Derfor er vakuumpakker så genialt

Du kan i praksis vakuumere alt: kjøtt, poteter, grønnsaker, sokkene dine ... 

Vakuum betyr «tomt rom». Ordet er egentlig litt misvisende, for det er jo noe i rommet. Det vakuumpakkeren gjør, er at den suger lufta ut av en pose av tjukk plastikk og forsegler den med en sveisesøm.

Det kan forlenge holdbarheten på både fersk og fryst mat opp til fem ganger. Slik kan du kaste mindre mat, og det er både du og miljøet tjent med! 

Her er 5 ting du kan bruke en vakuumpakker til – og hvorfor det er smart:

 

1. Lagre frysevarer

Vakuum er mye brukt til frysing av råvarer som kjøtt og bær.

– Kjøper du kylling eller oksekjøtt i store pakker og vil spare noe til senere, er det en fordel å kunne vakuumere for å fjerne oksygenet helt. Oksygen forringer kjøttet fordi det kan bidra til økt vekst av bakterier, forklarer seniorforsker i Nofima, Marit Kvalvåg Pettersen.

Dette gjelder altså hvis du har åpnet pakken og ikke bruker alt med det samme. Kjøper du kyllingfilet i butikken, tjener du ingenting på å pakke om før du fryser den ned eller oppbevarer den i kjøleskapet. Det er best å la den være i uåpnet pakke, fordi produktet gjerne er pakket i beskyttende atmosfære. 

I tillegg til at all luft suges ut av posen, vil vakuumposen bidra til at produktkvaliteten bevares, fordi den er ganske tett. 

– Vakuumposen har ofte en bedre oksygenbarriere enn for eksempel en vanlig brød/fryse-plastpose, opplyser forskeren. 

 
ENKELT: Det er fort gjort å vakuumpakke, og maskinen tar heller ikke opp mye plass på kjøkkenbenken. FOTO: OBH Nordica

 

Du har kanskje tatt mat opp fra fryseren og tenkt at kvaliteten ikke lenger er den samme? Med vakuum kan du unngå frostskader og uttørket mat. 

– En ting er holdbarhet og trygghet. Hvis du fryser ned en matvare i luft, kan det danne seg iskrystaller under frysing. Kjøttet i fryseren kan også tørke inn hvis det ligger en stund og ikke er pakket skikkelig, opplyser forskeren. 

For kjøtt som skal lagres lenge, er dette ekstra viktig. Særlig folk som driver med jakt kan ende opp med fryseren full av kjøtt. Vakuumpakker tar også mindre plass enn annen emballasje.

Tips! Skal du vakuumpakke bær, husk å fryse dem først så de ikke blir most. 🍓

 

2. Lagre ferskvarer


PRAKTISK: Du får kjøpt poser i forskjellige størrelser, eller på rull. Da kan du tilpasse størrelsen til hva det skal være. FOTO: OBH Nordica

Fersk fisk, kjøtt og fugl holder seg opptil fem ganger lenger i kjøleskap om de er vakuumpakket.

Mange poser kommer på rull, og du kan derfor tilpasse størrelsen etter råvaren. Posene kan også være smarte å ta med på tur, da de blir komprimerte og tar liten plass i sekken.

🍲 NÅR MATEN NESTEN LAGER SEG SELV: Slik bruker du en slow cooker 🍲

 

3. Vakuumpakker til matlaging 


SOUS-VIDE: Legg hele pakken i vann, og du får et utrolig saftig resultat.  FOTO: Istock

Sous-vide er blitt en populær måte å tilberede mat på, og gir nydelig resultat. Sous-vide betyr «under vakuum» på fransk, fordi metoden rett og slett består i å vakuumpakke mat og senke den i varmt vann. Kjøtt blir mørt som smør, og maten bevarer den gode smaken og fargen.

Vakuumposene er perfekte for hurtigmarinering av kjøtt eller fisk, og de fleste posene tåler i tillegg mikrobølgeovn, kjapt og enkelt.

Husk å sjekke at emballasjen er testet for det formålet du ønsker å bruke den til.

❄️ HVA LEGGES HVOR? Vet du hvilke matvarer som bør ligge i kjøleskapet – og hvilke som ikke bør ligge der? ❄️

 

4. Oppbevare sølv og smykker


TIL NESTE JUL: Om sølvbestikket får lufta seg en gang i året, kan det være lurt å vakuumpakke det i mellomtida. FOTO: Scanpix

Vil du ikke at sølvbestikket du arvet av farmor skal bli stygt og skjoldete? Vakuumpakk det! Metoden er perfekt for å holde oksygenet unna smykkene dine også.

 

5. Pakke klær


TETTPAKKA: Utrolig hvor mye mer du får plass til i kofferten ... FOTO: Scanpix

Enten du skal reise, flytte eller bare trenger å stue ting tett i liten bod, er vakuumpakking smart. Klærne tar mindre plass og forringes ikke av oksygen som ellers trenger inn i posen. Slik unngår du for eksempel at hvitt tøy gulner.

Vakuum er også lurt om du er plaget av møll eller andre insekter på loftet. Ingenting slipper inn i vakuumposen.


28.02.2018 11.40.00