Sjekk årets pinnekjøttguide

  Røkt, urøkt, billig kjøtt, dyrt kjøtt, lange pinner eller korte pinner – når det kommer til valg og tilbereding av pinnekjøtt, er mulighetene mange. I denne artikkelen får du oversikt over alt du bør tenke på, samt tips og triks for en vellykket pinnekjøttmiddag.

  Pinnekjøtt er en elsket juletradisjon i hele landet, men pinnekjøtt er ikke lenger bare pinnekjøtt. Både før, under og etter at kjøttet er lagt i gryta er det flere valg som må tas:

  Røkt eller urøkt pinnekjøtt?

  En viktig vurdering å ta når du handler inn pinnekjøttet er om du foretrekker røkt eller urøkt pinnekjøtt, og dette er hovedsakelig en smakssak.

  Mens urøkt pinnekjøtt har en mild og naturlig smak, smaker det røkte pinnekjøttet mer røkt. Det røkte pinnekjøttet du får kjøpt i matbutikken er imidlertid ganske forsiktig røkt. Et tips er derfor å velge en type som er badsturøkt dersom du ønsker mer uttalt røyksmak på kjøttet.

  Urøkt pinnekjøtt er det mest vanlige valget i Norge, og i følge aperitif.no er røyking av pinnekjøtt et lokalt fenomen med lange tradisjoner i indre Hordaland, Sogn og Fjordane samt deler av Nordfjord. Uavhengig av hvor du bor, står du fritt til å velge den typen du selv liker best.

  Og du, hos Obs finner du både røkt og urøkt pinnekjøtt av ypperste kvalitet! Under årets NM i Kjøttprodukter stakk tre av våre pinnekjøtt av med henholdsvis gull, sølv og bronse. En ble også norgesmester!

  • Henriettes pinnekjøtt røkt (sølv i NM i Kjøttprodukter 2023)
  • Henriettes pinnekjøtt urøkt (gull i NM i Kjøttprodukter 2023)
  • Xtra pinnekjøtt røkt (bronse i NM i Kjøttprodukter 2023)/urøkt
  • Coop pinnekjøtt urøkt (Sølv i NM kjøttprodukter 2021)
  • Gilde pinnekjøtt røkt/urøkt
  • Rogaland pinnekjøtt
  • Henriettes pinnekjøtt av sadel

  NM-vinnere 2023.png

  Vanne ut pinnekjøttet

  Alle er enige om at det salte pinnekjøttet må vannes ut, men hvor lenge bør det ligge i vann og hvorfor?

  Årsaken til at vi skal vanne ut pinnekjøttet er at kjøttet på denne måten får tilbake sin naturlige væskebalanse samtidig som at saltmengden reduseres. Hvor lenge kjøttet skal ligge i vann er det delte meninger om, men det mest vanlige er å vanne ut kjøttet i 16-30 timer. Fyll opp med rikelig, friskt og kaldt vann og la kjøttet stå i romtemperatur. Bytt gjerne vann en gang underveis.

  Lange eller korte pinner?

  Før du bestemmer deg for hvilket pinnekjøtt du vil ha, er det lurt å studere kjøttet i pakkene. Lengden på pinnene, eller kjøttstykkene, påvirker nemlig smaken – og i butikkene finner du pakker både med korte og lange pinner.

  De lange ribbestykkene har mer fett og smak, men husk å sjekke at de også har bra med kjøtt på beinet.

  Mesterkokk Sven Erik Renaa fra Michelin-restauranten Re-Naa i Stavanger anbefaler å servere en god blanding av lange pinner, karré og kotelettbiter.

  Dampetid

  Noen mener at pinnekjøttet ikke kan dampe for lenge, og setter det derfor på tidlig på julaften. Andre sier fire timer er bra, mens noen mener at to timer holder.

  Ekspertene hos Matprat, Opplysningskontoret for egg og kjøtt, anbefaler «30-3-metoden» for tilberedning av pinnekjøtt. Det vil si 30 timers utvanning og 3 timers damping med lokket på.

  Er du fornøyd med din egen metode for damping av pinnekjøtt, beholder du den. Husk uansett å etterfylle med vann slik at det ikke tørrkoker.

  Skal du servere julepølser, morr eller vossakorv til pinnekjøttet, kan du la disse dampe sammen med pinnekjøttet i gryten de siste 15-20 minuttene.

  Julemat.png

  Skal kjøttet dampe på pinner, rist eller poteter?

  Pinnekjøttet skal ikke kokes, men dampes. Derfor må du ha noe som løfter kjøttet opp fra bunnen og over vannet i kjelen. Hva du ønsker å bygge opp med, er opp til deg. De tre vanligste er pinner, rist og poteter.

  Det tradisjonelle valget er å bruke bjørkepinner nederst i gryten, mens den moderne versjonen er å bruke en stålrist. Det nyeste tilskuddet er å dampe pinnekjøttet på et lag med mandelpoteter med skall. Med denne metoden kan du også velge om du vil dampe med vann eller øl. Mandelpotetene holder seg faste og fine og får en supergod smak, men det krever altså at du lar skallet være på.

  I følge spekespesialist og fagsjef på spekemat hos Gilde, blir smaken på pinnekjøttet akkurat den samme uansett hva du bruker, så dette er helt opp til deg. Er du likevel bekymret for å ende opp med potetmos i bunnen av gryten på selveste julaften, er det tryggest å holde seg til pinner eller rist.

  Grillet pinnekjøtt

  Vil du at pinnekjøttet skal være litt sprøtt, kan du brune det lett i stekeovnen etter at du har dampet det ferdig. Legg da pinnekjøttet på en rist i langpanne og plasser det under grillelementet. Men pass nøye på slik at det ikke svir seg. Maks tid i ovnen er fem minutter.

  Ønsker du å eksperimentere mer, er et godt tips å glasere pinnekjøttet med honning eller lønnesirup før du griller det i ovnen. Dette gir en herlig sødme og glans til retten.

  Skal du grille eller glasere pinnekjøttet for første gang kan det være lurt å teste med bare et par pinner i første omgang. Kanskje foretrekker du tradisjonelt pinnekjøtt uten steking og glasering, eller kanskje blir det en ny tradisjon?

  Alt du trenger til julen finner du hos Obs

  Hos Obs finner du ikke bare et bredt utvalg av pinnekjøtt, men alt annet du trenger for en vellykket julefeiring: tradisjonelle råvarer, moderne favoritter, ribbe, lutefisk, medisterkaker, julepølser, tilbehør, julepynt, matlagingsutstyr, servise, gaver og mye, mye mer.

  Kilder: gilde.no, matprat.no, nrk.no, klikk.no, aftenbladet.no, kjottbransjen.no