Dette bør du vite om kaffe

Marit Lynes, daglig leder i Norsk Kaffeinformasjon, er brennende engasjert i kaffe og overbevist om at kaffe har samme potensiale som vin.

– Vin har kommet langt i både beskrivelser, vokabular og kunnskap blant folk. På kaffefronten er vi litt mer noviser. Men det er nå det begynner. Kaffe er der vin var for 20-30 år siden, sier kaffeentusiast Lynes.

I likhet med vin, er også kaffe et jordbruksprodukt og smaken bestemmes av hvilket land den kommer fra og dyrkningsmetoder. Kaffe er dessuten den nest største råvaren i verden, etter olje.

Våg å prøve en ny type kaffe

Men vi vet ikke så mye om kaffe, annet enn at mange av oss drikker opptil flere kopper om dagen. Fordi vi bare må, ikke nødvendigvis fordi vi bryr oss så mye om smaken.

– Kaffe er en vane. Har du drukket en type kaffe hele tida, vil alt annet smake annerledes. Forandring fryder ikke for ting som er veldig dagligdags. Jeg mener likevel at du bør utfordre deg selv iblant når det gjelder kaffesmak, sier hun.

Stor smaksvariasjon

For det finnes utallige kaffesmaker, og det er lett å drikke den du pleier.

– Mange har kanskje bestemt seg for at de ikke liker et spesielt merke. Men det er umulig å si at du for eksempel ikke liker Coop-kaffe, for den har så mange forskjellige smaker og alle vil finne en de liker. For min del er en av de beste kaffene jeg vet om den blå fra Coop, mens den gule er en av dem jeg liker minst.

Blant kjennere er lysbrent, fruktig og syrlig kaffe å anse som en delikatesse. Kanskje blir din favoritt en helt annen?

 

 

Feil temperatur kan ødelegge smaken

Det hersker mange misoppfatninger om kaffe. Eksempelvis kan man gjerne høre at noen sier de ikke liker traktekaffe, eller at de elsker presskannekaffe.

– Men dette er tilberedningsmetoder, og sier ingenting om hva slags kaffe som lages. Du spør jo ikke noen om de foretrekker karaffel-vin eller vin fra flaske? Først og fremst ville du kanskje heller høre om de ville ha rødvin eller hvitvin. Men med kaffe spør man om man liker presskannekaffe best. Dette er pussig, sier Lynes.

Det er altså ikke tilberedningsmetoden som avgjør om kaffen er god eller ikke, på samme måte som det ikke er vinglassene eller karaffelen som avgjør kvaliteten eller om du liker vinen.

– Når det er sagt, kan selvsagt tilberedningsmetoden påvirke smaksopplevelsen, og feil tilberedningstid og temperatur kan ødelegge en i utgangspunktet fantastisk kaffe.

 

En smak til enhver anledning

Kaffe er den sosiale oljen, mener Marit. Fordi kaffe er usynlig til stede i så mange sammenhenger.

­– Man tenker ikke over det før den virkelig ikke er der.

Vi velger gjerne ulik kaffe til de forskjellige anledningene også.

– Etter en god middag, ville jeg kanskje valgt en mørk og fyldig, til lunsj tar jeg gjerne en arabica-kaffe, mens til venninnetreffet velger jeg noe helt annet. Er jeg på kafé blir det kanskje en fjerde variant.

På kaffebaren ville nok ikke Marit bestilt en dobbel latte med lettmelk i ta-med-kopp, slik mange av oss gjerne gjør.

– Jeg ville spurt hva slags kaffe de har. Personlig foretrekker jeg afrikansk kaffe, helst etiopisk eller kenyansk. Skulle jeg gitt råd til en kaffenybegynner, ville jeg bedt dem om å prøve en colombiansk. Den er rund og fyldig, og ikke så syrlig. Jo mer nybegynner, desto mindre syrlighet anbefaler jeg.

 

 

Slik lager du god kaffe

Ingen liker sur traktekaffe uansett smak. Det er enkelt å lage god kaffe, men like enkelt å lage dårlig kaffe, så det anbefales å følge noen enkle råd for å få et vellykket resultat.

– Alt handler om vann og kaffe, og om tid og temperatur. Vi ønsker å trekke ut det optimale av smaks- og aromastoffer, ikke maksimalt, sier Lynes.

Seks gode kafferåd:

  1. Rengjør kaffemaskinen jevnlig.

  2. Pass på at også serveringskannen er ren.

  3. Aldri bruk kaffekolben til å helle vann i trakteren.

  4. Doser riktig. Anbefalingen fra Norsk Kaffeinformasjon er 60 gram per liter vann

  5. Behold kaffen i originalemballasjen.

  6. Kaffe er ferskvare og bør brukes innen en ukes tid etter at posen er åpnet.

 

Dette visste du kanskje ikke om nordmenns kaffevaner

  • 90 prosent av all kaffe i Norge drikkes svart og uten melk og sukker, i motsetning til nedover i Europa.

  • Norge ligger helt på verdenstoppen når det gjelder konsum, bare finnene drikker mer kaffe enn oss.

  • Noe av verdens beste kaffe finner veien til Norge. Vi importerer kaffen grønn, og så brenner vi den her. 

  • Kaffe er faktisk det produktet nordmenn oftest tar med på ferie, i likhet med brunost.