Lag verdens kuleste temabursdag

Barn elsker temabursdager. Sliter du med å finne på tema, så får du god hjelp her. Camilla Reimers i Bursdagsjentene.no er selverklært bursdagsentusiast og stor fan av temabursdager.  Hun mener at du ikke alltid trenger å tenke så komplisert selv om du skal ha en temafest for barnet ditt.

– Prinsessebursdag er en sikker vinner for jenter på 3-4 år, men gutter har gjerne ikke så lyst til å være prins. En ekte sjørøverbursdag er et godt valg for de yngste guttene, sier hun.

Rollelek er ofte populært blant barn, de liker å være noen andre. Og for dem som kanskje ikke er så utadvendte til vanlig, kan det være deilig å få være en annen.

– En liten sjenert gutt som får på seg et Sabeltann-kostyme blir raskt en helt annen og tøffere utgave av seg selv, forteller Camilla.

Forbered temabursdagen godt

For at temabursdagen skal bli en suksess, er det viktig at både bursdagsbarnet og gjestene er forberedt på det som skal skje.

– La temaet og antrekk komme tydelig fram i invitasjonen, så alle får det med. Send også ut en påminnelse på mail, slik at den ene slipper å komme i penkjole hvis alle andre har nisseutstyr. Det er også lurt å presisere at det er greit om de ikke vil kle seg ut, for ikke alle vil det. 

Vi voksne har gjerne mange forestillinger om hvordan en slik temabursdag skal være, men det er ikke vi som skal bestemme dette ifølge Camilla.

– Barna kan velge tema. Men spør gjerne hva de vil ha og hvorfor de vil ha akkurat dette. La dem være med i planleggingen, det er vi som lager forestillingen om det perfekte. Barn er enklere enn vi tror.
Finn på noe nytt

Noen temaer går stadig igjen som fotballbursdager, prinsessebursdager eller pysjparty. Camilla råder deg til ikke å velge samme tema som en som tidligere har hatt en kul bursdag. 

– Hvis tre av jentene i klassen har hatt pysjparty, er det ikke sikkert at det er like gøy for fjerde gang. Foreslå heller noe annet morsomt. 

En ting er superviktig: – Husk vanlige leker selv om det er en temafest, sier Camilla.

Det hender at noen ikke har klær som passer til temaet, eller ikke ønsker å kle seg ut så mye. Camilla har løsningen på dette også.

– Vi har hatt stor suksess hjemme hos oss med en utkledningskiste, der det ligger alt mulig rart. Så ta vare på gamle hatter, solbriller, parykker og lignende. Det kan komme til god nytte på en temabursdag hvis noen ikke har med seg noe. Og ta gjerne på deg en parykk selv også. 
Temabursdag på liten plass

Temabursdager fungerer alltid, men ikke alle har plass til å ha 15 gutter eller jenter innendørs.

– Du kan for eksempel dekke på på gulvet. Da sparer du masse plass. Strekk også tiden de sitter med maten. Finn på gjetteleker, quiz, tegnekonkurranse eller sett klistrelapper i panna på barn og la dem gjette hvem de er. Adjektivhistorier går også rett hjem.

Sitter barna lenge til bords, blir ikke plassmangelen så merkbar.

 

Ideer til temabursdag:

Cowboyfest: Alle gjestene kler seg ut som cowboyer, og pynting og leker er i ekte cowboystil. Her blir det bråk, så skaff deg en fløyte.

Discobursdag i garasjen: Gjestene kler seg som discostjerner eller popstjerner, og danser i vei. Voksne er ikke velkomne på dansegulvet, la barna holde på med dansingen for seg selv. Discobursdag kan arrangeres i garasjen, da får de litt følelsen av å være alene hjemme, noe som er ganske kult.

Hawiifest eller strandfest: Dette er en hit, og pynten og maten kan være veldig dekorativ. Frukt er en selvfølge, sett melon opp ned, bruk ananas til å pynte med. Alle kommer i badetøy. Lag bastskjørtet selv av kreppapir. Kjøp en strikk, fest den sammen og stift eller sy på kreppapiret.

Black & White-party: Når de blir litt større og vil ha klassefest, er det kjempegøy med Black & White-party. De føler seg litt store når du har en slik fest. Pynt med hvite ballonger, lag en hvit kake og andre hvite eller svarte ting. En slik fest kan virke samlende på en klasse, fordi forskjellene blir mindre når alle kommer i svart eller hvitt.

Fotballbursdag: Du trenger ikke leie en fotballbane for å ha fotballbursdag. Legg oppmøte til skolen eller en park eller fotballbinge, og start bursdagen der. Alle kan velge å være sin egen fotballspiller, så kan de fortelle litt om den spilleren for eksempel. Fotballkake, fotballquiz og alt annet som har med fotball å gjøre, vil være en suksess for barn som er glad i fotball. Spill fotball ute, og gå hjem for å spise og åpne opp gaver.

Festen som lages underveis: Dette er litt styrete, men veldig gøy, i følge Camilla. Gjestene får være med på å lage mat og kaker. Gjør det enkelt, som muffins og boller. Deretter får de pynte bordet, lage bordkort og andre ting som hører en bursdag til. Skriv i invitasjonen at det ikke blir noe å spise før en times tid ut i bursdagen. 

 

Flere tematips:

  • Akebursdag

  • Bondegårdbursdag

  • Indianerbursdag

  • Popstjernebursdag

  • Skolebursdag

  • Utebursdag

  • Godteribursdag

  • Superheltbursdag

  • Detektivbursdag

  • Bamsebursdag


26.09.2016 10.45.27