Ja, du kan ha utebursdag året rundt!

    Utebursdag er gøy, en fin avveksling fra ulike lekeland, og ikke minst slipper du å stå igjen etterpå med en stor rydde- og vaskejobb.

    Det skal være hyggelig å arrangere barnebursdag, men noen ganger kan det være et ork. Mange barn i en trang leilighet, noen ekstra sarte, andre litt for røffe, og det kan fort ende med at bursdagsbarnet blir lei seg. Utendørs har man bokstavelig talt litt mer å gå på. 

    Feiring ute er fullt mulig hele året, men selvfølgelig lettere når været spiller på lag. Sjekk værmeldingen, og ha gjerne en plan B om det skulle hølje ned eller snø tett.

    Bursdag i naturen

    Det er mye å finne på i en bursdag uten snø på bakken. Bruk naturen, men vær ekstra forsiktig i nærheten av vann. Bare fantasien setter grenser for alt man kan gjøre ute, og det er selvfølgelig avhengig av om man velger skogen, en park eller rett og slett ballspill på en bane. Det viktigste er at alle har det bra, og at man er nok voksne til å passe på alle. Har to av barna i klassen bursdag omtrent samtidig, kan det være en idé å slå seg sammen. Da er det lettere å få flere voksne til både forberedelser og gjennomføring.

     

     

    Bursdag på vinterføre

    Om vinteren er selvfølgelig snø og is viktige ressurser. Ake- eller skøytebursdag er enkelt, men sjekk at alle har det utstyret de trenger, så bursdagen blir vellykket for alle. Man kan også grave ut snøhuler, eller hva med å bygge opp den plassen der man skal sette seg ned for å spise? Der trengs det benker, bord og lykter, og alle får brukt mye energi før pølser og kaker skal inntas.

     

     

    Enkelt og godt      

    Det er viktig å kose seg med godsaker i barnebursdag. Til middag er det enkelt og greit med pølser på bål eller grill, med det tilbehøret man selv foretrekker, eller ferdig stekte hamburgere som kan varmes i folie. Wraps med  salat og kylling eller laks kan også være et godt alternativ, særlig om det er varmt i  været.

    Til dessert er bær og oppskåret frukt enkelt og godt. Boller og kaker kan pakkes med i sekken, men tenk på at alt som kan spises uten servise, bestikk, eller altfor mye søl, er en stor fordel.

     

     

    Tips til bursdagsleker 

    Kims lek: Ti gjenstander fra naturen blir vist fram for deltakerne. Deretter snur barna  seg vekk, og en ting blir fjernet. Hvilken? En annen vri er at barna skal huske flest mulig av de ulike tingene som ble vist fram.

    Naturlotto: Barna sendes ut i terrenget for å finne to og to like ting, som skjell, barkebiter, kongler, blader, blomster og lignende. Legg en av hver ting systematisk på bakken, aller helst i et skjema som er risset inn i underlaget. Lag et tilsvarende, men tomt skjema, ved siden av. Når barna har fått se på tingene i 30 sekunder, skal de forsøke å  legge tingene i samme rekkefølge i de tomme rutene. 

    Roboten: En av deltakerne er roboten, og får bind for øynene, og en ball i hånda. De andre bruker stemmen til å dirigere roboten til en kasse et stykke unna, og treffe oppi den med ballen. Ta tiden, og lag en liten konkurranse ut av det. 

    Mye annet: I tillegg kan man leke gjemsel, sisten og boksen går, eller satse på kjente og kjære uteleker som boccia, ringspill og  badminton.

     

    Viktige råd 


    • Vær tydelig i invitasjonen om hvor og når barna skal leveres og hentes.

    • Gi konkrete råd om påkledning og behov for sitteunderlag

    • Vær nok voksne, minimum to på femten barn

    • Informer barna i starten om hvor de kan gå og ikke gå

    • Sørg for at alle blir inkludert i aktivitetene

    • Vær oppmerksom på de stille barna, som lett kan stikke seg bort ute

    • Tell barna jevnlig

    • Rydd opp etter dere, og ta med alt søppel

    Kilder: dnt.no og villglede.no