Ribbe

  Dette er min aller beste ribbeoppskrift. Den er saftig og svoren kommer til å bli sprø! Det er noen steg du må gjennom, men vet du hva, det er så absolutt verdt det. Server ribben med klassisk tilbehør som medisterkaker, pølser, poteter, svisker og epler.

  INGREDIENSER:

  Ribbe + Saltlake

  • 2 kg tynnribbe
  • 1 liter kaldt vann
  • 25 g salt
  • 1 ts natron

  Ribbekraft

  • 1 stk. gul løk
  • 4 stk. hvitløksfedd
  • 3 stk. laurbærblad
  • 1 stk. kanelstang
  • 1 liter kokende vann
  • 3 ss flytende kyllingfond

  Ribbesaus

  • kraft fra ribben
  • 1 ss hvetemel
  • 1 ss soyasaus
  • 1,5 ts worcestersaus

  Tips

  Tips nr. 1 er å bruke gode råvarer.

  Tips nr. 2 er å rute svoren i små ruter og ikke store. Da vil svoren bli sprøere.

  Tips nr. 3 er å lage en saltlake med salt, vann og natron som ribben skal ligge i i 24 timer.

  Tips nr. 4 er å dampe ribben under folie i ovnen i en times tid.

  Tips nr. 5 er å langtidssteke ribben, da blir kjøttet saftig.

  Tips nr. 6 er å bruke et termometer, da sørger du for riktig kjernetemperatur.

  Tips nr. 7 er å bruke varmluft på høy varme mot slutten, da blir svoren sprø.

  Tips nr. 8 er å la ribben hvile etter steking.

  I denne oppskriften bruker jeg en tynnribbe som veier 2 kg. Den er uten ben, men bruk det du selv ønsker. På selveste julaften er det mange som ønsker å steke en større ribbe, og det er ikke noe problem siden du bruker kjernetemperatur som mål. Da må du nok beregne litt lenger steketid. Steketiden på denne ribben var på nøyaktig 4 timer, men beregn 4–6 timer (alt etter som hvor stor ribbe du skal steke).

  FREMGANGSMÅTE:

  1. 24 timer før du skal steke ribben: Lag en saltlake av salt, natron og vann. Pr. 1 liter vann skal du blande inn 25 gram salt og 1 ts natron. Jeg brukte totalt 1 liter saltlake, men har du en større ribbe må du bruke mer saltlake. Bland gjerne opp 2 liter, så ser du hvor mye du trenger å bruke.
    
  2. Bruk en skarp kniv eller en tapetkniv til å rute opp svoren. Pass på så du ikke skjærer ned i kjøttet, men i svoren. Prøv å skjære små ruter, da vil svoren bli sprøere.
    
  3. Legg ribben med svoren opp i en ildfast form eller en dyp langpanne. Hell i saltlaken, den skal dekke hele ribben + svoren. Dekk med sølvfolie og sett i kjøleskapet i 24 timer.

  DAMPING AV RIBBEN

  1. Ta ribben ut av kjøleskapet og hell av saltlaken. Bruk et kjøkkenhåndkle eller papir til å klappe ribben tørr. Legg ribben tilbake i den ildfaste formen/langpannen (som du har tømt for saltlake). Legg ribben med svoren opp. Salte og pepre svoren litt.
    
  2. Sammen med ribben kan du legge i grovhakket løk, hvitløk, laurbærblad og kanelstang. Lag kyllingkraft ved å spe ut ytende kyllingfond med kokende vann. Hell kraften i formen, så mye at det dekker ribben opp til svoren, men ikke over svoren. Hvor mye kraft du må helle i kommer an på størrelsen på ribben og formen. Poenget er at ribbekjøttet skal dekkes, men ikke den øverste svoren. Dekk formen med sølvfolie og sørg for at det er helt tett.
    
  3. Skru ovnen på 180 grader (over- og undervarme) og damp ribben i 45 minutter.

  STEKING AV RIBBE

  1. Ta ribben ut av ovnen og skru temperaturen ned til 120 grader. Fjern folien (men la kraften være i), og sett i et termometer i den tykkeste delen av ribbekjøttet. Rull sammen en liten pølse/avlang ball av sølvfolie og legg den under midten av ribben så ribben får en forhøyning på midten. Den skal ikke være så høy, men sånn at fett og væske kan renne av og nedover ribben.
    
  2. Sett ribben inn i ovnen og stek til den har en kjernetemperatur på 80 grader. Det tar alt fra 4–6 timer, avhengig av hvor stor ribbe du har. Min var 1,5 kg, og da tok det nøyaktig 4 timer.
    
  3. Dersom kraften fordamper underveis kan du fylle på mer kokende kraft, bare husk at den ikke skal dekke svoren.

  SPRØ SVOR

  1. Når kjernetemperaturen har nådd 80 grader, kan du ta ribben ut av ovnen. Skru ovnen opp til 250 grader varmluft. La ribben hvile i formen på kjøkkenbenken mens ovnen blir varm. Det du kan gjøre nå er å gå gjennom svoren og se om den ikke er rutet så godt noen steder. Da kan du bruke en saks og klippe opp svoren der den ikke er så bra rutet.
    
  2. Fjern termometeret og sett ribben tilbake i ovnen. Det vil ta alt fra 15– 30 minutter før svoren blåser seg opp. Du må altså ha tålmodighet! Følg med underveis. Hvis det er noen områder som blir sprø før andre, kan du dekke til de områdene med sølvfolie så svoren ikke svir seg noen steder. Det er jo aldri slik at svoren blir sprø over det hele samtidig.
    
  3. Hvis det skjer at svoren ikke er så sprø som du ønsker, kan du sette på grill-funksjonen på ovnen. Men da er det viktig at du følger med HELE tiden så den den ikke brenner seg! Dra krakken bort til ovnen og se på mens grill-funksjonen jobber. Men, ikke sett på denne funksjonen før du har latt det gå 25-30 minutter, det er nemlig mye som kan skje mot slutten av de minuttene.

  LA RIBBEN HVILE

  Ta ribben ut av ovnen og ut av formen og la den hvile i minst 30 minutter. Mens ribben hviler kan du lage saus av kraften.

  SAUS

  1. Sil av kraften som ribben er stekt i. Sil den oppi en kjele, og mos løk og hvitløk så du får med de gode smakene gjennom silen. Pisk inn hvetemel, soyasaus og worcestersaus. Kok opp og la småkoke i noen minutter så sjyen/sausen tykner litt.
    
  2. Server ribben med ditt favoritt-tilbehør og den gode sausen.