Dette er perfekt å bruke karbonadedeig til

Hva skal jeg velge av kjøttdeig og karbonadedeig? Er det ikke egentlig det samme?

Nei, ikke helt. Karbonadedeig er magrere enn kjøttdeig, og derfor det beste valget hvis du vil passe på kaloriene. Magert kjøtt er også regnet som sunnere enn det litt fetere. Så er det jo slik at en god del av smaken sitter i fettet, så karbonadedeigen trenger litt mer krydder for å få skikkelig smak. Derfor passer den best i retter hvor vi krydrer litt ekstra, og hvor vi også får med fett fra andre ingredienser.

Les også: Slik gjør du tacoen sunnere.

Dette passer best med karbonadedeig:

• Taco

• Pizza

• Gryteretter

• Lasagne

• Spaghettisaus

 

 

  

Slik steker du karbonadedeig

Skal du bruke karbonadedeig til taco, pizza eller annet? Da er det å slenge deigen i panna og hakke den opp mens den steker.

Men hva slags resultat vil du ha? Grå, myk og kokt karbonadedeig som hverken ser lekker ut eller smaker spesielt godt, som i bildet over? Eller brun og sprø karbonadedeig, med all smaken intakt?

Her er triksene for å få best resultat:

  1. Stek mindre porsjoner av gangen. Del gjerne en halvkilos pakke karbonadedeig opp i to eller tre – det kommer an på hvor stor panne du har – og stek hver porsjon godt gjennom. Grunnen til dette er at det vil sive ut væske fra deigen under stekingen. Hvis du steker for mye på én gang, vil kjøttet kjøle ned stekepannen og væsken blir derfor ikke fordampet raskt nok. Dermed blir karbonadedeigen kokt i stedet for stekt, og det blir ikke bra.

  2. Vent til stekepannen er skikkelig varm før du har karbonadedeigen oppi. Samme grunn som over: Dette vil også gjøre at væsken som siver ut, fordamper med en gang.

  3. Pass på at karbonadedeigen blir ordentlig gjennomstekt. Rå farseprodukter kan inneholde bakterier som kan gjøre deg syk. Disse bakteriene drepes når karbonadedeigen blir gjennomstekt.

  4. Hvis du vil bruke noe fett i pannen, kan en blanding av matolje, for eksempel rapsolje, og smør være fint. Oljen hjelper til med å holde temperaturen oppe i pannen, og smøret setter god smak.

 

 

Karbonader med sting

Hjemmelagede karbonader er noe alle liker, både voksne og barn. De er både enkle og raske å lage. Du blander karbonadedeigen med krydder, væske og kanskje litt mel, eventuelt et egg eller to, og steker i panna.

Men så kommer de smarte triksene som gjør karbonadene ekstra gode:

  • Salt og pepper er selvsagte kryddere. Men prøv med muskat, ingefær eller chili (eller alle tre) i tillegg, det gir en mye mer spennende smak.

  • Her er tre sauser som setter en spiss på smaken: Soyasaus, tabascosaus og worchestershiresaus.

  • En fløteskvett gir ekstra fylde til karbisene.

  • Det er heller ingen ting i veien for å blande inn litt revet ost.

  • Blir deigen litt løs, kan du blande inn litt potetmel.

 

Slik steker du karbonader:

• For å få fin stekeskorpe, er det lurt å lage ruter i deigen med en kniv.

• Brun kakene i stekepanne til de er passe gyllenbrune på hver side. En blanding av smør og nøytral matolje er fint å steke dem i.

• Best og saftigst resultat får du hvis du lar karbonadene steke videre i stekeovnen. Legg dem i en ildfast form eller på stekebrett og stek i ca ti minutter på 180 grader.

 

Smart fryse-tips

Har du karbonadedeig til overs? Putt den i fryseren med én gang. Men i stedet for å legge hele klumpen oppi, klem den litt flat! Da tar den for det første mindre plass i fryseren, og den tiner fortere når du skal bruke den igjen.

(Kilder: Dinside.no, matoppskrift.no, godt.no)