Triksene som får stekepannen til å leve lengre

    Jernpanner og panner med slippbelegg har ikke bare ulike bruksområder, de må også vaskes og behandles på ulik måte.

    Tone Elin Løkke, kategorisjef i Coop Norge Handel, kan fortelle at feil bruk og vask av en stekepanne kan føre til at den blir ødelagt. 

    ­– Jernpanner bør du unngå å vaske med såpe etter hver gang, det vil tørke ut stekepannen. Av samme grunn bør du heller ikke putte den i oppvaskmaskinen. Vasker du med godt, varmt vann vil det holde, sier hun. 

    Etterpå er det viktig å sette inn pannen med en smaksnøytral matolje. Hvis ikke vil den bli tørr og maten setter seg fast under steking. En støpejernpanne kan du faktisk ha på livstid om du er flink å gjøre dette etter hver bruk. 

    Ikke sett stekepannen i oppvaskmaskinen

    Panner med teflon eller annet slippbelegg må vaskes i lett såpevann etter hver bruk og tørkes godt etterpå. De har også godt av å smøres lett med olje innimellom.

    – Stekepanner med teflon bør du heller ikke ha i oppvaskmaskinen. Den tåler det, men den vil ikke vare like lenge som når du vasker den for hånd, sier Løkke. 

    Til vask av en panne som er belagt med slippbelegg skal du helst ikke bruke noe hardere enn en plastbørste. Bruker du stålull vil du lage riper og skade belegget. En jernpanne derimot er mer hardfør og tåler fint at du bruker en skrubb for å fjerne gjenstridige matrester.

     


    Bruk stekepannen riktig 

    Har du vært uheldig og svidd fast noe i stekepannen, er det smart å ha koke opp litt vann i pannen. Dette vil løsne opp matrestene og gjøre det enklere å fjerne med en vanlig oppvaskbørste. Nytter ikke det, kan du prøve med oppvaskmaskinpulver. 

    – La stekepannen stå med oppvaskmaskinpulver og godt med varmt vann til matrestene har løst seg opp. Det er viktig å skylle godt for å fjerne alle rester av vaskepulveret etterpå. Dette er en ganske sterk behandling og bør kun brukes i nødstilfeller, sier Løkke. 

    For at stekepannen skal vare lengst mulig er det også viktig å bruke den riktig.

    – Har du induksjonstopp blir platen veldig fort varm. Bruker du en panne som har slippbelegg må du aldri sette platen på full styrke. Da kan stekepannen få temperatursjokk og slå seg, og belegget blir ødelagt. 

    Jernpanner og panner med keramisk belegg tåler høyere varme, og er derfor å foretrekke om du skal steke biff eller andre matvarer som trenger sterk varme. 

     

    Ingen farlige stoffer 

    Hvis du begynner å få riper, eller belegget bølger seg eller skaller av, er det tegn på at du har brukt feil redskap eller for høy varme. Hvis pannen ikke lenger er flat i bunnen er det også et tegn på feil bruk. 

    – Er det farlig å bruke panner som har skader i belegget? 

    – Nei, nå er det veldig strenge regler for hvilke stoffer som kan brukes i stekepanner. Tidligere fantes det et stoff kalt PFOA i noen belegg, men dette brukes ikke lenger. I tillegg har vi interne regler som er strengere enn både norske krav og EU-krav, så det er veldig trygt å kjøpe stekepanner på Obs. Men et skadet belegg vil gjøre at maten lettere svir seg og setter seg fast, sier Løkke. 

    Tips! Les alltid bruksanvisningen nøye før du tar stekepannen i bruk. Der står det gode råd om hvordan du skal behandle den både før, under og etter bruk.