Vi har beklageligvis problemer med innlogging. Ordrebekreftelser på e-post er også forsinket. Vi beklager ulempene dette medfører og jobber hardt for å løse dette så raskt som mulig.

    Barnas leker bør vaskes oftere enn du tror

    Unngå at lekene blir smittebærere. Sjekk hvor ofte og hvordan leker bør vaskes.

    Barn smaker, spiser og putter leker i munnen til de er ganske store. Derfor er det lurt å la lekene få seg en vask i ny og ne, så du blir kvitt skitten og eventuelle bakterier. Ulike forkjølelsesvirus, magevirus og for eksempel brennkopper kan smitte via leker.

    Hvor ofte du skal vaske avhenger av hvor ofte leken blir brukt, hvor den brukes og hvor møkkete den er. Men hovedregelen er at du bør gi lekene en lett vask en gang i uka.

    – Ofte holder det å bruke en lett fuktig klut og vaske over lekene, dette er noe barna selv gjerne kan hjelpe med, sier rengjøringsekspert i PlussTid, Malin Skar. 

     

     

    Vask lekene ekstra grundig ved sykdom

    – Har barna eller noen i familien nettopp vært eller er syke, kan det være lurt å ta en ekstra grundig vask. Desinfiser gjerne lekene med klorin etter at du har skylt av skitten. Men husk at klorin kan bleke og ødelegge fargen på leken, råder Skaar.

    Likevel er det ingen grunn til å bli hysterisk, barn tåler litt bakterier.  I Sverige er anbefalingen to ganger i halvåret, i Norge mener mange at leker bør vaskes ukentlig, særlig leker som mange deler på og putter i munnen.

    Barnehager og venterom hos legen er utsatt for smitte kontinuerlig, og trenger vask hyppigere enn lekene i lekekassa hjemme. Og er det et sted du gjerne kan legge litt ekstra trykk på formaningen om ikke å putte ting i munnen, er det på venterom på for eksempel legekontoret. Det er gjort undersøkelser som viser at barn kan smittes via leker de putter i munnen på legekontoret, noe som jo er ganske logisk.

     

     

    Vask av badeleker er viktig

    En type leker du imidlertid bør være obs på, er badeleker som blir liggende i badevann. Disse er utsatt for sopp og mugg, og ser du svarte flekker på dem, bør de vaskes. Zalo-vann og skylling holder og det viktigste for å forebygge bakterievekst er å tørke badelekene nøye.

    Et annet tips går ut på å legge badelekene i klorvann hver gang du vasker badet for eksempel. Du kan bruke eddik for å fjerne svarte flekker på innsiden av badelekene.

     

     

    Slik vasker du de ulike lekene

    Kosedyr og andre bløte, myke tøyleker, kan som regel tas i vanlig vaskemaskin. Men ikke alle. Sjekk vaskeanvisningen. Hvis de ikke tåler maskin, kan du vaske det i lunkent vann med mildt og flytende vaskemiddel.

    Harde plastleker kan stort sett puttes i oppvaskmaskin, men de tåler ikke så høy varme, så vask på maks 60 grader. Dette gjelder nesten alle leker som ikke er malt, for eksempel bøtte og spade. Eventuelt kan du legge tingene i et bad med Zalo-vann.

    – Noen leker tåler ikke vann, som for eksempel treleker og batterileker. Støvkluter, støvmopper eller tørre mikrofiberkluter fungerer bra på slike leker, mener Skaar.

    Et annet alternativt tips er å rengjøre lekene med 30 gram bakepulver blandet med 1.2 liter varmt vann. Legg leken nedi, eller tørk med en fuktet klut før du skyller med rent vann. Dette gjelder leker som ikke er batteri- eller strømdrevne.

    – Husk også å tømme lekekassen og pass på å vaske nedi den også, eventuelt støvsuge. Og pass på at lekene er tørre igjen før dere kaster de tilbake i lekekassen, sier Skaar.

     

    Tips til vask av leker

    • Rengjør med Zalo, eddik eller kloring.

    • Bakepulver og varmt vann kan også brukes.

    • Du kan bli kvitt bakterier ved å legge lekene i fryseren.

    • Kosebamser bør kunne vaskes i maskin.

    • Plastleker og duplo kan vaskes i oppvaskmasinen.

    • Det viktigste å vaske er leker som er med overalt, eller som mange barn deler på.