Gjør regnværsdagene til en lek

Den norske sommeren kan by på all slags vær, og det blir fort trykket stemning om hele familien blir sittende inne på hytta hele dagen. For å gjøre regnværsdagene til en hyggelig del av ferien, er det smart å ha noen leker og aktiviteter på lager. Det betyr ikke at du som voksen trenger å være med på alt barna gjør. 

– Det er sunt for barn å kjede seg iblant. De må lære seg å ikke bare handle på stimuli utenfra, men klare å underholde seg selv. Det handler om at barna våre skal trives i sitt eget selskap, sier psykolog Turid Bryn. 

 

Når barn kjeder seg, får hjernene deres tid til å fordøye inntrykk. Å kjede seg er en del av modningsprosessen deres, og barn som aldri kjeder seg kan blir stressede og urolige. I tillegg er kjedsomhet viktig for utviklingen av barnas kreativitet. 

– Det er ingen grunn til å finne fram nettbrettet med en gang barnet begynner å kjede seg, sier Bryn. 

Brettspill og chill 

Brettspill er en tradisjonell del av den norske feriekulturen, og er et mer sosialt alternativ til nettbrettet. Det finnes uendelig med varianter. Har du kanskje den nye Magnus Carlsen i familien? Eller er dere av den stigespillende typen? 

Mange familiespill utfordrer kreativiteten med tegning eller miming, som Fantasi og Ryktet går. Det blir garantert latter når mamma må mime «sulten kenguru»!

Mange brettspill tar sikte på å lære barna noe mens de spiller. Det populære Lesekorpset-spillet gjør barna kjent med alfabetet og enkle ord, mens Mattemix er et lite, reisevennlig mattespill med terninger. 

 
Vil du roe ned stemningen helt, er det gode, gamle puslespillet et godt alternativ. Utfordre barna med et spill med flere biter enn de er vant med. Klarer dere 500 brikker?

TIPS: Hama-perler er også et hett tips til kreativ innelek – les mer her!

Leker og gøy

‒ Gjennom lek utvikler barna sine sosiale og mentale ferdigheter. De må konsentrere seg, planlegge og forholde seg til andre i gjennomføringen, skriver barnehagelærer Stian Kroken.

Han oppfordrer voksne til å ta del i barnas rollelek. Med barna ved roret,  kan en i utgangspunktet grå regnværsdag ende hvor som helst:

‒ Bli med, men gjør det på barnas premisser. Gå helt inn i rollen som apekatt eller prinsesse, og gjør det skikkelig!

Minimer masinga!

Begynner barna å mase om at de har lite å gjøre, har du som forelder tre alternativer: Du kan sysselsette dem, du kan overse masingen, eller du kan oppfordre dem til å finne på noe selv. 

Har du noen alternativer å velge mellom, blir det lettere for barna å godta at du ikke alltid kan eller vil underholde dem. Her er noen forslag til aktiviteter du kan ha tilgjengelig:

  • Klipp ut quiz-sidene fra avisen når du kommer over dem, det er ofte egne barnekategorier. Det går også an å kjøpe spørsmålskort fra kunnskapsspill for barn.

  • Tegning- og malesaker kan underholde i timevis. Kanskje på tide å investere i noen nye fargestifter? Eller la barna velge en fargeleggingsbok før ferien?

  • Last ned noen lydbøker, og la barna slappe av ved siden av deg mens du leser i din egen bok. 

  • Er fasilitetene tilrettelagt for det, er baking en perfekt regnværsaktivitet. Ta på forkler og finn fram kjevlene. La barna være med på å bestemme hva dere skal lage, og la dem prøve å få til mest mulig på egen hånd.


15.06.2017 12.04.00