De tre kaffetabbene du må unngå

Vi nordmenn elsker kaffe. Vi er faktisk verdens nest mest kaffedrikkende folk, kun slått av finnene. Det betyr selvfølgelig at vi lett kjenner forskjellen mellom god og ikke fullt så god kaffe, i hvert fall når dagens første kopp har skylt bort morgenørska.

Heldigvis er det enkelt å lage god kaffe, så lenge du unngår disse tabbene:

 

1. Skitten kaffetrakter

Kaffetrakteren kan være så god den bare vil, og du kan bruke den dyreste filterkaffen i hele verden. Hvis kaffetrakteren er skitten, vil rester av gammel kaffe og kaffebelegg likevel sette dårlig smak på den ferdige kaffen.

Moccamaster anbefaler at du renser kaffetrakteren hver 14. dag hvis du bruker den daglig. Bruker du den sjeldnere, for eksempel kun i helgene, kan du rengjøre den noe sjeldnere.

Du bør bare bruke et egnet rensemiddel til jobben. Bruker du såpe, klor eller syntetiske vaskemidler, vil de sette smak på kaffen – stikk motsatt av hva hensikten var. Du må selvfølgelig også passe på at kaffekolben er ren før du trakter ny kaffe.

Jevnlig rens gjør også at din Moccamaster varer i årevis. Det er ikke tilfeldig at Moccamaster tilbyr 10 års garanti.

 

2. Feil dosering av kaffen

Hvordan du liker kaffen er en smakssak. Noen liker den mild mens andre ønsker seg en kraftig kaffe som røsker litt. Du bør likevel ikke gjøre som mange tror, og «pøse på» med mer kaffe for å lage kaffen sterkere.

Norske kaffeleverandører anbefaler å bruke 60 gram kaffe per liter vann. Denne doseringen gir en fyldig, rik og god kaffe. Bruker du mer, vil kaffen fort smake beskt og stramt, mens for lite kaffe i forhold til vannmengden gir tynn kaffe.

Heldigvis trenger du ikke å ta frem kjøkkenvekta for å måle opp riktig mengde. Det er bare å kjøpe en kaffemåleskje. En strøken måleskje rommer 10 gram, så hoderegningen er enkel: Seks strøkne måleskjeer er riktig mengde til én liter vann.

Hvis du sørger for riktig dosering, fikser din Moccamaster kaffetrakter resten. Alle kaffetrakterne til Moccamaster trakter kaffen med ideell temperatur og riktig traktetid hver eneste gang.

 

3. Vann fra varmtvannstanken

98,5 prosent av ferdig traktekaffe består av vann. Det sier seg derfor selv at vannkvaliteten er avgjørende når du trakter kaffe.

Hvis du heller varmtvann i kaffetrakteren, vil kaffen smake flatt og kjedelig. Det samme skjer hvis du bruker vann fra kranen som har stått lenge i rørene.

Den flate smaken skyldes ikke vanntemperaturen i seg selv – din Moccamaster vil trakte kaffen på idealtemperaturen 92–96 grader uansett. Men både varmtvann, vann som har stått lenge i rørene, og vann som har vært oppvarmet tidligere, er fattig på surstoff. Og det er denne «surstoffmangelen» som fører til den flate smaken.

Løsningen er heldigvis enkel: Bruk kaldt vann og la kranen renne i noen sekunder før du fyller vanntanken.

Nyt kaffen mens den er varm

Så lenge du styrer klar av disse tre kaffetabbene, fikser Moccamasteren din resten.

Det bør du selvfølgelig gjøre mens kaffen er varm. Varmeelementet i trakteren vil sørge for at kaffen holder ideell temperatur, 80–85 grader, i 40 minutter. Vil du la kaffen stå lenger enn det, bør du helle den over på en termokanne – fyll varmt vann på den først for å varme den opp.

Så er det egentlig bare å nyte kaffen. Ahhh, kaffelykke!