Slik velger du barnesykkel

  For å gjøre det lettere for deg å ta et godt valg når du skal kjøpe barnesykkel, spurte vi Tom-Erik Seim, kategorisjef for sportsutstyr hos Obs, om hans beste tips til riktig sykkelvalg.

  - Husk at det aller viktigste for trafikksikkerheten er å kjøpe riktig størrelse på sykkelen. I tillegg skal styret være høyere enn setet, slik at barnet kan sitte oppreist for å lett kunne følge med på trafikken. Derfor bør barnesykkelen ha gode innstillingsmuligheter, med sete og styre som kan justeres opp og ned.

  - En annen ting som er viktig å tenke på er at sykkelen ikke bør være for tung. Tenk at den lille skal klare å sykle med den i oppoverbakke. Så om du står mellom flere valg, bør du alltid kjøpe den letteste barnesykkelen.

  Alder (høyde) Størrelse
  2-4 år (89-102 cm) 12" hjul | Se hele utvalget her
  4-6 år (99-117 cm) 16" hjul | Se hele utvalget her
  6-8 år (114-132 cm) 20" hjul | Se hele utvalget her
  8-12 år (130-160 cm)    24" hjul | Se hele utvalget her

  Bremser er viktig på barnesykkel

  Den viktigste funksjonen til en førstegangssykkel, er kanskje bremsene:

  – Det er viktig at barnet klarer å bremse og stanse kontrollert. Derfor bør barnesykkelen ha bremser som er tilpasset barn og som virker mykt, slik at barnet lett klarer å trykke inn bremsen, sier Trygg Trafikk. 

  Barnesykler er enten utstyrt med fotbrems (brems i navet) eller en eller to håndbremser. Trygg Trafikk anbefaler å velge en barnesykkel som har forbrems med håndtak på styret, i tillegg til fotbrems i navet.

  – Sjekk at det ikke er for stor avstand mellom sete og styre. Barna trenger en tilpasset barnesykkel som gir trygghet og sikkerhet.

   Et godt tips er å ta barnet med på handleturen, slik at det får prøve sykkelen først.

  Tur- og terrengsykkelen

  Om familien ofte er på tur i skogen, eller om sykkelen skal kjøres i litt tøffere terreng, er det viktig at sykkelen har en solid ramme, gjerne av aluminium. Er den laget av aluminium vil den heller ikke være utsatt for rust. Sykkelen bør i tillegg ha litt tjukkere dekk med godt mønster, som gjør at du får godt feste. Har sykkelen dette, egner den seg til alt fra stier, skog, asfalt og grus. En ekstra fordel med disse syklene er at de ofte har et røft og kult ytre.

  – Skal du ha en sykkel til turer i skog og mark anbefaler vi Merida Gator  og Merida Jennie. Dette er allsidige og kule sykler med alle egenskapene en tursykkel bør ha.

  Sportssykkelen

  Sykkelsporten blir stadig mer populær, også blant barn. Det er kanskje ikke så rart, for å kjøre raskt på sykkel er kjempegøy. Skal du kjøre lengre turer med litt høyere fart bør du ha en lett sykkel med stiv gaffel, slik at du får mer kraft rett i rammen når du tråkker. Da blir det lettere og mindre slitsomt å sykle både langt og fort, rett og slett fordi sykkelen krever mindre.

  Barn på sykler

  DBS Superlight er en perfekt sykkel om barna viser litt ekstra sykkelinteresse, med alle de nødvendige egenskapene om dere skal på lengre turer på grus eller landevei.

  Hverdagssykkelen

  Noen trenger kun en enkel brukssykkel til hverdagen. Frem og tilbake fra skole og trening, eller som generelt fremkomstmiddel i nærmiljøet. Det som kjennetegner gode hverdagssykler er at de tåler en støyt. Av erfaring blir disse ikke tatt like godt vare på, og blir kanskje slengt litt rundt.

  En perfekt sykkel til dette formålet er barnesykler fra Alprace. Dette er en litt tyngre sykkel som både varer lenge og tåler røff bruk. Her får du veldig mye sykkel for pengene.

   

  Balansesykkelen

  Om barnet enda ikke er klar for sykkel med pedaler, anbefaler vi balansesykler. Med en balansesykkel vil barnet være mye bedre rustet til å senere gå over til pedaler fordi det allerede har lært seg å balansere en sykkel.

  Sjekkliste for barnesykkelen

  • Ikke for høy: Barnet skal kunne sette føttene i bakken når det sitter på setet.
  • Ikke for tung: Om valget står mellom flere modeller, velg den letteste. 
  • Både forbrems og bakbrems: Det skal være brems både på styret og i navet. 
  • Passe avstand: Ikke for stor avstand mellom sete og styre. Styret skal også være høyere enn setet.