God julekaffe på 1-2-3

Hvilken type kaffe serverer jeg til julemat?

– Vi spiser ofte mye og gjerne tung tradisjonsmat i julen, og mange setter pris på kaffe etter julemåltidet. Hvis du har spist salt og litt fet mat, synes jeg det kan passe godt med en syrlig og fyldig kaffe med en frisk fruktig og lang ettersmak, sier Marit Lynes i Norsk Kaffeinformasjon.

– Kenyansk kaffe kan sånn sett være et tips. Julen er også en fin tid for å variere
kaffeserveringen litt. Hvorfor ikke ha en egen frokostkaffe, en annen kaffe til småkakene og en siste kaffe som kan runde av middagsmåltidet? Fortell gjerne gjestene dine hva slags kaffe du serverer, det er med på å heve både forventningene og opplevelsen, avslutter Marit Lynes.

Den aller beste kaffesmaken

Når du skal trakte perfekt kaffe hjemme, gjør Moccamaster mesteparten av jobben for deg, takket være den automatiske bryggeprosessen. Det du trenger å bidra med er kaffe. Vi er et land som har mye god kaffe å tilby. Selv internasjonalt er Norge kjent for sin lysere brente kaffe. Kaffetrakteren trenger litt hjelp fra deg, og her er dine fire viktigste oppgaver for å få et glimrende resultat.

1. Gode råvarer er en viktig start

Ønsker du å servere ekstra god kaffe til julegjestene, anbefaler vi at du kjøper inn ny, fersk kaffe til jul. Helt fersk kaffe smaker best! I løpet av 4-5 dager anbefaler vi å bruke en åpen pose kaffe for å gi best smak. Har du først åpnet kaffeposen, vil den holde seg fersk lenger hvis du legger den i en lufttett boks.

2. Hva er riktig mengde kaffe?

Å bruke riktig mengde kaffe er viktig. En tommelfingerregel du kan lære deg er at uansett hvilken kaffetype eller kaffetrakter du bruker, så vil 60 gram kaffe per liter vann gi et godt resultat. Vi anbefaler at du anskaffer deg en 10-grams måleskje, da får du det så korrekt som mulig. Seks strøkne 10-gramsskjeer med filterkaffer gir riktig dosering for én liter perfekt kaffe. Hvis du har Moccamaster 1,25 liter trenger du 7,5 10-gramsskjeer med kaffe.

3. Temperatur og tid

Det er viktig å bruke en godkjent kaffetrakter for å få det beste resultatet, se etter merket "ECBC", da er kaffetrakteren godkjent av European Coffee Brewing Centre/ Norsk Kaffeinformasjon. Selv den beste kaffeblandingen kan bli ødelagt hvis kaffetrakteren er av dårlig kvalitet. Det er spesielt to ting du bør ha fokus på for at en kaffetrakter skal lage god kaffe:

  • Temperatur: Kaffetrakteren skal ha korrekt temperatur på vannet som treffer kaffen, og som gjennom prosessen leverer varm kaffe i glasskolben. Moccamaster holder en temperatur på mellom 92 og 96 grader – også kjent som den perfekte traktetemperaturen til kaffe. Da trekker vannet til seg nøyaktig den riktige mengde smaks- og aromastoffer fra den malte kaffen.
  • Tid: Kaffetrakteren må bruke riktig tid, ca 6 minutter. Det er balansen mellom aroma og bitterhet som avgjør om sluttresultatet blir godt. Hvis kaffetrakteren bruker for lang tid, vil for mye bitterstoffer trekkes fra kaffen.

4. Rengjøring av kaffetrakteren

Hvis du bruker kaffetrakteren ofte, anbefaler Norsk Kaffeinformasjon at du renser den hver 14. dag for å unngå bitter og besk kaffesmak. Vi anbefaler Clean Drop, et rensemiddel som raskt og enkelt gjør jobben uten å legge igjen hint av smak. Du kan kjøpe Clean Drop hos Coop.

Ikke bruk rensemidler som ikke er godkjent for kaffetrakterens. Andre rensemidler kan legge igjen smak som setter seg i kaffen.

Om du bor i et område med mye kalk i drikkevannet, anbefaler vi at du avkalker kaffetrakteren. For mye kalk kan føre til at det blir avleiringer rundt elementet i trakteren, og det kan føre til at kaffetrakteren ikke fungerer optimalt. Bruk et avkalkingsmiddel, for eksempel Clean Drops Descaler/Anti Calc. Kaffetrakteren bør avkalkes minimum hver 40. trakterunde. Moccamaster gir følgende gode tips til perfekt julekaffe:

  • Bruk alltid fersk kaffe.
  • Bruk friskt, rent vann.
  • Ha rent utstyr.
  • Bruk riktig mengde kaffe, 60 gram kaffe per liter vann.
  • Start juleforberedelsene med å rense eller avkalke kaffetrakteren.


30.11.2018 08.46.03