Dette må du vite før du kjøper barnesykkel

Husker du da du fikk din første sykkel? Nå er det du som skal bringe videre frihetsfølelsen av å suse rundt på to hjul. Men hva skal du se etter for å velge en barnesykkel som gir mest mulig trygghet og sykkelglede?

– Den første tohjulssykkelen må ikke være for høy. Barna skal kunne sette begge beina i bakken når de sitter på setet, opplyser Ida Neergaard fra Trygg Trafikk.

Det gir mindre følelse av fare og større følelse av mestring, pluss at de ikke slår seg så lett når de velter fordi de enkelt kan ta seg for med beina. Neergaard advarer mot å kjøpe en for stor barnesykkel, som barnet i beste fall kan ha ett år lengre.

Alder (høyde) Størrelse
2-4 år (89-102 cm) 12" hjul | se hele utvalget her
4-6 år (99-117 cm) 16" hjul | se hele utvalget her
6-8 år (114-132 cm) 20" hjul | se hele utvalget her
8-12 år (130-160 cm) 24" hjul | se hele utvalget her

I tillegg skal styret være høyere enn setet, slik at barnet kan sitte oppreist for å lett kunne følge med på trafikken. Derfor bør barnesykkelen ha gode innstillingsmuligheter, med sete og styre som kan justeres opp og ned. 

En annen ting som er viktig å tenke på er at sykkelen ikke bør være for tung. Tenk at den lille skal klare å sykle med den i oppoverbakke. Så om du står mellom flere valg, bør du alltid kjøpe den letteste barnesykkelen.

Bremser viktig på barnesykkel

Den viktigste funksjonen til en førstegangssykkel, er kanskje bremsene:

–  Det er viktig at barnet klarer å bremse og stanse kontrollert. Derfor bør barnesykkelen ha bremser som er tilpasset barn og som virker mykt, slik at barnet lett klarer å trykke inn bremsen, sier Neergaard, som er rådgiver for skoler.


DRØMMESYKKELEN: Ta barna med når dere kjøper sykkel, da er det lettere å sjekke om sykkelen passer nettopp ditt barn.

 

Barnesykler er enten utstyrt med fotbrems (brems i navet) eller en eller to håndbremser. Neergaard anbefaler å velge en barnesykkel som har forbrems med håndtak på styret, i tillegg til fotbrems i navet.

– Sjekk at det ikke er for stor avstand mellom sete og styre. Barna trenger en tilpasset barnesykkel som gir trygghet og sikkerhet.

 Et godt tips er å ta barnet med på handleturen, slik at det får prøve sykkelen først.

 

Støttehjul eller balansesykkel?

Kanskje fikk du selv øve deg på en sykkel med støttehjul da du var barn, og det er fortsatt et alternativ for å lette overgangen fra tre hjul til to hjul. Et annet er balansesykkel, som kan brukes av barn fra to år og oppover.

– Det er flere meninger om å bruke støttehjul på tohjulssykkel for barn, forteller Ida Neergaard.

– På den ene siden er støttehjul bra fordi det lærer barna å kjenne og mestre sykkelen, samtidig som de har kontroll og kjenner seg trygge. Ulempen er at barna ikke lærer å holde balansen og gjerne blir sittende skeivt på sykkelen. Balansesykkel er blitt mer og mer vanlig, og de som starter med det kan som regel hoppe over bruk av støttehjul.

TIPS: Slik lærer du barna å sykle

 
UT PÅ TUR: Frihets- og mestringsfølelsen av å sykle selv er ubetalelig! Foto: Istock

Sjekkliste for barnesykkelen

  • Ikke for høy: Barnet skal kunne sette føttene i bakken når det sitter på setet.

  • Ikke for tung: Om valget står mellom flere modeller, velg den letteste. 

  • Både forbrems og bakbrems: Det skal være brems både på styret og i navet. 

  • Passe avstand: Ikke for stor avstand mellom sete og styre. Styret skal også være høyere enn setet.

LES OGSÅ: Slik gir du barna skiglede!


18.03.2017 12.58.00