Ida Gran Jansens lammecarre med sellerirotkrem og asparges

Lammecarre er en luksusvare som er vanvittig god og veldig mør. Lam er en av mine favoritter og da troner lammecarre høyt på listen. For å lage lammecarre bør du ha et mattermometer så du kan sjekke kjernetemperaturen på kjøttet under stekingen. Hvis ikke er det veldig vanskelig å vite hvordan kjøttet er når du skal skjære det opp. Jeg anbefaler deg å ta turen til Obs, de har masse godt lammekjøtt og det var der jeg fikk tak i denne nydelige carreen. Jeg har laget en sellerirotkrem til, en enkel saus og smørstekte asparges.

Jeg bruker flytende viltfond i sausen, det får du også tak i hos Obs.

5 pers
Glutenfri
70 min

 

Ingredienser lam:

  • Ca. 1.3 kr lammecaree (to stk i 1 pakke)
  • 2 ss olje til steking
  • Salt og pepper
  • 1 hel hvitløk

Ingredienser sellerirotkrem:

  • 600 g skrellet sellerirot
  • 4 dl melk
  • 3 dl kremfløte
  • 2 ss smør
  • Salt og pepper

Saus:

  • Stekefettet fra lammecarre
  • 1.5 dl vann
  • 1 ss flytende viltfond
  • 2 ss rømme
  • Evt litt melk
  • Sitronsaft

Smørstekt asparges:

  • 1 pakke aspargestopper
  • 2 ss smør
  • 2 klyper salt
  • Sitronsaft

 

Slik gjør du: 

 

  1. Ta kjøttet ut av kjøleskapet og ut av plastikken 1 time før du skal steke det. Bruk en skarp kniv til å rute fettet, ned til kjøttet (men ikke i kjøttet).
  2. Forvarm ovnen til 150 grader over/-undervarme.
  3. Salt og pepper lammet godt. Varm en panne (gjerne jernpanne) med litt olje og stek lammet med fettsiden ned til fettet har blitt skikkelig gyldent. Jeg stekte 1 carre av gangen (hadde totalt to stk på 650 g hver). Snu carreen og stek i ca 30 sekunder på kjøttsiden før du legger dem i en ildfast form.
  4. Kutt hvitløken i to og legg dem, med kuttsiden ned i fettet og stek i 30 sekunder. Ta hvitløkene opp og legg dem sammen med kjøttet. (ikke kast fettet som har samlet seg etter stekingen av lammecarreene).
  5. Stikk et mattermometer i den tykkeste delen av kjøttet og sett alt i ovnen. Stek til lammet har en kjernetemperatur på 58 grader, det tar ca 20-30 min.
  6. Ta kjøttet ut og la det hvile.

 

  1. For å lage sellerirotkremen kan du skrelle og kutte selleriroten i små terninger.
  2. Legg selleriroten i en kjele sammen med melk og fløte. Kok opp under lokk (pass på varmen så det ikke brenner seg). La småkoke under lokk til selleriroten er mør.
  3. Hell melken og fløten av, men spar på væsken.
  4. Ha 2 ss smør sammen med selleriroten og hell i litt av melk-fløteblandingen. Bruk en stavmikser til å kjøre selleriroten til en glatt krem. Tilsett så mye melk-fløte du ønsker.
  5. Smak til med salt og pepper.

 

  1. For å lage sausen kan du ha 1.5 dl vann i pannen du stekte lammecarreene i (den med fettet fra fettlaget). Ha også i 1 ss flytende viltfond og la alt koke ned til halvparten av væsken er redusert.
  2. Trekk pannen av platen og pisk inn rømme og litt sitronsaft. Spe gjerne ut sausen med litt melk om den blir for tykk. Det ligger også en del god kraft i den ildfaste formen som lammecarreen har blitt stekt i, den kan du gjerne helle over i sausen.

 

  1. Smelt smøret i en panne og legg asparges i. Stek dem til de er møre, men fortsatt har tyggemotstand. Dryss over litt salt og litt frisk sitrosaft.

 

  1. Skjær opp lammet og server det med sellerikrem, asparges og saus.

 


17.02.2020 12.49.00