Slik koker du perfekte poteter

    Fosskoke eller småputre? Hvilke poteter egner seg til hva? Det fins lure triks når du skal koke poteter også. Her er de!

    ‒ Den kokte poteten er et selvsagt tilbehør til mange middagsretter. På et vis er den Norges hverdagsnasjonalrett, sier kokk og tidligere potetbonde Karoline Sophie Neumann.

    Hun skal guide oss en tur i potetens verden, og vi begynner med det grunnleggende:

    Vi skiller som regel mellom to typer poteter: kokefaste og melne.

    • De kokefaste potetene egner seg godt til koking og til retter der du ønsker deg hele potetterninger, som for eksempel grønnsakssuppe eller lapskaus. Eksempler på kokefaste poteter er beate, folva og asterix.
    • De melne potetene koker lett i stykker, så de må kokes forsiktig. De passer best til  potetstappe, pureer og til å bakes i ovnen. Eksempler på melne potettyper er kerrs pink, pimpernell og mandelpotet.


    GRYTEKLART: Gryte til poteter bør være romslig, potetene skal nemlig være godt dekt med vann. Serien fra Spiis har mange lekre gryter og panner i forskjellige størrelser.

    Hvordan koke poteter til perfeksjon?

    ‒ Helt basic framgangsmåte for å koke poteter, er å skylle potetene godt, så koke opp rikelig med vann og en liten teskje salt i en kjele, tilsette potetene og skru ned varmen. Vannet skal småputre, ikke fosskoke etter at du har hatt potetene oppi, sier Neumann.

    Potetene har forskjellig koketid avhengig av type, og når de har kokt lenge nok, heller du av vannet og lar dem hvile noen minutter før servering.

    – Da blir de fastere i fisken og smaker bedre, synes jeg, sier hun.

    LES OGSÅ: Ny serie med kjøkkenutstyr i høy kvalitet 


    SKALL: Nypoteter spiser vi helst med skallet på. Du sparer mye tid på å skippe skrellinga!

    Skall, skall ikke?

    Om du skreller kokefaste poteter før eller etter koking, er helt opp til deg. Nypoteter og småpoteter med tynt skall, spiser de fleste med skallet på. De melne potetene er det lettest å koke med skallet på, da faller de ikke like lett fra hverandre.

    ‒ Koker du potetene med skallet på, behøver du ikke ha salt i kokevannet. Saltet trenger ikke igjennom skallet, og vi bruker det i hovedsak på grunn av smak og for å hindre potetene i å bli soggy, sier Neumann.

    Skal du bruke de kokte potetene i en annen rett, som for eksempel potetstappe eller lapskaus, er det også lurt å skippe saltet når du koker dem, tipser hun.

    Hvor lang tid potetene trenger før de er ferdige har med typen å gjøre, men også med størrelsen. For å korte ned på koketiden, kan du skjære dem i terninger før du koker dem.


    BEST TIL MOS: Melne potettyper egner seg godt til potetmos. Så slipper du å servere poteter stykkevis og delt til middagen.

    Opp med dampen!

    De melne potetene er en utfordring nettopp fordi de blir ødelagte hvis de koker bare litt for lenge. Derfor kan de gjerne trekkes framfor å kokes.

    ‒ Skal du trekke potetene, skrur du ned varmen til et lavt nivå etter at vannet er kokt, og du har oppi potetene. De fleste melne potettyper bruker omtrent 20-25 minutter på å bli klare på den måten, forteller Neumann.

    VIKTIG Å TA VARE PÅ UTSTYRET: Slik behandler du kjelene dine riktig

    Dampkoking er en mildere form for potetbehandling, og kan også hjelpe til med å få gode, melne poteter. Den mest kjente melne potettypen er mandelpotet, og de kan med fordel dampkokes.

    ‒ For å dampkoke trenger du en kasserolle med rist du legger potetene på. Fyll vann opp til rista, og damp potetene omtrent like lenge som du ville kokt dem. Som med vanlig koking, er det lurt å sørge for at potene er omtrent like store. Du kan eventuelt kutte de største potetene i to, sier Neumann.


    SKRUBB: Nei, dette er ikke en ny potetsort med tusen bein, men morsomme potet- og grønnsaksskrubber fra serien Spiis som du nå får kjøpt hos Obs.

    Koketid på vanlige potettyper:

    • Asterix, amandine, beate, folva: 15-25 minutter, avhengig av størrelse
    • Kerrs pink: trekkes i 25 minutter
    • Mandelpotet: kok i seks minutter, ta kjelen av plata og la dem trekke i seks minutter til, før du heller av vannet og lar dem hvile enda noen minutter.

    TIPS! Saltkoke norske nypoteter (20-30 små nypoteter + vann + 3 dl grovsalt) i ca 15 min., hell av vannet og la dem hvile til de er tørre. Blir gode kanaripoteter!