La en robotstøvsuger stelle hjemme

Robotene kommer for fullt, og nå er de så gode at de er til stor hjelp i hjemmet ditt. Det betyr at du kan bruke din verdifulle tid på andre ting enn å støvsuge.

– Jeg har ikke anskaffet meg en selv, fordi de ikke har vært gode nok. Men nå begynner de å bli så bra at jeg også skal kjøpe en, sier kategorisjef i Coop Handel Norge, Carl Martin Englesson.

Robotstøvsugerne i dag er nemlig et nesten fullgodt alternativ til de tradisjonelle støvsugerne.

– Da holder det at du tar fram den vanlige støvsugeren annenhver uke, så det er jo til stor hjelp. Målet er jo å spare tid, krefter og energi, så du kan bruke tida på noe annet, og det klarer den, sier han.

En annen fordel med en slik støvsuger, er at den reduserer svevestøv i boligen din fordi den tar støvet før det begynner å sveve rundt og legger seg på møblene. Dette kan være positivt for allergikere.

Robotstøvsugeren rengjør bedre

Den aller første robotstøvsugeren ble lansert i 1996, og det har skjedd mye siden den gang. Ikke bare rengjør de nyeste robotene bedre, men de har også mer avansert teknologi for å lese av rommene de skal støvsuge i så de ikke går over samme sted flere ganger. I tillegg klarer de å rengjøre stort sett alle steder.

– De fleste modellene er ganske tynne, så de kommer til overalt – også under sofaen. De er veldig enkle å bruke og også driftssikre, og jeg har faktisk aldri hørt om seriefeil på noen av dem, verken de billige eller dyre modellene, sier Englesson.

Noen av modellene har to børster, noen en. De litt dyrere versjonene har timer, slik at du kan velge selv når den skal sette i gang med rengjøringen av huset ditt.

Slik fungerer en robotstøvsuger

En robotstøvsuger kartlegger og leser av gulvet, tar bilder og baserer seg på bildene før den bestemmer seg for hvor den skal gå. Når batteriet er lavt, går den tilbake til basen og lader, og går eventuelt ut igjen hvis den ikke er ferdig.

Noen holder i 15 minutter, andre i 40. Det varierer litt. Det er lurt at det er litt ryddig og at det ikke er barn som løper rundt i rommene den skal støvsuge i. Det er ikke noe problem, men det tar lenger tid. Er det et barn eller dyr i veien, så vurderer den det som en hindring og snur andre veien.

Den orienterer seg via sensorer, slik at den for eksempel ikke detter ned trappa. Den registrerer det før den går utfor stupet.

­– Tidligere var det et problem med husalarmer som gikk av når robotstøvsugeren startet, men nye sensorer til alarmene tar hensyn til dette slik at det ikke lenger skjer, sier Engelsson.

Sterk vekst

Coop Obs har siden i fjor høst femdoblet salget av robotstøvsugere. De har en billig variant og en litt dyrere, som har vært testvinner i to år på rad.

– Trenden er at robotstøvsugere er i kraftig vekst. Foreløpig er det ikke så mange som har det, men jeg tror salget kommer til å sette full fart. En av årsakene er at de nå er gode nok til å reduserer den fysiske jobben for deg, og alt som gjør livet enklere er jo bra, sier kategorisjefen.

 

Robotene kommer

Englesson er ikke i tvil om at mange flere kommer til å skaffe seg en robot til å bidra med husarbeidet i framtida

– Jeg tror folk mer og mer søker etter å frigjøre tid for seg selv. Vi ønsker å ha det best og enklest mulig, og dette merker vi på flere produkter.  Så jeg tror at mange kommer til å ha en eller flere roboter som bidrar, enten det er med å klippe gress, vaske vinduer eller å støvsuge.

Slåss med bikkja

Tar du et raskt søk på YouTube, finner du mange morsomme videoer av særlig husdyr og robotstøvsugere. Noen hunder og katter vil gjerne prøve å ta den, mens andre har funnet ut at det er en utmerket måte å komme seg fram på, så de setter seg rett og slett oppå og blir fraktet rundt.

– Bikkja mi var rimelig skeptisk i starten. Den liker ikke ting som bråker og durer, og forsøker å bite i alt med motor. Heldigvis har hun ikke bjeffet til den, og nå går hun bare og legger seg i sofaen hver gang den setter i gang, forteller Vidar Jensen, som har en golden retriever og en robotstøvsuger han er superfornøyd med.

I det siste har noen ivrige Pokemon Go-spillere også funnet ut at hvis du fester mobilen på robotstøvsugeren, får avataren din «gått» mange kilometer, du får et støvfritt hjem og en drøss av Pokemon-egg du kan klekke.

 


26.10.2016 11.00.06