Ut å reise? Slik pakker du lett og smart

Vi har alle vært der. Pustende og pesende med minst ti kilo for mye på slep. Og så ender vi opp etter med å bare få bruk for en tredjedel av alt i bagasjen vi har kjempet med opp og ned trapper, inn og ut av busser og taxibiler.

Å pakke smart og lett når du skal reise er en kunst. De mest hardbarkede mener at du ikke er ordentlig flink til å pakke før du fyller hver krik og krok. Du kan for eksempel utnytte plassen oppi skoene, og skaffe deg vakuumposer. Må du ha med håndkle bør du velge et i superkvalitet som tar liten plass og tørker fort. Samtidig kan behovet variere litt avhengig av om du skal backpacke, dra på storbyhelg eller reise på fjellhotell med familien.

Reiseekspertens beste tips

Reiseblogger Janicke Hansen har både reist og pakket mer enn de fleste. I dag har hun reiseblogging som yrke, og både eier og driver nettstedet norskereiseblogger.no.

– Å pakke smart handler for det meste om god planlegging, uansett hvilken type reise du skal på. Men selv jeg, som reiser veldig mye, ender ofte opp med å ta med meg ting jeg ikke får bruk for, innrømmer Hansen, som fremhever gode rutiner som en viktig faktor for å begrense vekten på bagasjen. 

– Gå gjennom reisen din i hodet dag for dag. Som regel vet du ganske mye om hva du skal gjøre og hva du kan forvente deg. Skal dere til et hotell med basseng? Hvor mange middager skal spises ute på restaurant? Skal du gå turer, eller blir det shopping? Tilpass mengde og type klær etter aktivitetene, og begrens tingene som blir tatt med «for sikkerhets skyld», sier Hansen.

La barna bære selv!

Hansen har reist mye med sine tre barn, og hun anbefaler alle foreldre å involvere barna i både planlegging og pakking så tidlig som mulig. Dette gir barna et mye mer bevisst forhold til reisen de skal være med på, gir dem noe å glede seg til og gir mer nysgjerrige og glade barn. Hansens beste tips til reiser med barn er å la barna bære sin egen bagasje allerede fra de er ganske små.

– Når barna må bære egen bagasje blir de mye mer bevisst på hva de faktisk har med seg. Og man slipper ofte diskusjoner i forkant som inkluderer alle favorittplaggene, lekene og hele skuffen med tekniske duppedingser. De blir også mer bevisste når det gjelder å ta vare på sine egne ting på reisen, tipser hun.

Slik pakker du kofferten 

Pass på at du kjøper en koffert som passer dine behov. Vil du helst få med deg mest mulig i en koffert du kan ta med inn på flyet, sørg for å skaffe deg en med optimale mål: 55 x 40 x 23 cm. Vekten på selve kofferten bør være lavest mulig slik at du holder deg innenfor grensen på ti kg. En koffert i lett plast veier mindre enn en i lær, tekstil eller hard plast. Sjekk vektgrensen for det selskapet du reiser med, for ikke alle aksepterer så mye som ti kilo.

Uansett om du velger en relativt liten koffert eller en større, er et lurt triks å legg fram det du vil ha med deg. Ta deretter bort det du strengt tatt ikke trenger. Vær realistisk, og legg heller inn litt rom for shopping. Du skal jo også få med deg bagasjen hjem igjen.

Superhåndkle og sarong

Et godt råd er å pakke basisplagg som passer med minst to andre plagg, slik at du kan skape flere antrekk av hvert plagg. Må du ha med litt større plagg, som en ytterjakke, reis med den. Spør deg selv om du virkelig trenger olabuksa for den veier mye. Kanskje du heller skal velge en annen?

Skal du virkelig være smart, pakk klærne i vakuumposer, og rull dem til pølser. På den måten fjerner du all unødvendig luft oppi kofferten. Reiser du til et sted du må ha med håndkle, invester i et superhåndkle som tar lite plass og tørker veldig fort. Skal du sørover, og tilbringe en del tid på solseng, vurder å droppe det digre badelakenet, til fordel for en lett sarong, som kan brukes til flere ting.

Sverger til tøyposer på reise

Reiseblogger Janicke Hansen foretrekker også sarong fremfor badehåndkle, og rulling av klær fremfor flatpakking. I tillegg sverger hun til tøyposer som en viktig del av pakkingen.

– Tøyposer gjør det enkelt å finne frem ting, særlig i sekk eller trillebag med toppåpning. Men det forutsetter at du vet hva som er i hvilken pose. Bruk gjerne tøyposer i ulike farger eller med forskjellig trykk for å skille dem fra hverandre. Og skal du til varmere strøk kan høy luftfuktighet rett og slett føre til at klærne dine mugner hvis du har klær i plastposer. Rulling av klær i kofferten er en selvfølge. Det kan være lettvint å legge ting flatt og lagvis under pakkingen, men når du skal ha den t-skjorten som ligger på bunnen blir det kaos etterpå, råder Hansen. 

Men ikke alle plagg egner seg til pølserulling, og har du et rom i lokket, kan det være lurt å pakke skjorter og bluser der. For å unngå av kravene klemmes flate, er det smart å legge småplagg som undertøy og sokker inn i kravene. Andre plagg du ikke vil skal krølles, som dressbuksa, bør du legge utstrakt med andre plagg oppå, og så brette buksebeina og linningen over disse klærne igjen. Slik unngår du skarpe kanter i klærne der de ikke hører hjemme.

 

Spre reiseproduktene

Du bør også tenke smart når det gjelder sko. Kan de brukes til flere anledninger? Trenger du virkelig penskoene i ferien?  Reis med dem i så fall, og pakk lette sandaler eller slippers, om du skal reise til varme land. Må du ha med større sko, som joggesko, sørg for å fylle dem med sokker og andre småting som undertøy, mobillader, kortstokk, vaskepulver, og smykker. Bruk poser til småtteriet om det trengs.

Toalettsaker tar fort mye plass, og det kan være lurt å utsette noen kjøp til du kommer fram til reisemålet, så slipper du å drasse på så mye væske. I tillegg er det et godt tips å droppe toalettmappa, og heller spre toalettsakene i små poser som kan pakkes rundt i kofferten der det er litt ledig plass. 

God, lett tur!

 


26.10.2016 12.58.38