Lær barna å svømme

    Å være trygg i vannet er viktig. Her er noen enkle kjøreregler for å lære barna å svømme i sommer!

    Har du småbarn er det viktig å lære dem både respekt for vann og å svømme så tidlig som mulig. Vannlek og svømming er en kilde til stor glede for alle barn som har lært å bli trygge på dette. Men hvordan går man så frem for å lære barna å svømme?

    Vi har tatt en prat med Jan Kjensli, svømmetrener og utviklingskonsulent i Norges Svømmeforbund. De følger fire trinn i svømmeundervisningen. Et viktig råd han gir for hele prosessen er å være ute i vannet med barna.

    Kombiner lek og opplæring, og la alltid barnet gjøre noe det er trygg på og mestrer før dere går videre på noe nytt. Da beholdes mestringsgleden. Og vær tålmodig!

    FLERE TIPS: Slik lærer du barna å sykle!
     

    1. Lære å dykke. Det er viktig å begynne med å gjøre barnet trygg på å få vann i ansiktet og etter hvert ha hele hodet under vann. Etter dette er alt annet mye enklere. Du kan begynne allerede i badekaret. Lek, sprut, dykk hodet under vann og skap trygghet. 

    2. Flyte i vann. Først på rygg: Begynn med en hånd under ryggen. Få barna til å slappe av og føle seg trygge, før du forsiktig lar hånden synke. Snart flyter de selv. Fortsett så på magen. Her kommer punkt en inn, for her må de tåle å få vann i ansiktet.

    Det å kunne flyte er en nyttig lærdom videre, hvis de svømmer litt lengre enn de tenkte, eller blir slitne midtveis. Da har barna med seg en god trygghet som hindrer panikkfølelse.
     

    3. Gli i vannet. Barnet lærer å sparke fra og kjenne på at det beveger seg fremover i vannet. Her kan du stå tre meter fra kanten og ta imot barna, senere kan de flytte seg lenger og lenger ut når barna er tryggere og har bedre ferdigheter.

    4. Svømme. Begynn med crawl og ryggsvømming. Tidligere begynte man med bryst, men dette er ganske komplisert for en nybegynner og barna er ikke alltid motorisk klare. Særlig kan fotarbeidet være vanskelig. 

    Færrest mulig hjelpemidler

    Armringer og badering begrenser svømmebevegelser,  gir feil oppdrift og anbefales ikke i svømmeundervisning. Begge deler anses som leker som kun bør brukes til det, og da under oppsyn. De kan gi både deg og barnet falsk trygghet.
     

    Hvorfor lære å svømme 

    •  Livreddende. Å kunne svømme er livbergende, og gir muligheter til å være med på mange vannaktiviteter.

    • Sosialt. Mange vennegjenger bor nærmest på stranda eller ved et utebasseng med stupetårn hele sommeren. For en som ikke kan svømme blir dette fort et sosialt handikap

    • Tilgjengelig for alle. Å bade i sjøen er gratis. Mange skoler har svømming på timeplanen, eller som enkeltstående utflukter. 

    • Gave til barnet. Det å være trygg i vannet er kanskje en av de beste gavene du kan gi barnet ditt. Vannlek er noe veldig mange barn setter stor pris på, og de kan holde det gående i timesvis, nærmest hele dager om sommeren.