Dette visste du ikke at du kunne bruke kullsyremaskin til

Hver og en av oss drikker rundt 60 liter sukkerholdig brus i året, og julen er brusens absolutte høytid. Vi tyller i oss over 15 millioner liter ren julebrus i tillegg til all annen søt og syrlig drikke, ifølge analysebyrået AC Nielsen.

Helsemyndighetene advarer at både brus og juice kan gi syreskader på tennene, selv sukkerfri brus har høyt syreinnhold. Men du kan med god samvittighet bytte ut brusen med selvlaget boblevann til hverdags – og til fest.

Erstatter du brusflasken med drikke fra egen kullsyremaskin sparer du både penger og tenner, du sparer miljøet for utallige plastflasker, og får nye, spennende smaker rett fra eget kjøkken. Sleng et par sitronskiver i vannet og skvis i litt lime for en god og sunn hverdagsdrikk – et godt alternativ til konsentrert juice og brus. Agurk og isbiter er også nydelig i friskt boblevann.

Drikker mer vann med kullsyremaskin

– Barna vil ha vann med bobler, så vi skaffet oss en kullesyremaskin, sier trebarnsfar Andreas Rødland, som har en Aqvia stående på kjøkkenbenken.

Kullsyremaskinen brukes flittig, hver dag, og storforbrukeren i huset er niåringen Kristina.

– Kristina elsker å både lage og drikke boblevann, men også Eva (11) og Henrik (6) er opptatt av maskinen. De synes det er spennende at det går an å endre vannet. Sprutingen og ”puff”-lyden når flasken er full av kullsyre er veldig gøy, sier Rødland.

Familien på fem drikker veldig lite brus og saft, og valgte i stedet å gjøre vannet mer spennende.

– Et effektivt tiltak! Vanninntaket har økt hos oss etter at vi fikk bobler i vannet. Det er rett og slett mer fristende for barna å drikke.

Må være pen å se på

Foreldrene fyller også opp en flaske hver morgen som står i kjøleskapet. Vannet går unna.

– Vi er bevisste på at kullsyremaskinen skal være forbeholdt vann, og mikser derfor ikke noe i boblevannet. Dette skal ikke være en brusmaskin.

Familien er opptatt av å leve sunt og holde sukkernivået nede. Brus får barna uhyre sjeldent, og de har ikke noe valg; det er vann eller ingenting.

– Barna er fornøyde med det, i alle fall nå når vannet er mer fristende å drikke. Et par isbiter i glasset bidrar også til at de drikker mer vann, sier Rødland.

Hensynet til miljøet betyr mye for familien på fem. En kullsyresylinder rekker til rundt 60 liter vann, og de sørger alltid for å levere den brukte sylinderen inn når de kjøper ny. Det lønner seg også, da innbyttet gir et solid avslag i prisen. Bare kaffemaskinen og komfyren får mer oppmerksomhet på familiens kjøkken.

– Maskinens utseende har mye å si for oss, siden den står fremme på benken. Den må være pen å se på, mener Rødland.

Kullsyremaskin i matlaging 

Kullsyrevann duger ikke bare som leskende drikke. Den kan også gjøre underverk med bakverk:

 • Ha litt brusende vann i kakedeigen for å gjøre sjokoladekaken ekstra lett og fluffy. (Flere smarte tips til hvordan du lykkes med kakene finner du HER!)

 • Erstatt en del av melken i pannekakerøren med boblevann for ekstra luftige pannekaker.

 • Bruk kullsyrevann i stedet for vanlig vann i pizzadeigen: Bland tørrgjær, kullsyrevann og et par klyper sukker og la stå i fem minutter til det begynner å skumme. Ha i mel, salt og hev deigen som vanlig. Voila! Sprø og luftig pizza.

Oppskrift på boblende velkomstdrink

Imponer gjestene med en brusende aperitiff før middagen!

Du trenger:

 • 2 stk grapefrukt

 • 4 stk appelsiner

 • 3 dl vann

 • 3 dl sukker

 • 2-3 kvister fersk rosmarin

 • Boblevann fra kullsyremaskin

Slik gjør du:

 1. Press grapefrukt og appelsiner, sil bort kjøttet og avkjøl.

 2. Lag sirup ved å varme opp vann og sukker, rør litt rundt. Når sukkeret er oppløst, hell sirupen over i en skål og ha i to-tre kvister fersk rosmarin.

 3. La sirupen stå og godgjøre seg i en time, den holder seg i flere dager.

 4. Fyll glassene med ferskpresset juice, omtrent en tredel opp. Ha i en spiseskje rosemarinsirup.

 5. Hvis drinken er for syrlig, juster med sirup. Topp drinken med ferske bobler fra kullsyremaskinen. Pynt med grapefrukt og en  rosemarinkvist på toppen, ha et par isbiter i glasset om ønskelig. Server!

 

Lagre

Lagre

Lagre


01.12.2016 09.38.20