Smarte barneklær til innebruk

– Barnehagebarn beveger seg mye og da må de ha klær som tillater at de ruller, springer og rører på seg, sier Eva Stai Brønstad. Hun er høyskolelektor for barnehagelærerutdanningen ved Dronning Mauds Minne. 

Brønstad anbefaler myke, elastiske klær til de små når de skal i barnehagen.

– For mange er det aller best å bare ha på seg en strømpebukse, stillongs eller en lett jobbebukse. Dongeribuksen med kule trykk er sikkert stilig, men spar den heller til dere skal en tur på besøk eller til byen, sier hun.

Det at klærne er lekevennlig og behagelig er tross alt mye viktigere enn at det er er tøft.

Bukse med lavt liv

– Man ser jo ofte at motebildet for voksne også preger hva som er å få kjøpt til barn. Den siste tiden har buksene vært trange med kort liv, men det er vel ikke akkurat slike bukser det er mest behagelig å ha på når man beveger mye på seg, sier Brønstad.

Hun legger til at det også er smart å velge tøy man ikke er så redd for i barnehagen. Ungenes barnehageklær skal brukes og slites ut, mener hun.

Godt med ull

Mange steder i landet kan det være kaldt store deler av året, og da er ull det perfekte materialet.

– I tillegg til at det er varmt, er det også mykt og godt. Ull egner seg derfor ypperlig som barnehagetøy. Ull finnes for øvrig i flere prisklasser, og min erfaring er at de billigere merkene kan være vel så bra som de dyre, sier hun. 

Dersom du syns det blir mye styr å vaske ulltøy ofte, anbefaler Brønstad å kle på barnet ull innerst og en T-skjorte utenpå ulltrøyen. 

– Da kan du bare vaske T-skjorten hvis barnet griser på seg, sier hun. 

Det kan også være smart å bruke stillongs med sokker i stedte for strømpebukser, slik at det bare er å skifte sokker hvis barnet blir våt eller møkkete på føttene. 

Luftige barneklær

Før du velger dagens antrekk til barnet, kan det også være greit å tenke litt gjennom hva barnet gjør i løpet av en dag. Mens du selv kanskje sitter stille ved et skrivebord hele arbeidsdagen, bruker barnet hele kroppen.

– Da blir kroppstemperaturen høyere og de trenger ikke like mye tøy. Tenk at det skal føles luftig og godt, for det er ganske ubehagelig å gå rundt å være varm og svett, sier hun.

Sist, men ikke minst, er det smart å velge klær det er enkelt for barnet å kle på seg selv. Når det haster å komme seg på do eller alle barna skal kles på samtidig, kan det være en stor ulempe å ha mange knapper og glidelåser å lukke opp og igjen. 

– Velg heller plagg med strikk i livet og klipp av alle snorer og remmer. De er ikke bare i veien, men kan også utgjøre en sikkerhetsrisiko for barnet, sier Brønstad.


27.09.2016 12.40.12