Slik blir barnebursdagen en suksess

Av og til kan man grue seg til å arrangere barnebursdag. Man tenker kanskje at det blir bråk, hopping i sofaen, og at gjestene sikkert ikke vil være med på det dere har planlagt. Da er det bare å skifte fokus, mener damen bak nettsiden Burdagsjentene.no, Camilla Reimers. 

– Bursdag skal være gøy, jeg elsker bursdag. På nettsiden min kan du få mange gode råd hvis du er en av dem som gruer deg til barnebursdagene, sier hun. 

– Lag en fest

Selv er hun litt arvelig belastet, med en mor som er pedagog og skrev bok om barnebursdager på 70-tallet.  

– Mitt motto er: Lag en fest ut av alt, det er ingenting som er for lite til å feires, sier Reimers.  

Noe hun har lært på veien med tre barn og mange bursdagsfeiringer, er at det minst viktige er en perfekt kake.  

– Det finnes faktisk en doktoravhandling om barnebursdager, og den viser at for barna er bursdagsbordet aller viktigst. Selv om det kanskje ikke blir akkurat slik du hadde sett for deg, gjør pyntingen det hele spennende og magisk for barna.  

Ta barnebursdagen på alvor 

Det er jo barna vi feirer og skal gjøre stas på, så de bør få bidra og delta i både planlegging og pynting. 

– Vi må ta barn og bursdagsfeiring på alvor. Det skal skje på deres premisser, og de må få være med og planlegge. Men skal du dele inn i lag, bør de voksne sette sammen lagene selv om barna kan komme med forslag, sier Reimers. 

De fleste barn er veldig opptatt av sin egen bursdag, og fantasi og virkelighet kan gå om hverandre.  

– Bruk tid til å lytte på barnets forventninger og gi barnet en realistisk oppfatning av hva som skal skje. Når et barn vet hva som skal skje og hva det kan forvente, blir feiringen vellykket, sier hun.  

Flere voksne

Camilla anbefaler at du hanker inn et mannskap når du skal arrangere barnebursdag.  

Besteforeldre, onkler, tanter, søsken eller naboer kan hjelpe til under feiringen. De fleste synes det er fint å bidra, og du kan selv være 100 prosent tilstede i bursdagen. Deter viktig for barnet ditt, sier hun.  

For det er ikke til å unngå at man må slukke branner i en barnebursdag. 

– Plutselig har en tisset på seg, eller noen savner mammaen sin. Ting skjer, men mitt tips er at du prøver å fange signalene på forhånd.  

Planlegg barnebursdagen godt

Planlegger du bursdagen godt, er det få fallgruver under selve feiringen. Invitasjonene bør være tydelige på hva slags bursdag det skal være, og det er å lurt å forsikre seg om hvem som kan komme og ikke.  

– Send også ut epost til foreldrene, og forhør deg om noen har allergier eller andre ting du må ta hensyn til. Alle liker å bli sett, så barna setter pris på at det er noe de kan spise selv om de er allergiske.

Vellykket med tydelige voksne

– Prøv å gjøre bursdagen til litt teambuilding for de som er der. Få med de sjenerte, og inkluder alle. Hvis én hopper i sofaen, så si klart ifra at her er det ikke lov til å hoppe i sofaen. Tydelige voksne som styrer, setter grenser og ler med barna gir en vellykket feiring, sier Camilla. 

Barn liker forutsigbarhet og regler, så du skal ikke være redd for å si fra.  

– Og ikke la ting eskalere. Det er ingen grunn til å åpne for diskusjon om maten for eksempel, eller å åpne for å gi noen annen mat fordi han eller hun ikke liker det som serveres.  

Antall år = antall gjester 

De første årene feirer de fleste barn dagen sin med familien. Etter hvert blir det med barnehagevenner eller skolevenner. 

– Treåringen er gjerne overmoden for bursdagsfeiring. Et godt prinsipp er å ha like mange gjester som de fyller år. Blir de tre år, har du tre gjester, fire år, fire gjester osv. Det viktigste er at det er en annerledes dag, sier bursdagseksperten.  

10 kjøreregler for vellykket barnebursdag 

- Snakk med barnet om hva som skal skje, helt ned til de små detaljene. 

- Forbered godt. Lag en detaljert plan, og følg planen. Velg leker som passer til aldersgruppen.

- Møt barna i døren, og ha klart et sted barna kan henge yttertøy.Fang opp stemningen, avled bråkebøtter eller de sjenerte. 

- Samle barna til en hyggelig gaveåpning. 

- Gå til bordet og drøy gjerne tiden ved bordet med spørreleker, sang eller adjektivhistorier. Sørg for oppmerksomhet til det spente bursdagsbarnet. 

- Ikke la den som roper høyest få først. Ikke vær redd for å være tydelig og streng.  

- Dersom uhellet er ute, ta barnet ut av rommet på en diskret måte og la barnet være trygg på at det ikke er noe problem.

- Ved krangling (ofte om noe som er urettferdig): Forsøk å megle fram en løsning uten å ta parti.  

- Hvis noen ikke liker maten, så si at det kan være lurt å smake, men at de ikke trenger å spise opp. Gi barnet lite oppmerksomhet om dette, det smitter fort over på de andre. 

- Sørg for at alle blir sett, og at du er 100 prosent tilstede.


29.09.2016 15.23.09