Klart du kan ha ostesmørbrød til middag

    Med disse oppskriftene blir ostesmørbrødet et fullverdig måltid.

    Ostesmørbrød kan lages i alle mulige varianter, med alle mulige typer ost. Men det er kanskje ikke alle som er et fullverdig måltid?

    – Jeg mener man fint kan spise ostesmørbrød til middag. Supplerer man med en suppe eller lignende, så kan ostesmørbrød helt klart være middagen en dag man har dårlig tid eller alt er litt kaotisk. Og til lunsj kan det gjerne være hovedretten, sier Pia Skevik, matblogger og radioprogramleder.

     

     

    Ostesmørbrød er kos

    Pia Skevik snakker om mat på NRK Radio, og hun skriver om mat på Matvrakbloggen.no. Mest av alt elsker hun ost, og hun har mange ostefavoritter.

    – Jeg synes det er vanskelig å si at én ost er min favorittost – jeg har til gode å møte en ost jeg ikke liker! Melk, fett og salt er helt essensielle ting for å overleve, det er jo ikke rart hjernen belønner oss når vi får det?

    Det sier damen som har en egen boks på størrelse med en skoeske i kjøleskapet, kun til ost.

    Pias forhold til ost, ostesmørbrød og ost i matlaging er over gjennomsnittet lidenskapelig.

    – Ostesmørbrød for meg handler bare om kos, det var det bestevenninnen min og jeg laget etter skolen hvis det regnet, det er det jeg lager til familien hvis vi har gått lang fjelltur på hytta, og det er et must til litt lettere supper på høsten!

     

     

    Slik blir ostesmørbrødet perfekt

    Man kan bruke alle typer brød for å lage ostesmørbrød. Pia selv er ikke så glad i lyst brød, og mener det av og til er digg med anonymt brød som lar osten ta styringen.

    – Et dårlig ostesmørbrød har bløtt brød! Og for lite ost. For å få ostesmørbrødet helt perfekt må det ikke stekes for kort, men heller ikke for lenge. Osten må ha smeltet helt, men den må ikke bli brent, da smaker den ofte bare bittert. 

    Aller helst liker Pia å blande oster, men utenlandske oster som Primadonna, Västerbotten og selvsagt den gode, gamle parmesanen er blant favorittene.

     

     

    – Aller svakest er nok hjertet mitt for den fabelaktige raringen «Epoisse». Jeg er også stor fan av både Tingvollost og Kraftkar (på hjemmebakte pepperkaker). Og så var jeg så heldig å smake den fantastiske geitosten til Aaland gård før de vant NM i gardsost, sier Pia, som dessuten er skikkelig svak både for geitost og salte, faste oster.

    Om du synes det blir litt for lite mat i ostesmørbrød til middag, kan du jo finne andre oppskrifter og legge til ost. Pia er for eksempel veldig opptatt av hvilket forhold barna hennes får til mat, og hvordan man kan få dem til å spise omtrent alt ved å gjøre små grep.

    – Barna mine gir meg karakter på middagen hver dag, og hvis det kommer fire tomler opp, så går oppskriften rett på bloggen. Som for eksempel Ninjapasta (spinat, pasta, lime og smørbar geitost). Den er en favoritt hos oss, sier hun.

     

     

    Pias ultimate ostesmørbrød

    Du trenger:

    • Brød

    • God, gjerne søt sennep

    • Blåmuggost

    • Vanlig gulost

    • Frisk basilikum

    • Tørrsaltet bacon eller spekeskinke

     

     

    Slik gjør du:

    1. Toast brødskiven lett, slik at den ikke blir bløt når osten begynner å smelte.

    2. Smør på sennep og legg på bacon eller spekeskinke

    3. Dekk med gulost, grovt revne basilikumblader og blåmuggost.

    4. Ha i ovnen på varmluft til 180 grader til all osten har smeltet.

     

    Reste-ostesmørbrød

    Du trenger: 

    • Diverse osterester

    • Brødskive/bagett/rundstykke

    • Rødløk

    • Honning

     

    Slik gjør du:

    1. Riv eller skjær osten din i biter.

    2. Kutt rødløk i tynne strimler.

    3. Fordel ost over brødet og topp med rødløk. 

    4. Fordi du har forskjellige typer ost her, har de også forskjellige smeltepunkt, så følg litt ekstra med, men ca 175-180 grader i 10-12 minutter er fint. 

    5. Topp med litt honning, og kanskje nykvernet pepper.

     

     

    Rullet ostesmørbrød

    Du trenger: 

    • Brød 

    • Gulost, skivet eller revet (pass på at det er en ost som smelter godt)

    • Smør

    Slik gjør du:

    1. Skjær skorpene av brødet og bruk en kjevle på å få det flatere og større. 

    2. Ha over ost, og rull sammen.

    3. Stek ostesmørbrødrullen med skjøten ned i en panne med smør til den har smeltet sammen. Nå kan du enten fortsette å steke ostesmørbrødet i panne, eller ettersteke resten i ovnen 170 grader i 5-10 minutter.