Lær å strikke på 1-2-3

    Å strikke er både avslappende og kreativt, og gir enorm skaperglede og mestringsfølelse. Med disse ekspert-tipsene kan alle hive seg på strikke-bølgen.

    Siden Heidi Haugens strikkepinner virkelig skjøt fart for 6-7 år siden, har hun strikket 70 Mariusgensere og dunger med små og store plagg til glede for halve Kristiansand. Her deler strikkeeksperten sine beste tips med deg.

    – Å strikke er yoga og meditasjon, hele kroppen slapper av. Jeg jobber lange dager og får endelig koblet av med strikketøyet, forteller Heidi.

    Hun får abstinenser hvis hun ikke er borti strikkepinnene en dag.

    Strikking er blitt en aldri så liten folkesport. Kunsten å lage noe selv og kunsten å slappe av er noe de fleste av oss lengter etter. Kristiansandskvinnen har startet en liten strikkebedrift hjemme i sofaen, og i tillegg nyter familie og venner godt av strikkedillaen hennes. Til og med barna i barnehagen hvor hun jobber som faglig leder tropper opp med Heidis votter og varme sokker. Heidi driver strikkebloggen Den tapte tråd, og her er hennes råd til alle som har lyst til å strikke: 

     

     

    1. Alle kan lære å strikke

    – Jeg er svært utålmodig og har likevel lært meg å strikke. Du må ikke være hendig, bare få noen til å hjelpe deg i starten. Jeg er verken særlig synkronisert eller kreativ, men når jeg har strikket ferdig noe fint så ser jeg på det og tenker; ”Jøss, dette har jeg fått til!” Det gir en herlig mestringsfølelse. For oss som ikke er kunstnertyper gir håndarbeid den gode følelsen av å skape noe.

    2. Velg riktig garn og pinner

    –Ikke alle tenker på at i en strikkeoppskrift så er det akkurat den tykkelsen på pinner og den tykkelsen på garnet som gir resultatet du vil ha. Bytter du dem ut blir ikke resultatet som du hadde tenkt. Det er viktig å følge fastheten i garnet, det står bakpå oppskriften. Det er også kjempeviktig å strikke en prøvelapp for å sjekke at strikket ikke blir for stramt eller slapt. Noen ganger går jeg på en smell jeg også – fordi jeg ikke strikker lapp.

    3. Ikke gi opp!

    – Jeg har kastet endel strikketøy i søpla, det har jeg. Men øvelse gjør mester. I begynnelsen mister du masker og det blir stramt og stygt, men etterhvert vil pinnene gli av seg selv. Strikking er en treningssak. Vi har alle strikket skjerf som har gått inn og ut, som har raknet opp, det er en del av læringskurven. Jeg anbefaler å begynne med noe smått og enkelt, slik at du blir ferdig og kan kjenne på godfølelsen. 

    4. En tråd om gangen

    – Noen synes det er vanskelig å lese mønster. Da tenker jeg; bare start fra begynnelsen, slik at det ikke virker for overveldende. Følg steg for steg i oppskriften så ender du som regel opp riktig.

    5. Facebook har strikketips

    – Følg strikkesider på Facebook, der er det alltid noen som kan svare på spørsmål og gi råd. Før strikket jeg ikke kofter, men det lærte jeg i koftegruppa på Facebook, hvor jeg har tatt med meg tips og råd over flere år.

    6. Strikke-videoer forklarer

    – Du finner alt du trenger på Youtube og andre nettsider som norske Gjestal.no. Stort sett hvis det er noe jeg lurer på, søker jeg bare tilfeldig på nett og finner en video som forklarer hvordan jeg gjør det.

    7. Gjør strikkingen sosial

    – Strikkekafeer fins mange steder i de fleste byer. Der er det alltid folk som er villige til å hjelpe. Alt fra erfarne strikkere til studenter, unge jenter og noen gutter som spør om råd. Mitt inntrykk er at de fleste som strikker synes det er gøy å lære bort også.

    8. Unn deg kvalitet!

    – Det dyreste garnet jeg har kjøpt kostet 380 kroner for 25 gram nydelig silkegarn, som tilsvarer et halvt nøste. Det tok et år før jeg brukte det. Til slutt ble det et skjerf til meg selv, som jeg bruker til fine kjoler. Jeg føler meg eksklusiv og fin når jeg tar på meg det.

     

    9. Toving får alt til å bli pent

    – Datteren min kommer med ujevne mellomrom og sier ”nå vil jeg strikke.” Da går det mye i votter som hun strikker kjempestore på tykke pinner for så å tove. Selv om strikket er litt ujevnt, blir det fint uansett når de har vært i vaskemaskinen og krympet. Det er helt snodig. Tovede votter strikker du på en kveld og er perfekte gaver. Ungene i barnehagen leker ute med tovede votter og selv om de blir klissvåte, holder de på varmen.

    10. Bruk strikking til å koble av

    – Strikking virker som avspenning for hele kroppen. Etter intense dager på jobb finner jeg roen mens pinnene går av seg selv. Jeg er også en sportsidiot, så vintersport på TV og strikking er en perfekt kombinasjon!