Lær barna å stå slalåm

    Å lære barna å stå på slalåm er en investering i fremtidige familieopplevelser i skibakken. Her er ekspertens beste tips til hvordan du gjør det.

    Å lære barna å svinge elegant ned bratte skibakker er ikke så vanskelig som du tror. For å hjelpe både foreldre og barn som skal begi seg ut på alt fra den første plogen til de første skikkelige svingene, har vi snakket med skiinstruktør og tidligere alpinist, Nikolai Klakegg fra Ready Alpint.

    – Lærer du barna å stå på slalåm, legger du til rette for masse fremtidig moro og minneverdige øyeblikk i bakken. Du kan starte opplæringen allerede i 4–5-årsalderen. Det er mye enklere å lære god teknikk som barn enn voksen. Her bygges et solid grunnlag som både gjør skikjøring morsommere og sørger for at utviklingen går fortere, forteller Klakegg.

    3 slalåmnivåer

    Selv startet Klakegg med alpint da han var 4 år. Da han var 7 år begynte han å stå aktivt. Nå jobber han som skitrener for barn, og da deler han barna inn i tre nivåer: Nybegynner, middels og god.

    Målet med treningen er å få barna opp ett nivå av gangen, hvor de til slutt er så gode at både svinger og plog blir en lek.


    EN BARNEBAKKE med morsomme figurer og rom for lek, øker ofte motivasjonen hos de aller yngste. Josefine er bare fire år, men koser seg allerede i bakken. 

    Tips til nybegynneren

    På dette nivået er målet å lære barnet det grunnleggende. Fokuset er på at barnet skal kunne ploge og stoppe på egen hånd. Om barnet aldri har stått på ski før, er det ofte lurt å starte med sele, det gjør opplæringen mye enklere.

    Sjekk hvordan i filmen under:

    – Stå med barnet i sele foran deg, og la barnet bli vant med å stå oppreist på skiene. Deretter forsøker dere sakte, men sikkert å ploge. Om barnet kan ploge, vil det føle seg mye tryggere alene. Når barnet ikke lenger trenger konstant oppmerksomhet, er det på tide å bevege seg opp et nivå.

     
    SIKKERHET: En sele kan være betryggende å bruke for både foreldre og barn – da har du full kontroll på farten. 

    TIPS! Det kan være utfordrende å ta tallerkenheis eller T-krok når barnet ikke har stått på ski før. Plasser barnet foran deg og fest heisen på deg selv. La barnet lene seg på deg på vei opp. Sørg for at du dytter barnet forsiktig av heisen før du selv går av.

    Tips til den middels gode

    Når barnet har lært å ploge skikkelig, er neste steg å lære å stoppe og svinge helt selv – helst uten at far eller mor konstant har hjertet i halsen.


    ET STYKKE PÅ VEI: Theodor (7) har stått slalåm en stund og har lært seg det mest grunnleggende. Han står fint på egen hånd i bakken. 

    – Gode svinger er et naturlig neste steg om barnet har lært å ploge. For å få en god sving må man trykke hardt på ytterskien. Gå gjerne igjennom dette med barnet før turen ned bakken. Hardt trykk på venstre ski gir en god høyresving, og hardt trykk på høyre ski gir en god venstresving.

    Se hvordan i filmen under:

    – En helt super øvelse på dette nivået er å kjøre baklengs foran barnet og gi instrukser og tilbakemeldinger. Dette gir deg også kontroll over farten, forklarer Klakegg. 

    Slik knekker du snowboard-koden

    Tips til den viderekomne

    Når du har kommet til dette nivået, så kan barnet stå på ski. Likevel kan både teknikken og posisjonen alltid forbedres. Her handler det bare om å øve nok.

     
    BEGYNNER Å BLI GOD: Lyra (9) har stått på slalåm i endel år og er helt komfortabel med svarte løyper. Nå øver hun mest på teknikk. 

    – Når barnet både kan svinge og stoppe, er neste mål å få god skrens i svingen og samtidig sørge for at kroppen hele tiden er i riktig posisjon. Nå handler det om terping av teknikk. Skuldrene skal være over tærne, armene skal være mellom navle og bryst og det skal være litt bøy i knærne.

    Se hvordan kroppsholdningen bør være i filmen under:

    Jobb også med å få et rent skjær i utgangen av svingen.

    I tillegg til å lære barna god teknikk i riktig alder, er Nikolai også klar på at riktig utstyr har mye å si. Det blir ingen hyggelig tur i bakken med altfor lange ski eller altfor små sko.

    – Når både teknikken er riktig og utstyret er i orden, handler det bare om antall timer i bakken. Mitt avsluttende tips er derfor egentlig bare å komme seg ut og nyte snøen og solen, avslutter Klakegg.