Slik velger du riktig fritidsjakke til barna

Det er lenge siden vi bare snakket om vindtette og vanntette plagg. Tekniske ord og uttrykk som membraner, laminat og fukttransporterende egenskaper dukker opp når nye tekstiler skal beskrives, og det kan fort føles litt vanskeligere å velge. 

– Det du først må tenke på er hva du har behov for. Sitter barnet mye stille og leker og trenger en varm og vanntett jakke? Eller er det i mye aktivitet og trenger en pustende jakke med god bevegelighet, spør Maria Bohlin, kategorisjef for Coop Handel Norge.

Ulike metoder

Det finnes to måter å skape vind- og vanntette tekstiler på: med membran eller coating.

En membran ligger som regel mellom ytterstoffet og fôret. Det ytterste stoffet har en vannavstøtende impregnering, og membranen sørger for å slippe ut kondens fra innsiden, uten at vann samtidig trenger inn. Den mest kjente membranen er Gore-tex, som brukes av flere merker, mens for eksempel Helly Hansen har sin egen Helly Tech-membran.

– Coating er noe helt annet, kort fortalt et belegg på baksiden av stoffet som har ulike egenskaper. Metoden brukes ofte på plagg som ikke har de største kravene til vanntetthet, forklarer Bohlin.

Ulike typer skalljakker

Skalljakker, også kjent som allværsjakker, er allsidige i bruk og beskytter effektivt mot både vind og vann. Med en god skalljakke har du mange behov dekket i ett og samme plagg. Det finnes i midlertid flere ulike typer skalljakker. Dette er noen av dem:

Hardshelljakke gir best beskyttelse mot været. Den er helt vindtett, vanntett og puster godt.

Softshelljakke beskytter også både vind og vann, men tåler et noe lavere vanntrykk før fuktighet trenger gjennom stoffet. Denne er noe mykere og har litt bedre bevegelighet.

Lightshelljakke er en mindre avansert jakke, men er praktisk om du ser etter en ekstra jakke på turen som er lett, tar liten plass og beskytter noe mot vær og vind.

Velg riktig jakke

I tillegg til egenskapene vi har nevnt her, er det mye annet som spiller inn når du skal velge jakke til barnet ditt. Bevegelsesfrihet, passform, god hette, forsterkninger og glidelåsens utforming er det viktig å ta i betraktning. Dette bør du tenke over når du skal finne riktig jakke: 

  • Formsydde albuer gir bedre bevegelsesfrihet, det samme gjelder en kortere jakke, som er smart til et høyt aktivitetsnivå. En lengre jakke vil gi noe mindre bevegelsesfrihet, men bedre beskyttelse for nedre del av ryggen og rumpa.

  • Ermene bør være litt lange og ha plass til votter eller hansker under, og de bør kunne justeres rundt håndleddet.

  • Stormklaff med knapper eller borrelås over glidelåsen er smart, for at ikke vann og vinn skal trenge gjennom glidelåsen.

  • Forsterkninger på steder som er utsatt for mye slitasje kan være lurt om du vil beholde plagget lenge.

  • En smalere og mer tettsittende jakke vil føles smidig og behagelig, men det er ikke så smart om du trenger varmere plagg under. 


28.09.2016 08.57.34