6 smarte ting du kan bruke mikrobølgeovnen til

1. Fiks inntørket maskara

Har maskaraen tørket opp eller blitt klumpete? Gi den nytt liv i mikroen sammen med et glass vann i rundt 30 sekunder. Voilá, lange, vakre vipper uten klumper.

2. Mer juice og tårefri løk

Kutt av topp og bunn på en løk og legg den inn i mikrobølgeovnen i 20 sekunder på full styrke. Så kan du skjære løk uten at det svir i øynene eller tårene renner. Prosessen svekker celleveggene i løken slik at ikke saften spruter like eksplosivt som før. Samme metode brukes på sitrusfrukter for å få presset langt mer juice ut av hver frukt.

 

3. Rist nøtter i mikrobølgeovnen

Ha litt matolje på en tallerken sammen med en håndfull nøtter og kjør på full effekt i ett minutt før du rører om i nøttene. Gjenta hvert minutt i tre–åtte minutter, til du kjenner at nøttene har fått riktig smak. De blir ikke gylne som i stekeovn eller panne, men får lignende smak.

4. Brunt sukker og honning

Du har sikkert opplevd at det brune sukkeret har endt opp som en hard, kompakt klump. Ikke fortvil, det kan fikses. Legg sukkeret i en skål, legg et fuktig tørkepapir over, og sett mikroen på 15 sekunder av gangen mens du sjekker mellom hver gang. Etter kort tid har du igjen mykt sukker.

Honning har lett for å krystallisere seg. Heldigvis finnes det råd. Tåler honningbeholderen mikrobølger, ta av lokket og varm på svak varme i intervaller på 30 sekunder. Hell honningen over i en skål om beholderen ikke kan brukes i mikrobølgeovnen.

 

5. Desinfiser svamper og kluter

Har du sure kluter og svamper? Del en sitron i to, klem saften i en skål med vann og legg gjerne også sitronene oppi. Legg svamper og kjøkkenklut i, gjerne én om gangen, og sett mikroen på fullt i ett minutt. Resultatet er bakteriefrie kluter og svamper. Tørk over ovnen innvendig med papir etterpå, og få en skinnende ren og desinfisert mikrobølgeovn på kjøpet.

6. Varme tallerkener

Visste du at du har en fancy tallerkenvarmer på kjøkkenet? Plasser to til tre tallerkener med litt vann i mellom  inn i mikrobølgeovnen. 30 sekunder på full styrke skal være nok til å få varme tallerkener, og middagen holder seg lenger varm og delikat.

IKKE GJØR DISSE FEILENE: 

Det er viktig å sjekke at alt av beholdere eller servise tåler mikrobølger.

 

  • Metall må aldri brukes. Heller ikke lukkede beholdere, som jo egg på en måte også er. De kan eksplodere, da damp og varme ikke kommer ut. Den ovnen har du ikke lyst til å vaske etterpå ... 

  • Den vanligste feilen mange gjør er å kjøre alt på full styrke for lenge i mikroen. Mikrobølger fordeler seg ikke jevnt. En bedre metode er å plassere maten på kanten av en roterende tallerken på svakere effekt over lenger tid. Det vil gi et bedre og mer smakfullt resultat. 

  • Kjøtt tines best i kjøleskap over natten. Må du likevel tine i mikroen, bruk svak effekt over lenger tid og la kjøttet hvile imellom. Ellers ender du opp med grått kjøtt som er svidd i kantene. 

  • Bestemors gamle servise er sikkert pent, men egner seg ofte ikke i en mikrobølgeovn. Gammelt steingods, keramikk og dekorert servise kan inneholde metaller og giftige stoffer som frigjøres i prosessen.

(Kilder: Dagbladet.no, Side2.no, NRK.no, Realsimple.com)


24.08.2017 13.10.34