Dekk årets vakreste julebord

  For mange er julemiddagen årets viktigste, og et nydelig dekket festbord setter stemningen og rammen for en fin feiring.

  Interiørekspert Tone Kroken inviterer alltid naturen inn når hun dekker middagsbord. Hun pynter julebordet med furu, granbar, kvister og annet grønt som vokser langs bakken. Det blir organisk, vakkert – og lukter godt gjør det også!

   

   

  Interiørekspert Tone Kroken. (Foto: Yvonne Wilhelmsen.)

  (Foto: Yvonne Wilhelmsen)

   

  Det naturlige og rustikke julebordet 

  Granbar og furukvister er gratis pynt. Vi trenger ikke mye, så det finner vi i skogen.  Julebordet får en helt annen følelse og sjarm når naturen sniker seg inn.

   – Grønne grener og kvister er estetisk vakre, de lukter godt og får bordet til å gløde friskt og levende. Alle stiler passer til det naturlige. Du kan gå for en fasjonabel, luksuriøs stil i alt annet på bordet, men likevel pynte med granbar, sier Tone Kroken.

  Kongler og mose kan også fungere ypperlig som bordpynt.

  – Kongler kan bli riktig fin pynt hvis du legger dem i en rekke midt på bordet og setter telys innimellom. Men ikke miks kongler med gran- og furugreiner, det kan bli for mye, sier Tone.

  Hvis du finner litt frisk mose, kan du legge den på et fat med kubbelys ved siden av. Dryss litt gulldryss over mosen, og du har en enkel og flott dekorasjon.

  Tone mener vi lett kompliserer pyntingen ved å dandere med mye forskjellig. Selv om stilen er rustikk, bruk få elementer. Det gjelder også pynten fra skogen – du vil at bordet skal være stilrent og helhetlig.

  – Hvis du tar utgangspunkt i de vintergrønne vekstene, kan du gjerne ha en mørkegrønn eller grå duk, lysestaker i messing og gamle, franske champagneglass. Lekkert!

   

   

  Det hvite og elegante julebordet

  Hvis du vil at julebordet ditt skal være hvitt, snøfriskt og lekkert, bør du ikke blande inn for mange elementer, råder ekspertene. Men kan det bli koselig hvis alt er hvitt og lyst?

  – Du skaper varme med hvite kubbelys, eller hvite telys, gjerne i glassholdere. Lys er utrolig viktig når du dekker et julebord. Pøs på med mange, mange lys i ulike høyder og størrelser, anbefaler Tone.

  Lyslenker og elektriske julelys kan også gi fantastisk stemning både på bordet og ellers i rommet.

  Granbar og andre grønne buskvekster blir nydelig mot ren, hvit linduk, hvitt service og hvite servietter. Gjerne noen hvite amaryllis eller svibel, disse vinterblomstene er veldig fine, og sistnevnte lukter himmelsk.

  – Prøv ellers å holde bordet så rent som mulig, særlig i fargeskala. Jeg bruker ting fra juletreet og dekker i midten. Det kan være noen fine, lyse julekuler, for eksempel. Vaser i ulike høyder er flott, og har du ikke nok vaser bruker du bare kjøkkenglass. Fyll dem med gran, furu og kvister.

  Rent og hvitt trenger altså ikke bety stramt og stivt. Tvert imot.

  – Strø gjerne et par pakker små, hvite marshmallows ut over bordet. Hvite pikekyss er også veldig lekker bordpynt, sier Tone.

  En annen festlig idé er å henge hvite heliumballonger i taket over bordet, med hvite snorer. I enden av hver snor henger du navnelappene. En morsom detalj når det er mange til bords.

   

   

  Det tøffe og rocka julebordet

  – Kjør på med sort og gull, sier Tone, som ikke er redd for at julebordet kan bli for rocka. Sort og gull i kombinasjon kan være nydelig og stemningsfullt.

  – Hvis du ikke har gulltallerkener, kan du kjøpe en sprayboks og spraye noen billige asjetter som du bruker til dekketallerkener. Disse skal du uansett ikke spise av, tipser eksperten.

  Sort duk, servietter i sort eller gull. Gjennomført over det hele.

  Men kan et rocka julebord ha kvister og granbar? Tone sier ja, veldig gjerne!

  Mørkegrønt fungerer godt til sort og gull. Et alternativ er å spraye dem også, grankvister og andre kvister i gull er riktig så flott å se på.

  Et annet tips er å sette en glasskuppel eller to i midten av bordet, og putte noe fint inni dem. Det kan være spraylakkerte kongler, steiner du finner ute eller noe fint og festlig som du allerede har i hus. Julekuler i gull fungerer også flott mot den sorte duken.

  Men hva med bordkortene?

  - Kjøp bittesmå klyper på en hobbybutikk, enten klyper i gull eller spray dem. Fest navnelappene rett på glasset med klypene, og du har noen tøffe bordkort, sier Tone.

  Strø gjerne sort konfetti rundt på bordet og dekk med kubbelys i gull i ulike høyder langs midten.

   

  Lagre