10 klassiske baketabber du lett kan unngå

    Sliter du med tørre boller og flate sukkerbrød? Her får du gode baketips fra Kristine Ilstad – Norges største bakeblogger.

    1. Du leser bare halve oppskriften 

    – Det gjelder alle typer boller og kaker: les oppskriften nøye! Den mest klassiske tabben er å ikke sette seg inn i hva du skal gjøre, sier bakemester Kristine Ilstad, som står bak den populære bloggen Det søte liv.

    – Plutselig mangler du en ingrediens. Du finner kanskje på å bruke et substitutt – og så skjærer det seg. Eller så innser du at du skulle begynt bakingen dagen i forveien. Ikke alle oppskrifter starter med det du bør lage først, plutselig står det langt nedi oppskriften at fyllet skal hvile i kjøleskapet til dagen etter.

    2. Du rusher hevingen  

     – Ulike gjærdeiger krever ulik heving, men du bør alltid etterheve bollene dine etter at du har formet dem. De kan heve for lite, men det går også an å heve gjærbakst for mye. Da kan de luftige bollene dine klappe sammen under steking. En klassisk bolledeig skal heve i en time, og så kan du etterheve bollene i ti–femten minutter før steking, sier Kristine. 

    TIPS! Husk at all gjær drepes ved for høy varme, væsken skal aldri holde mer enn fingervarme (37 grader).  

    FOTO: Kristine Ilstad/Det søte liv

    – Deigen til mine «Verdens beste boller» skal faktisk ikke heve, mens bollene skal derimot etterheve i en time etter at de er trillet ut. Årsaken er den unike blandingen av melk, melis og smør som kokes opp, forteller Ilstad om en av sine mest populære oppskrifter.  

    3. Du glemmer å ta høyde for heving 

    – Når du former gjærdeig, må du ta høyde for at den svulmer opp under etterheving og steking. Ellers blir du skikkelig skuffet når kransen vokser sammen under stekingen eller de perfekt formede bollene eller blomstene henger ihop på brettet.

    TIPS! Slik lager du verdens beste vafler.

    4. Du steker for lenge eller serverer for sent  

    – Ble bollene tørre? Enten har du hevet dem for kort slik at de blir for kompakte, de inneholder for lite smør eller du har stekt dem for lenge. Gjærbakst holder ikke lenge og blir fort tørt, så hvis du ikke skal servere bollene dine samme dag, bør du fryse dem ned, tipser Kristine.

    5. Du mikser for mye

    Smørkrembaserte muffinsdeiger tåler fint å mikses i maskin. Men muffinsene blir fort kompakte om du rører mye etter at du har tilsatt melet. Stopp med en gang etter at melet er blandet inn. Kjøkkenmaskiner er kraftige, så hvis du fortsetter for lenge i samme tempo etter at du har tilsatt melet, risikerer du at deigen blir seig – da kan du glemme luftige muffins, forklarer Kristine.

    FOTO: Kristine Ilstad/Det søte liv

    6. Du åpner stekeovnen for tidlig

    – Åpner du ovnen før kaken er stekt innerst, kan den synke sammen på midten. Når det nærmer seg ferdig steketid, må du åpne ovnsdøren for å sjekke kaken med en kakepinne. Det skal ikke henge deig igjen på pinnen når kaken er gjennomstekt. Steketiden i oppskriften er veiledende fordi alle ovner er forskjellige, så her må du følge nøye med. Hvis kaken er brun, men ikke ferdig stekt inni, kan du dekke den med bakepapir eller aluminiumsfolie siste del av steketiden for å unngå at den blir brent.

    TIPS! Denne røren kan du lage tre ulike sjokoladekaker med.

    7. Du slår luften ut av kaken

    – Når du lager kaker basert på sukkerbrød, er det om å gjøre å piske eggedosisen lenge. Den skal være tykk og god, slik at den holder på luften gjennom stekingen. Rør melet forsiktig inn i eggedosisen for hånd med en ballongvisp så du ikke slår ut luften. Ikke rør for lenge, bare til melet er jevnt fordelt i røren. Sikt helst i melet.

     FOTO: Kristine Ilstad/Det søte liv

    8. Kremen skiller seg  

    – Å blande smeltet sjokolade med pisket krem kan være utfordrende. Er sjokoladen for kald, blir det vanskelig å blande sjokoladen jevnt med kremen. Blir kremen derimot blandet med smeltet sjokolade som er for varm, skiller den seg. Bakeren anbefaler å blande sjokolade med litt krem først og så ha i resten etterpå. Du ønsker at både krem og sjokolade skal oppnå tilnærmet lik temperatur. Smelt alltid sjokolade forsiktig i vannbad. Ren sjokolade kan korne seg og bli ødelagt av for høy varme.

    9. Bollen er ikke ren nok

    – Skal du lage marengs, vil du sikkert bevare den hvite fargen. Marengs stekes derfor på svak varme, som blir mer en tørkeprosess. For å få stivpisket eggehvite må du ha rene visper og helt ren bakebolle.

    Du må også sørge for at absolutt ingen eggeplomme havner i hviten. Den ødelegger hele marengsen. Skill ett egg av gangen og ha eggehvitene over i skålen, slik at du ikke ender opp med å måtte kaste alle eggehvitene fordi det skulle gå galt når du knekker det ene egget.

    FOTO: Kristine Ilstad/Det søte liv

    Få oppskriften på Kristines bringebærmarengs her!

    10. Kaken sitter fast!

    – Formkaker som ikke bakes i springform kan være utfordrende. Jeg har også opplevd at kaken sitter bom fast. De nye formene av silikon eller tungt metall er av så god kvalitet at de oftest slipper kaken, men det er viktig å spraye eller smøre formen godt.

    Dekk gjerne innsiden av formen med brødrasp, mandelflak, kokos eller hakkede nøtter i tillegg, så skaper du avstand mellom form og kake. Strø den med noe som passer smaken på kaken, foreslår Kristine Ilstad.