Kan du dele mango uten søl?

Visste du at mango er en av verdens mest spiste frukter, etter banan?

Mango smaker, søtt, godt og friskt og er proppfull av C-vitamin. Den er også en god kilde til folat, som reduserer trøtthet og utmattelse, og dessuten er bra om du er gravid. Perfekt både som dessert og i smoothier.

Opprinnelig kom denne frukten fra India, men nå dyrkes den i nesten alle tropiske og subtropiske områder. Det finnes over 1000 arter av mango, og størrelsen varierer fra 100 gram til flere kilo. Mango er enten rund, oval eller hjerteformet. Skallet varierer i farge mellom grønt, gult og rødt. Fruktkjøttet er guloransje og meget saftig. 

Vanskelig å dele

Vi elsker mango, men mangoen kan også være en frustrerende frukt, fordi det er så vanskelig å dele den på en måte som gjør at man får brukt alt fruktkjøttet.

Mangosteinen er kilden til problemene, fordi den er stor og flat og ligger på langs i frukten. Ofte ender man med å skjære feil i forhold til steinen. Uansett hvilken metode du bruker er det et godt tips å følge steinen med kniven, slik at du får med mest mulig fruktkjøtt.

 

 

Her er tre alternativer som gjør jobben enklere:

(Alle foto: Kristine Sæther Moen)

Slik deler du mango med kniv

Skjær av en del litt over midten av mangoen, på langs. Gjør det samme på andre siden, slik at du har igjen en del på midten. Så kan du skjære mangoen i rutemønster mens den ligger i skallet. Deretter vrenger du skallet med de oppskårede terningene og skjærer dem løs med kniven. Vips, så har du mango i biter.

Slik skreller du mango med glass

Del mangoen i to, slik som i punkt 1. Finn et glass som er så tynt som mulig. Så drar du mangoen over kanten på glasset, med skallet utenfor og mangoen nedi glasset. Vips, så har du skrellet mangoen lynraskt.

Sjekk ut mangoskrelling og andre smarte kjøkkentips i denne videoen:

 

 

Slik deler du mango med mangokutter

Formålet med en mangokutter, er å fjerne steinen, slik at du kan nyte det saftige fruktkjøttet uten tagger fra steinen. Du holder den i begge hender, fester den midt på mangoen på langs, og dytter ned. Vips så har du to deler mango uten stein. Skallet kan enkelt dras av om mangoen er moden.

Er mangoen spiseklar?

Hvordan vet man egentlig om en mango er moden?

Mangoen kan ha forskjellige farger i skallet som ikke sier noe om modningsgraden, den kan godt være moden selv om den er helt grønn.

Moden mango skal gi lett etter for trykk og dufter sterkere enn mango som er hard og umoden. Skallet skal være fast og glatt uten tegn til mørke flekker eller råte.

En helt myk mango med litt skrukkete skall behøver ikke være dårlig, men det er tegn på at den er spisemoden.

Et siste mangotriks!

Er mangoen umoden, kan den oppbevares i romtemperatur for å fremskynde modningen. Når den er moden, kan du legge den i kjøleskapet for å stoppe prosessen og forlenge holdbarheten. 

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre


03.11.2016 15.14.11