7 bursdagstabber du bare gjør én gang

    Det er ikke så lett å holde tunga rett i munnen med en gjeng bursdagsgjester som søler, faller, krangler og bryter lydmuren. Her er er noen feiltrinn du bør styre klar av.

    1. Glemme å sjekke værvarselet

    – Jeg husker veldig godt min sjuårsdag da jeg hadde pysjamasparty ute, erindrer Charlotte fra Trondheim.

    – Det ble storm, så vi ble iskalde, og alt av plastfat og kopper lå strødd for vinden rundt i hagen. I tillegg satte jeg meg på sjokoladekaka, hunden spiste opp bløtkaka og mamma ble så betuttet at hun serverte nesten rå burgere.

     

    2. Ikke sjekke ut spisevaner

    Det er blitt mer og mer vanlig å ha et punkt i invitasjonen med spørsmål til gjestene om å gi beskjed hvis det er noen mathensyn som må tas. Og det er en grunn til det! Det legger nemlig en demper på stemningen om halvparten av gjestene ikke kan spise kakene på grunn av nøtte- og glutenallergi, og den andre halvparten ikke kan ha pølser med svinekjøtt. 

    3. Ikke ta bursdagsbarnets ønsker på alvor

    – Sønnen vår sa han ikke ville feire sjuårsdagen sin, men vi voksne mente det bare var et innfall, forteller Åshild fra Notodden.

    – Så vi inviterte guttene i klassen og arrangerte skattejakt i hagen. Plutselig var bursdagsbarnet vekk. Vi lette og ropte og surret rundt, men han ga ikke lyd fra seg. Etter 20 minutter fant jeg han grinende i garasjen, hvorpå han befalte at ALLE skulle dra hjem.

    4. Teste ut ny, sunn kakeoppskrift

    Det kan være fristende å prøve seg på den sukkerfrie rawfoodkaka som supermamma og matbloggeren du følger serverte til sin datters femårsdag, og som alle barna elsket på Instagram. Ehm. Bare et lite tips: Prøv den ut i det virkelige liv først. Eller ha en backup-kake i kjøleskapet.

     

    5. Å ikke samle inn mobiltelefonene

    Om bursdagsgjestene er blitt store nok til å ha egen mobiltelefon, bør disse samles inn ved starten av feiringen. Dette gjorde ikke Runa fra Oslo da hun inviterte til bursdagsfest for tolvåringen sin:

    – Guttene satt bare med telefonene hele tiden, og det ble en skikkelig kjedelig feiring. Det toppet seg da to av gjestene begynte å tulleringe, og faren til en mottaker ringte tilbake og truet med å komme og jule opp spøkefuglene.

    6. Ikke informere om utetøy

    Utendørsbursdager med friskusaktiviteter er stas, selv midt på vinteren. Men da er det alfa og omega at du gir god beskjed på forhånd, slik at barna kommer kledd for anledningen. Av erfaring egner nemlig prinsessekjoler seg dårlig til aking …

     

    7. Invitere feil gjester

    Det er ikke alltid så lett å vite hvem du skal invitere. Vil førsteklassingen helst feire med barnehagevennene, eller den nye klassen sin? Hva med nabogutten som er ett år eldre? Og hvordan kan man vite at den tidligere bestevenninnen plutselig er blitt en uvenn?

    Ellisiv fra Bodø husker da hun låste seg inne på rommet sitt og nektet å komme ut på niårsdagen.

    – Jeg var sønderknust over å ha tapt stolleken for den litt eldre, populære jenta som ble bedt under tvil. Hele selskapet sto utenfor døra og prøvde å lokke meg ut, uten hell, forteller hun. Bursdagen måtte bare fortsette uten bursdagsbarnet, som kom snikende tilbake mens de så på film.

    – Jeg husker ennå den fortvilte følelsen av å skjønne at jeg hadde dummet meg ut der jeg sto bak den låste døra. 

     

    TIPS! Viktige bursdagsregler

    Det viktigste er å passe på at ingen barn føler seg utenfor eller utelatt. Alle foreldre har et ansvar for at hverken egne eller andres barn blir mobbet og utfryst. Av og til må en tvinge barna til å gå i bursdager til mindre “populære” barn. Forklar dem at dette er viktig, og tenk hvor lei seg de hadde blitt om ingen kom i deres bursdag.

    Kanskje er man nødt til å enten invitere alle jentene/guttene i klassen, eller alle sammen. Og er det flere som bør bli med på kalaset, kan det være en idé med to feiringer, hvorav den ene blir en restefest. Om dere overlever den første, da …

    (Kilder: foreldreportalen.no, vg.no)