Slik vasker du treningsklær riktig

Tøy som puster, er vanntett og har andre tekniske egenskaper må vaskes på riktig måte for å bevare sine kvaliteter. Her er en liten guide. 

Ved vask av treningsklær og andre tekniske plagg er det alltid lurt å følge vaskeanvisningen nøye. Riktig rengjøring og impregnering gjør at du får maksimalt utbytte av plagget.  

– Vi anbefaler på generell basis å vaske treningsklær og tekniske plagg på 40 grader uten sentrifuge. Ikke bruk vaskemiddel med bleking eller tøymykningsmiddel, dette kan skade egenskapene i tøyet, sier kategorisjef Maria Bohlin i Coop Norge Handel.

Stell av treningsklær og tekniske plagg:

  • Følg vaskeanvisningen nøye. 

  • Lukk glidelåser, knapper og borrelåser, fest elastiske snorer og borrelåser. 

  • Bruk aldri tøymykner. 

  • Velg flytende vaskemiddel fremfor pulver. 

  • La plaggene tørke på snor. 

  • Unngå tørketrommel og varmeskap. 

  • Impregner bare rene plagg. 

Vask av softshell 

Softshell bør vaskes på 30 til 40 grader normalvask med flytende vaskemiddel. Unngå skyllemiddel, da dette tetter igjen porene i plagget. Softshell har en impregnert overflate for å gjøre plagget vannavstøtende, ved bruk og vask blir denne impregneringen gradvis brutt ned. I følge Stormberg vil da plagget miste sine fukttransporterende egenskaper fordi ytterstoffet suger vann og blokkerer dampen som skal slippe ut. Vasker du plagget ofte vil det derfor være nødvendig å impregnere på nytt.

Vask av parkdresser 

Før vask er det viktig å spyle vekk søle og annen skitt. Har parkdressen innerfôr som kan tas ut, bør du vaske det separat. Lukk glidelåser og knapper, og fest alle borrelåser. Sjekk vaskeanvisningen for riktig vasketemperatur, men normalt vil det holde å vaske dressen på 30 grader. Unngå tørkeskap og tørketrommel da dette kan ødelegge dressen. 

Vask av tekniske treningsklær og badetøy 

Start med å skylle plagget i kaldt vann for å bli kvitt salt og andre reststoffer. Treningstøy og badetøy bør ikke vaskes på over 40 grader. Bruk flytende vaskemiddel istedenfor pulver, rester fra pulveret kan sitte igjen og vil slite på plagget. For å bevare stretcheffekten i plagget bør du ikke bruke skyllemiddel. Unngå maksimal sentrifugering og bruk av tørketrommel, da dette også vil slite på stretchen.

Vask av regntøy 

I utgangspunktet skal man ikke vaske et regntøy i PU-materiale like ofte som andre plagg. Ofte holder det å tørke av skitt og søle med en ren klut og varmt vann.   

– Men noen ganger kreves det en skikkelig vask i maskinen, da anbefaler vi å spyle av det verste med en hageslange eller i dusjen først, slik at du ikke får mye jord og grus i maskinen, sier Bohlin. 

Hun anbefaler å vaske regntøy på 30 til 40 grader i maskinen ved 800 omdreininger.     Regntøyet skal ikke vaskes på høyere grader. PU-regntøy tåler ikke høye temperaturer og bør i likhet med parkdresser heller ikke tørkes på fliser, i tørketrommel eller tørkeskap. Det forringer levetiden til materialet.

Impregnering  

Må du impregnere tøyet på nytt er det flere måter å gjøre det på. Impregneringen kan sprayes direkte på plagget eller vaskes inn i plagget i vaskemaskinen. Hvor ofte du trenger å impregnere, kommer an på hvor høy vannsøyle plagget har, hvor ofte det brukes og hvor ofte det vaskes. Jo høyere vannsøyle, jo lengre tid vil det ta før du trenger å impregnere på nytt. 

Tips! Følg alltid vaskeanvisingen på plagget nøye. Dersom du vasker et plagg på høyere temperatur enn anvist, kan det ødelegge de viktige funksjonene som tapede sømmer og membraner har. Det vil det også være vanskelig å reklamere på plagget om du har vasket det på feil måte.  

Kilder: Coop, Stormberg


29.09.2016 16.40.21