Ullundertøy er barnas beste venn

Hvis du vil føle deg trygg på at barna holder seg tørre og varme på våte høstdager og kalde vinterdager, bør det aller innerste laget med klær bestå av ullundertøy.

– En av de store fordelene med ull, er at ull trekker til seg fuktighet tilsvarende tretti til førti prosent av sin egenvekt uten at det føles vått, sier administrerende direktør i Janus, Arne Fonneland.

Det betyr at ullundertøy er like godt egnet på en løpetur eller fjelltur som det er i barnehagen.

– Mens et bomullsplagg føles vått, slik at kroppen må bruke energi på å forsøke å tørke tøyet og holde deg varm, vil ikke kroppen oppfatte ullplagget som fuktig. For barn som er i aktivitet, er derfor ull helt klart det foretrukne materialet, sier han.  

Det finnes også mer slitesterke plagg, som kanskje spesielt egner seg for barnehagebarn. 

Les også: Slik fjerner du vanskelige flekker fra ull.

Andre fordeler med ullundertøy: 

  • Selvrensende – Lufter du et svett ullplagg, føles det friskt igjen. Det må kun vaskes når det er fysisk møkkete

  • UV-beskyttelse — Ull fungerer som naturlig UV-beskyttelse

  • Tungt antennelig – Ull er tungt antennelig og gir dermed trygghet når klassen eller barnehagen skal grille pølser på bålet

Ullundertøy ved skolestart

Ifølge Fonneland er tynne ullplagg også et godt valg på varme sommerdager, men det er nok likevel mange som sparer ullen til høsten.

– Rundt skolestart er det naturlig å begynne å kle på barna ull. Start da med et tynt lag ull innerst og ha deretter et ekstra lag ull på kaldere dager. Ytterst er det lurt å velge et vind- og vanntett materiale, sier han.

Da vil det være flere isolerende luftlag mellom lagene, og barnet har fått en påkledning som gjør det lett å bevege seg.


Kløfritt ullundertøy 

Har du barn som klør i bestemors hjemmestrikkede luer, tenker du kanskje at ulltøy ikke er noe for dere. Dette er imidlertid ikke tilfellet, for dagens tynne ullplagg er kløfrie.

– Det er heller ikke noe problem å vaske ullundertøyet. Moderne ull kan vaskes og stelles som andre tekstiler, sier han. 

Vask plaggene på 40 grader i vaskemaskinen. Men bruk et flytende vaskemiddel beregnet på ull. Krystaller i vaskepulver kan nemlig etse hull i fibrene.

Du kan dessuten trygt å ha moderne ullundertøy i tørketrommelen hvis du ønsker det. Det er nemlig ikke slik at ullundertøyet krymper i trommel.

– Men ikke tørk for lenge, og bruk lav varme. Lar du det også være igjen litt restfuktighet i plaggene, kan du føle deg trygg på at ulltøyet holder seg fint, sier Fonneland.