Dette kan ødelegge ullklærne dine

    Behandler du ullklærne feil, kan det føre til krymping, nupper og unødvendig slitasje. Slik tar du best vare på ullklærne!

    I motsetning til hva mange tror, er vask av ullklær veldig enkelt! De trenger ikke vaskes for hånd, for i de fleste tilfeller gjør vaskemaskinen det enda bedre. Bare pass på følgende: 

    • Bruk riktig vaskemiddel

    Vanlige vaskemidler er drepen for ulltøy, fordi enzymene «spiser opp» og sliter på fibrene. Så bruk et middel beregnet på ull, som f.eks. Milo. Du kan også bruke vanlig sjampo!

    • Ikke stapp maskinen for full

    Vaskemaskinen skal bare fylles opp en tredjedel til maks halvfull. Ellers kan plaggene ligge og gnisse mot hverandre, og det kan resultere i nupper og toving. Av samme grunn bør du droppe vaskeposen. 

    • Bruk alltid ullprogram

    Ullklær kan også kokes

    Det er en myte at ull krymper i over 30℃. Det er nemlig ikke temperaturen i seg selv, men kombinasjonen av varme og bevegelse som gjør at stoffet toves og krymper. Dette er hovedgrunnen til å alltid bruke ullprogram hvor plaggene verken kastes mye rundt eller sentrifugeres på for høyt turtall. Men du kan godt skru temperaturen opp til 40℃.

    Ifølge Ingun Grimstad Klepp, forsker ved Statens institutt for forbruksforskning (SIFO), kan du også kokvaske ullklær, så lenge du lar dem ligge helt stille i vannet. Så om et plagg er veldig skittent, kan du koke det i en kjele i ti minutter. Uten å røre!

    Generelt vaskes alle typer ullklær på samme måte, også ullblandinger. 

    TIPS! Hell litt balsam i skuffen for skyllemiddel når du vasker ullklær! Balsamen pleier fibrene, og reduserer faren for at plagget krymper i vask.

    Myter om tørking

    Det er mange myter om hvordan ullklær bør tørkes, f.eks. at de skal rulles inn i håndklær. Klepp mener dette er unødvendig, og anbefaler å henge dem opp på vanlig måte. Men det er viktig at de er sentrifugerte først, ellers kan tyngden fra vannet dra dem nedover slik at de mister formen.

    Pierre Robert har stort utvalg i ullklær både til voksne og barn.

    Ull blir ikke like fort skittent som andre materialer, og lukt setter seg ikke så lett. Ofte blir plaggene like friske og fine av å luftes utendørs. Selv ullundertøy kan brukes i tre–fire dager før du vasker det. Enda lengre om du er på hyttetur, hvor det etter god, norsk hytteskikk er lov å lukte litt.

    Flekker er en annen sak. Siden ullvaskemiddel og ullprogram er så skånsomme, kan maskinvasken gjøre at flekken bare blir sittende bedre fast. Derfor bør du forsøke å fjerne flekken før du kaster plagget i vaskemaskinen, og helst så raskt som mulig. Les mer om flekkfjerning på ullklær her!

    Kampen mot nuppene

    Lekre strikkegensere blir ikke like fine med en skog av nupper. Det letteste er kanskje å unngå nuppene ved å gå for plagg med god kvalitet. En litt dyrere genser i ren ull vil vanligvis holde seg fin lengre, mens en billig genser med store deler syntetisk materiale kan få nupper etter et par vask.

    Pene og praktiske ullklær til barna: Prinse- og prinsesseull fra Janus.

    Å vrenge ullklærne før du vasker dem, kan redusere dannelsen av nupper. Prøv i tillegg å unngå kontakt mellom ull og syntetiske plagg – både ved bruk og i vaskemaskinen, det kan få fibrene til å klumpe seg. 

    Om nuppene først har kommet, finnes det flere måter å fjerne dem på:

    • Elektrisk nuppefjerner: Veldig effektivt. Men ikke trykk den ned i genseren, da kan de roterende bladene slite på stoffet og lage hull.

    • Barberhøvel: Bruk en barberhøvel til å «barbere» bort nuppene med korte tak. NB! Høvelen må ikke være sløv!

    • Saks: Legg plagget flatt på et hardt underlag. Hold saksen helt parallelt med stoffet og klipp bort nuppene.

    • Hårrull: Rull en hårrull av borrelåstypen over nuppene. Klumpene vil da feste seg til hårrullen.

    (Kilder: wikihow.com, hioa.no, snl.no, dinside.no, kk.no)