Velg riktig stekepanne til riktig bruk

  Når du skal velge stekepanne bør du først og fremst tenke over hvilken type mat du skal tilberede i den.

  Stål, jern eller aluminium? Du kan få stekepanner som dekker ethvert behov, men hvor mange har du behov for egentlig? 

  – For å oppnå et godt stekeresultat bør du ha minst to ulike stekepanner som er tilpasset hvert sitt spesielle bruksområde. En stekepanne i jern eller stål, som tåler høy varmetemperatur og gir god varmefordeling, til steking av for eksempel biff, vilt og hamburgere. Den andre bør være en aluminiumspanne med teflon eller annet slippbelegg som passer godt til matvarer som trenger skånsom steking på medium varme. For eksempel fisk, grønnsaker pannekaker eller eggerøre, sier Tone Elin Løkke, kategorisjef i Coop Handel Norge.

  Som på mange andre områder er det ofte en sammenheng mellom pris og kvalitet. Du får gode, rimelige panner til rundt 300 kroner, men da er det ekstra viktig å passe på varmen. 

  – De har oftere tynn bunn, noe som gjør at maten raskere svir seg. En stekepanne med tykkere bunn vil sørge for god varmefordeling og god gjennomsteking, sier Løkke.

  Generelt bør en god stekepanne ha følgende egenskaper:

  • Stabil bunn

  • Jevn varmefordeling

  • Godt håndtak

   

  Et godt tips uansett hvilken stekepanne du bruker er å romtemperere kjøtt og fisk før du steker. 

  – Er pannen varm og kjøttet kaldt, vil den kalde maten senke temperaturen i pannen og kjøttet slipper vann. Da kokes maten i stedet for å stekes. For å oppnå godt resultat bør kjøttet eller fisken ligge en halvtime på kjøkkenbenken før du steker det i olje og smør som er blitt gyllent, sier Løkke.

  Den nye kjøkkenutstyr-serien hos Obs – Spiis – har flere ulike stekepanner å by på. Her får du god kvalitet til en rimelig pris!

  Er du en ivrig hobbykokk kan det være nyttig å ha flere stekepanner å velge i. Her er noen av de ulike typene som finnes på markedet: 

  Aluminumspanner med slippbelegg: Aluminium er lett i vekt og har optimal varmefordeling.  Super til matvarer som skal stekes på lav eller medium varme og som har lett for å sette seg fast. Som fisk, pannekaker, eggerøre og omelett. 

  Støpejernspanne: Støpejern gir god varmefordeling, og holder lenge på varmen.  Spesielt godt egnet til bruning og steking av biff, viltkjøtt og kjøttdeig. 

  Stålpanne med slippbelegg: Er lettere enn støpejernspanner og tåler samtidig høy varme. Panner med keramiske belegg er ekstra slitesterke og ripebestandig. 

  Grillpanner: Tåler høy varme og gir grilleffekt til fisk, kjøtt og grønnsaker. Et pluss er at fettet legger seg i rillene. Rillene gjør også at maten ikke koker i vannet og fettet som kan skilles ut under steking. 

  Wokpanne: Tåler høy varme og har høye kanter som egner seg godt når du skal steke store porsjoner grønnsaker raskt. 

  Pannekakepanne: Har god varmefordeling og lave kanter som gjør det lett å snu pannekakene. Er lett å håndtere og har belegg som forhindrer at røren setter seg fast i bunnen. 

  Sautépanne: En sautépanne har høye kanter, noe som gjør den perfekt til alt som skal stekes for så å tilføre en saus. For eksempel indiske retter og kjøttsauser.