7 steder du bør feste refleksene

Alle som har kjørt bil vet hvor viktig det er å se fotgjengere på god avstand. I mørke høstkvelder ser ikke bilistene deg før de er på kloss hold, noe som fort skaper farlige situasjoner. 

Med refleks er du derimot synlig på opp til 400 meters avstand. Det har mye å si!

1. Refleks i knehøyde

Det første du bør tenke på, er å ha godt med reflekser i knehøyde, der billysene treffer. Bruk gjerne en refleks hengende i tråd på hver side av kroppen.

2. Hender og føtter

Ha refleksbånd rundt hvert håndledd, og gjerne også rundt anklene. Det er lurt å henge refleksene på steder hvor de beveger seg, da synes de best.

LES OGSÅ: Trening i høstmørket

3. Sørg for at barnevogna er synlig

Det fins refleksvester laget spesielt til barnevogner, og du kan godt ha noen reflekser hengende i knehøyde i tillegg. Refleksbånd og reflekstape kan også bindes rundt vogna. 


LYSENDE HUND: En refleksvest til Fido kan gjøre kveldsturen betraktelig tryggere.

4. Refleksvest

Refleksvesten gjør deg godt synlig i mørket og er lett å tre utenpå jakka. Det fins refleksvester både for voksne og barn, så sørg for at hele familien lyser opp. 

5. Din firbente venn

Bikkja bør også vises i mørket! Riktignok har de øyne som lyser i mørket når billys treffer dem, men det er ikke nok. Du får både refleksvest og halsbånd til alle typer hund.

 
LYS PÅ SEKKEN: Ledlys på sekken er et god og synlig alternativ til refleks.

6. Refleks på skolesekken

Det fins eget reflekstrekk til skolesekker, men heng gjerne noen ekstra reflekser på også. Hva med et koselig refleksdyr? Det er mange morsomme reflekser på markedet, så her kan det være populært for ungene å velge ut noen selv. 

7. Synlig på sykkel

På sykkel er det påbudt å ha rød refleks bak, og på begge sider av pedalene skal det være hvit eller gul refleks. I tillegg kan du få eikereflekser som klipses fast i eikene. Sykler du mye i mørket, kan det være lurt med både refleksvest og refleksbånd på armer og bein. I tillegg til lykter, selvfølgelig!

 
REFLEKS PÅ BEINA: Det er lurt med refleksbånd rundt anklene når du sykler. Reflekser i bevegelse er lettere å få øye på. 

Stort utvalg

Den gode, gamle refleksbrikka med tråd og sikkerhetsnål lever selvsagt i beste velgående, men jammen har det også vært en kreativ utvikling de siste årene!

Nå kommer refleksene i alle varianter. Du får refleksbånd som du klipser på der det passer, magnetreflekser, reflekser som strykes på klærne, refleksvester, refleksdyr og klistrereflekser i alle former og farger til jakker, vesker og annet utstyr.

Foretrekker du fremdeles å ha refleksen i lomma, finnes det myke varianter som festes enkelt med en kulelenke. 

Klær med refleks

Og det stopper ikke der! Hva med reflekssmykker, klær, skjerf og luer med refleks innsydd?


I LYSENDE LUE: Reflekslua fra Vossatassar ser ut som ei helt vanlig lue, men bare vent til det blir mørkt ... 

Et annet populært alternativ er luer strikket med refleksgarn. Ser ut som ei helt vanlig lue i dagslys, men gir et godt synlig, lysende hode på kveldstid. Smart!

Kreative ledlys

Ekstra synlig blir du med ledlys, gjerne i kombinasjon med refleks.

Også her finnes mye morsomt og spennende. Du får klips, hodelykter, nøkkelringer, ledskolisser, små lykter du enkelt kan feste på sykkel, sekk, glidelås, sko, barnevogn, hund eller deg selv. De kommer i alle slags farger og utførelser, fra søte til nøytrale og tøffe.

Det er altså all grunn til å lyse opp tilværelsen hvor enn du går i høst. Egentlig bør det å ta på refleks når du går ut skje på – ja, på ren refleks!

Visste du at: På landsbasis er det 39 % av oss som bruker refleks, ifølge tall fra Trygg Trafikk fra 2016. Folk i Hedmark er flinkest med 56 %, mens folk i Vest-Agder ligger nederst på fylkeslista med bare 20 %. Her ser du hele oversikten

(Kilder Gjensidige, Trygg trafikk)


01.09.2017 13.18.00