Derfor trenger hjernen din fett

–Omega-3-fettsyrer er essensielle for utviklingen av hjernen  hos barn, blant annet for netthinnen som styrer synssansen, forklarer lege og hjerneforsker Andreas Engvig.   

Han refererer til en studie der forskerne så på effekten av dietter uten Omega-3-syrer i svangerskapet og under amming hos dyr. De så at dyrene som ikke fikk i seg Omega-3 både fikk svekket syn og redusert hukommelse. 

– Vi anbefaler særlig gravide å få i seg nok fisk eller Omega-3-tilskudd. Samtidig er det viktig å styre unna stor fisk som inneholder et høyt nivå av kvikksølv og andre tungmetaller, som tunfisk, sverdfisk og hai, sier legen. 

 

 

Hjernen trenger hjelp

DHA, eller dokosahexaensyre, er den fettsyren det finnes mest av i menneskehjernen, og som er særlig bra for hjernecellene.

– Omega 3-fettsyrer er viktige byggeklosser i hjernecellenes membraner. Kroppen klarer ikke å produsere nok av fettsyren DHA på egenhånd, derfor trenger vi tilførsel gjennom kostholdet, sier Engvig.

DHA finnes i fiskeolje, og det anbefales at vi spiser fet fisk minst to–tre ganger i uken for å få i oss nok av disse fettsyrene. Men det er ikke realistisk for de fleste av oss. – Da kommer Omega-3-tilskudd eller tran inn.


Hjernen vokser mest de første årene

Hjernen til en nyfødt baby veier rundt 380 gram. Ved toårsalderen veier barnets hjerne litt over 1 kilo. Hjernen til en voksen person veier 1,3 kilo, så hjernen vokser altså ekstremt mye de to første årene.

De viktigste periodene for Omega 3-tilskudd er mens barnets hjerne er under utvikling, i svangerskapets siste trimester og de første leveårene. Ikke minst for utviklingen av et sterkt syn. Når et barn fødes er det nesten blindt, og synssansen utvikler seg gjennom lysintrykk de første årene.   

– Omega 3 inngår i det vi kaller cellemembranen, det som dekker cellens indre. Fettsyrene bidrar blant annet til økt fleksibilitet i membranen, opplyser Engvig.

Med en fleksibel cellemembran øker cellene sin evne til å ta opp næring og skille ut avfallsstoffer.    

 

 

En viktig vitaminkilde

Det er ikke slik at hjernen er ferdig utviklet ved en viss alder. Vi produserer nye hjerneceller hele livet. Men hjernen og synet utvikles mest de første par årene, og samtidig vokser små kropper i stor fart.

Leger anbefaler å gi tran til små barn ikke bare på grunn av de gode fettsyrene, men også fordi tran inneholder vitamin D. Barn får svært lite vitamin D gjennom morsmelken, og babyer skal i tillegg beskyttes mot sterkt sollys som ellers ville satt i gang produksjon av vitaminet i kroppen.

Vitamin D er nødvendig for at barn skal ta opp kalsium fra morsmelk og mat, og bidrar til et sterkt immunforsvar.

Det er riktignok bra å ta tran mens du ammer, fordi DHA-fettsyren når frem til barnet gjennom melken.

Tran kan være en utfordring for små, kresne smaksløker. Hvis du sliter med å få tran i barnet ditt, prøv å bland tranen inn i mat. Prøv en skje tran i en frisk smoothie, og smaken forsvinner! Du kan også lure litt tran inn i pastasausen, eller miks inn i en frisk fruktsalat og smaken blir godt kamuflert.


19.12.2016 12.09.36