Slik lager du verdens beste vafler

    Her er Norges største bakebloggers beste tips til supergode vafler – enten du liker dem myke eller sprø.

    Hvis du heller vil ha vaflene dine lette og sprø, inneholder de ikke surmelk og ofte heller ikke egg, som gjelder for blant andre rømmevafler. Mange oppskrifter med egg og melk gir deg et resultat midt i mellom; vafler som er litt sprø og kjempegode å sette tennene i med det samme de er nystekt.

    Redskapet som gir perfekt vaffelrøre  

    Alle kan lage vafler, men noen bedre enn andre. Går det ikke så bra, kan utstyret ha skylda. Kakekokkens beste triks for en fantastisk røre er rett og slett en ballongvisp! Med en slik smart sak slår du alle melklumpene ut av røra så den blir jevn og klumpfri. Det går an å bruke en håndmikser også, og vispe alt sammen kjapt, men en ballongvisp holder lenge.

    Et godt jern er også viktig for perfekt resultat. Dårlige, gamle jern kan steke ujevnt og vaffelrøren risikerer å sitte fast i hakkene.


    FOTO: Kristine Ilstad/Det søte liv

    En annen årsak til at vaflene henger fast, kan være selve røren. Den skal være tykkere enn pannekakerøre.

    – Hvis røren er for tynn, henger ikke vaflene alltid like godt sammen. De kan dele seg på midten og en del blir hengende fast i lokket på jernet og den andre i bunnen. Er vaffelen blek og slapp, kan det også være at du har stekt den for kort og hatt for lite mel i røren, opplyser Kristine Ilstad.

    De nyere vaffeljernene har gode teflonbelegg som slipper vaffelen lett, og enkelte piper når vaffelen er klar. Du må selv teste deg frem, men med et pip får du en kjekk påminnelse om når vaffelen er ferdigstekt – og du får en bunke jevne vafler som er stekt akkurat like lenge.

    Vafler med smør og kjærlighet

    Superbakeren har ikke salt i sin vaffelrøre, men sukker må oppi. Og en god dæsj meierismør, både i røren og til stekingen. Du kan også bruke formfett på sprayboks til jernet hvis du foretrekker mindre fett, men du går samtidig glipp av smørsmaken.

    Når du har hatt i alle ingrediensene og vispet lar du røren svelle i et kvarter til en halv time. Det skader heller ikke å la den stå lenger, en vaffelrøre kan fint bo i kjøleskapet i en uke.

    – Vafler er ferskvare, så jeg ville mye heller stekt opp akkurat det jeg trenger samme dag og oppbevart resten av røren, enn å steke opp alt. Vafler som har ligget en stund blir ikke like gode, poengterer Ilstad.

    – Vafler må ikke være søte

    Nordmenn spiser sine vafler med rømme, ost og syltetøy. Hjertevafler er tross alt en nedarvet og populær tradisjon. Men du kan være crazy. 

    – Bare fantasien setter grenser! Alle smaker som ikke gir harde klumper i vaflene er lov, sier bakeren.

    Krydder, kakao, revet marsipan, appelsinskall, finhakket sjokolade går fint. Det eneste Ilstad er skeptisk til, er godsaker som setter seg fast i jernet som karamell, eller saker som ikke smelter, som peanøtter.

    Parmesanvaffel har hun også laget.

    – En vaffel må ikke være søt. Hvis du mikser dem med grovt mel, havregryn, tilsetter litt krydder, urter og ost så har du plutselig en liten, smakfull matrett.


    FOTO: Kristine Ilstad/Det søte liv

    Vafler i folkesjela

    Vafler sitter i folkesjelen og kommer aldri til å gå moten, ifølge bakeren. De norske hjertevaflene hennes skal helst ha brunost, syltetøy og rømme tradisjonen tro, men hun er også glad i kombinasjonen sukker og presset sitron. Hun anbefaler å toppe vaflene med alt som kompletterer hva du har funnet på å ha i røren. 

    – Har du puttet marsipan i vaflene, er de nydelige med pisket krem og hakkede nøtter på toppen. Lager du eplevafler med revede epler og kanel i røren, kan du drysse litt melis over eller toppe med litt eplesyltetøy – og vips, så har du en liten kake.