Finn din kjøkkenmaskin

  Dette bør du tenke på når du skal velge kjøkkenmaskin.

  Blender, stavmikser, foodprosessor og juicepresse – kjøkkenskapene fylles raskt opp av diverse utstyr. Investerer du i en god kjøkkenmaskin kan du få alt du trenger i ett.

  Men det kan være en dyr investering, og det er ikke alltid like lett å vite hva man skal velge.

  – Tenk godt gjennom hva du ønsker å bruke kjøkkenmaskinen til, og hvilke funksjoner du trenger, tipser Carl Martin Englesson, kategorisjef i Coop Norge Handel.

  En god kjøkkenmaskin forenkler matlagingen, og reduserer arbeidsmengden og tiden du bruker på kjøkkenet. Med riktig tilleggsutstyr kan en kjøkkenmaskin gjøre nær sagt alt.

  – Den kan brukes til alt fra å lage saft av bær til å kverne din egen kjøttdeig, sier Englesson.


  – Bruk kjøkkenmaskinen ofte

  En annen fordel er at kjøkkenmaskinene er slitesterke og trenger lite vedlikehold.

  – Maskinene fra Kenwood kan fungere utmerket i årevis. Det er også mulig å få tak i reservedeler slik at du får reparert delene som slites ut. Mitt beste tips til vedlikehold er å bruke kjøkkenmaskinen hyppig. Da får du smurt motoren og holder maskineriet i gang, sier kjøkkeneksperten.

  Finn kjøkkenmaskinen som passer deg

  Her er fire ting du bør vurdere:

  Effekt: Hvilken effekt maskinen trenger avhenger av hva du skal bruke den til. Baker du en sjelden gang, i små porsjoner av gangen, vil en enkel maskin med en beskjeden motor kunne holde fint for deg.

  De enkleste maskinene er ofte lettere enn de tyngste, noe som kan være praktisk dersom du ikke ønsker å ha maskinen stående på kjøkkenbenken hele tiden. Men husk at om du har maskinen stående fremme er sjansen større for at du bruker den oftere.

  Skal du gjøre andre ting som å kverne kjøtt eller lage større deiger, lønner det seg å gå til innkjøp av en maskin med kraftigere motor. Da er også bruksområdene større.

  Lydnivå: Som med andre husholdningsapparater er det store forskjeller på støynivå. De billigste bråker ganske kraftig.

  – Be gjerne om å få teste maskinen i butikk, slik at du kan høre lyden selv. Noen er mer behagelige å høre på selv om desibelnivået er det samme, tipser Englesson.

  Kapasitet: Skal du kun lage små, enkle kakedeiger, eller ønsker du å bake flere brød samtidig? Størrelsen på bollen setter begrensninger på hvor mye du kan lage om gangen.

  – En standardmaskin tar 4,5 liter. Det høres mye ut, men i en deig tilsvarer det 500 gram mel. Satser du på en større, står du mye friere.

  Funksjonalitet: Ønsker du en ren bakemaskin og du har det du trenger av utstyr ellers, så trenger du kanskje ikke så mye ekstrautstyr. Dersom du vil ha en maskin som dekker det aller meste av kjøkkenforberedelser, bør du gå for en maskin som tilbyr ekstra tilbehør.

  – Kenwood, som er størst på markedet, har mest ekstrautstyr å tilby. KitchenAid har også mye å velge i. På den absolutt enkleste får du med en bolle med lokk, eltekrok, visp og en rører. Til de større maskinene er det mulig å kjøpe ferdige utstyrspakker som inneholder alt du trenger, sier Englesson.

  Du kan blant annet få juicepresser, kjøttkvern, råkostkutter, blender og kvern til kaffebønner og krydder. Eller hva med en iskremmaskin eller pastamaskin?