og kanelfyll

Alle elsker vel boller, og når du kan få saftige boller med kanelfyll og vaniljekrem da er livet komplett.. Disse bollene er noe av det bedre jeg har spist, for her har jeg ikke spart på noe.

  
12 stk boller

Dette trenger du:


Ingredienser bolledeig
450 g hvetemel
50 g sukker
25 g ferskgjær
0.5—1 ts salt
1 ts kanel
2—3 ts kardemomme
2 dl helmelk
1 stort egg
75 g romtemperert smør i terninger
1 egg til pensling

Ingredienser bollefyll:
100 g romtemperert smør
75 g brunt sukker
2 ss kanel

Ingredienser vaniljekrem:
12 g (1 stor ss) maizena
40 g (3 ss) sukker
3 eggeplommer
1/2 ss vaniljesukker
2 dl melk
1 dl kremfløte

Topping:
Melisglasur
Tørket kokos


Slik gjør du: 

 1. Start med å lage bolledeigen. I en kjøkkenmaskinbolle med eltekrok kan du helle hvetemel, sukker, ferskgjær, salt, kanel og kardemomme. Pisk egg og melk sammen i en liten kjele og varm opp til ca. 30—35 grader. Hell den lunkne melken opp i de tørre ingrediensene og elt deigen i 10 minutter på lav hastighet. Det er VIKTIG at du elter deigen lenge nok for å få et bra sluttresultat. Deigen vil virke ganske tørr, men fortvil ikke, den vil bli smidig etter at smøret er eltet inn.
 2. Etter 10 minutter med elting kan du tilsette smørterninger, litt av gangen. La maskinen elte deigen under hele prosessen. Når du har tilsatt alt smøret skal deigen elte i 10 nye minutter. Deigen vil være klissete i starten, men når det har gått 10 minutter vil den ha forandret seg til en myk og smidig deig.
 3. Hell deigen ut på kjøkkenbenken og form den til en stram ball. Ha deigen over i en bakebolle som er smurt med enten litt nøytral olje eller litt smør. Dekk til og la heve til dobbel størrelse, ca. 1 time.

 

 1. Mens bolledeigen hever kan du lage vaniljekremen og bollefyllet. Lag fyllet ved å røre sammen alle ingrediensene. Sett til side.
 2. Lag vaniljekremen ved å piske sammen maizenna, sukker, vaniljesukker og eggeplommer i en skål. Varm opp melk og kremfløte i en kjele til rett under kokepunktet. Hell den varme melken sammen med eggblandingen mens du pisker. Hell alt over i kjelen igjen og varm opp. Bruk en slikkepott til å røre hele tiden, mens vaniljekremen til tykkere. Ikke la den koke, kun varmes opp til under kokepunktet. Når vaniljekremen har blitt ganske tykk kan du avkjøle den helt i kjøleskapet.
 3. Når vaniljekremen har blitt avkjølt kan du ha den over i en sprøytepose og klippe et hull i enden.

 

 1.  Når deigen har doblet seg i størrelse kan du kjevle den ut til et firkant som er 40 x 40 cm. Smør fyllet utover. Rull deigen til en stram pølse og kutt den i 12 emner.
 2. Plasser deigemnene, ganske tett, men med litt mellomrom mellom hver i en ildfast form som er dekket med bakepapir.
 3. Dekk til og la heve i ca. 35-45 minutter.
 4. Forvarm ovnen til 200 grader over/undervarme.
 5. Lag en grop i hver bolle og fyll med vaniljekrem.
 6. Pensle bollene med egg og stek i ca. 16—17 minutter.
 7. Avkjøl.
 8. Pynt bollene med melisglasur og kokos.

 

   


26.03.2019 14.49.38