Seks mer eller mindre nyttige fakta om kaffe

Hvilket land stammer kaffe fra? Og er kaffe egentlig en frukt? Her er seks fakta om kaffe du kan briljere med neste gang du havner i en kaffeprat.

Er kaffe bra for helsa?

Forskerne er stort sett enige om at et moderat inntak av kaffe kan ha en positiv effekt på helsa. Moderat inntak er omkring 500-600 mg koffein per dag, noe som tilsvarer rundt 6-7 kopper.

Det er påvist at kaffe kan gi økt fysisk utholdenhet og økt konsentrasjon innfor verdiene beskrevet over. PÅ den andre siden kan høyt kolesterol komme som følge av for mye kaffe dersom den ikke er filtrert.

Hvem drikker mest kaffe i verden?

Norge ligger blant verdenstoppen hva gjelder gjennomsnittlig årlig inntak av kaffe, kun slått av Finland. Vi drikker i gjennomsnitt 9,9 kg kaffe i året. Til sammenligning drikker finnene 12 kg, danskene 8,7 kg, mens en svenske drikker 8,2 kg.

Kaffekvern

Copyright Wilfa

 

Hvor stammer kaffen fra?

I Etiopia for om lag 1.500 år siden ble den første kaffen drukket. Der en geitebonde som het Kaldi la merke til at geitene hans var så fulle av energi. Han oppdaget at dette skyldtes inntak av noen røde bær fra buskene i området og bonden ble nysgjerrig. Han tok disse bærene videre til en munk, som blandet bærene med varmt vann og konsumerte drikken.  Dette resulterte i en oppkvikket munk stappet av energi, og det er slik den varme drikken vi kjenner i dag ble til et faktum, kaffen var født.

 

Hvilken type kaffebønner er mest utbredt?

Vi skiller mellom tre hovedtyper kaffe: Arabica, Robusta og Liberica. Arabica den desidert mest utbredt av disse og står for 75-80 prosent av all kaffe i verden. Robusta har inntatt en klar andreplass, mens Liberica bare dekker omkring én prosent av det totale markedet.

 

Er kaffe blant verdens største handelsvarer?

Kaffe regnes for å være nest største handelsvare på verdensbasis, rett bak olje. Omkring 70 ulike land produserer kaffe, noe som gjør at industrien sysselsetter omtrent 100 millioner mennesker.

 

Er kaffe en frukt?

Kaffebønner stammer fra fruktene til kaffeplanten som er en eviggrønn tresort i tropiske og subtropiske strøk. Trærne kan bli inntil 12 meter høye, og på grenene gror det røde steinfrukter som regel inneholder to frø. Disse frøene er det vi kaller kaffebønner. Derfor kan vi kalle kaffe for frukt, selv om det helt presist egentlig er et frø inne i en frukt.

 

Wilfas kaffeskole

For mange nordmenn er den daglige dosen med kaffe nærmest en nødvendighet, og vi drikker rundt 13 millioner kopper kaffe hver eneste dag. Wilfa tar med seg dette når vi utvikler våre produkter og det er viktig med riktig og god info for få mest mulig ut av din kaffe. Deres mål er å kunne tilby gode produkter og inspirasjon tilpasset deg og dine behov, enten du er kaffeentusiast eller ikke. Riktig utstyr og riktig tilbereding av din kaffe er viktig for Wilfa. Derfor har de laget en rekke artikler som skal hjelpe deg til å brygge kaffe på riktig måte og kanskje gi deg en ny opplevelse.

God lesning.

 


14.04.2021 10.40.38