Lag spiselig julepynt og søte gaver

Inviter til juleverksted og lag spiselig julepynt og -gaver! Her kan små og store samles til en kreativ og morsom stund rundt kjøkkenbordet i førjulstiden.

Disse fine julekakene og -godtene kan du enkelt lage med to pakker kjeks, iskjeks og en marsipanpølse. Samt melis, kokos og det du måtte ønske av pynt.

Det er ikke alltid barna er så glad i de tradisjonelle julekakene, og mange barn synes pyntingen er vel så gøy som selve bakingen. Da er det bare å gjøre en vri og lage supersøte julevarianter som et herlig alternativ til de vanlige julekakene. Disse faller garantert i smak hos store og små!

Her finner du ideer til innpakning og kort dere lager selv. 

Forberedelser til juleverksted

Som alltid når man skal lage ting sammen med barn, kan det lønne seg å finne fram alt som kan brukes på forhånd. Det er også smart å gjøre noen av kakene klare til julepynt, slik at barna kan sette i gang med en gang.

Les igjennom oppskriftene før dere starter. Noen av trærne kan lages på forhånd, mens trærne der kakepynt skal festes i melisglasuren må dekoreres mens de er våte.

Husk at konditorfarge og matfarge fort setter flekker. Bruk derfor klær som tåler søl, bruk eventuelt forklær og ha tørkepapir tilgjengelig. Legg gjerne litt beskyttende bakepapir utover arbeidsflaten.


Dette trenger du til julepynten:

  • 1 marsipanpølse

  • 2 pakker iskjeks

  • 2 pakker Oreo-kjeks (eller annen valgfri kjeks)

  • Melis

  • Farget konditorfarge eller matfarge i grønt og evt. andre farger

  • Tuber med ferdig farget glasur (eller lag farget melisglasur selv)

  • Diverse strø, perler og annen kakepynt

  • Bakepapir-rull og engangshansker er også lurt

  • Marsipanjuletrær

 

 

 

Søte marsipantrær

Disse søte marsipanjuletrærne er laget av marsipan og grønn matfarge/konditorfarge som knas sammen med marsipan, deretter formes de til juletrær. Bruk gjerne engangshansker og kna på bakepapir for å hindre grønne fingre og kjøkkenbenk.

Marsipantrærne kan lages i god tid på forhånd. Disse grønne juletrærne er dekorert med glasur/kakepynt på tuber, med store og små kakepynt-perler i hvitt, grønt og gult.

Eneste faren med spiselig julepynt er om den får lov å stå i fred helt frem til julaften...

 

 

Juletrær av iskjeks


Klipp iskjeksene rundt kanten slik at de får en rett kant og kan stå stødig. Dette gjøres enklest ved å klippe forsiktig litt og litt med en saks. Litt tålmodighetsarbeid som kanskje voksne bør gjøre på forhånd.

 


Dekk iskjeksene med melisglasur og rull dem i kokos.

 


De hvite juletrærne, som er dekket med melisglasur og rullet i kokos, kan deretter pyntes med ferdig farget glasur fra tuber. Superfin julepynt som for eksempel kan settes i vinduskarmen.


PS! Dersom trærne skal pyntes med perler og kakestrø, må dette gjøres med en gang, før melisen størkner.

 


Dekk iskjeksene med melisglasur laget av melis, vann, kokos og grønn matfarge. Du kan også bruke grønn konditorfarge, men denne gir ikke så kraftig grønnfarge. Kokosen skal forestille barnåler.

Dette blir en ganske tykk masse som er lettest å fordele utover kjeksen med gaffel. Skrap av dersom laget blir for tynt, ellers vil det renne nedover kjeksen når du setter den fra deg. Her kan du med fordel bruke hansker!

 


Dersom trærne skal dekoreres med glasur i forskjellige farger, kan du lage dem på forhånd, men skal de pyntes med perler og kakestrø, må dette gjøres med en gang, før melisen størkner.


Kakepynt-perlene er festet én og én til våt melisglasur. Mindre kakestrø kan helles i en skål slik at treet rulles i kakepynten mens glasuren er våt.
 

 

Oreo-juletre

 
Dette liggende juletreet er laget av Oreo-kjeks som er dekket med grønn melisglasur og deretter pyntet med diverse ferdigkjøpt glasur og kakepynt. En sjokoladebit kan legges som stamme under treet ved servering av denne spiselige julepynten.

Her gjelder samme tipset om at perler kun fester seg i våt glasur. Legg gjerne derfor på glasur på én og én etter hvert som barnet pynter. Større barn klarer fint å dekke kjeksen med grønn glasur selv, mens små barn kan få dem klare til pynting.

 

 

På dette juleverkstedet er det bare å bruke fantasien når det gjelder type kakepynt, farger og mønstre. Sjekk hva du har i skap og skuffer som kan brukes, før du investerer i ekstra pynt.

 

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre


03.11.2016 08.51.09