Slik gjør du vindusvask som en proff

Med våren i anmarsj og mye å følge med på ute, dukker fort behovet for vindusvask opp. Rådene er mange – fra de vi lærte av mødrene våre, til raske løsninger med alt i ett-sett som skal gjøre jobben raskt og enkelt for deg.

– Jeg har faktisk prøvd Jif-settet, og det var slettes ikke dumt, forklarer Stefan Krosby i Stefans Vindusvask. Etter over 20 år i bransjen vet han hva han snakker om.

Fettløsende for rene vinduer

Det vanligste utstyret for vindusvask er en bøtte, et par mikrofiberkluter og en nal til å tørke bort vannet. Vindusvaskeren selv bruker spesialsåpe, men det fungerer like bra med kjente og kjære vaskemidler.

– En blanding av Zalo og Salmi i en bøtte med vann gir godt resultat. Salmiakken gjør at nalen glir bedre over vinduet, i tillegg til at begge midlene er fettløsende.

Krosby understreker at det ikke alltid er så lett med vindusvask, og at om resultatet ikke blir bra, handler det ikke alltid om personen som gjør det eller utstyret, men glasset. Det er mange typer vindusglass, og et tips kan være å kontakte produsenten for råd.

Riktig vannmengde på vinduene

Den vanligste feilen folk gjør er å bruke for lite vann. Er det lenge siden siste vindusvask, kan det være inngrodd skitt som trenger tid til å løses opp – ellers drar du skitten bare rundt på vinduet med nalen.

–Det er viktig at glasset ikke tørker før du bruker nalen til å dra over, da blir det garantert skjolder, fortsetter den erfarne vindusvaskeren. Krosby synes det er helt greit å bruke vindusspray om vinduene ikke er altfor møkkete, under forutsetning av at du gjentar det ofte. Her er det måtehold som gjelder; Spray litt av gangen og tørk raskt av, ellers kommer skjoldene. Dette kan være lurt på smårutete vinduer også.

LES MER: Så ofte bør du vaske huset. 

Vindusvask av smårutede vinduer

Ja visst kan det være fint med vindussprosser. Men å få alle de små firkantene rene, også i hjørnene, kan by på utfordringer.

– Selv bruker jeg en liten nal til dette, men den finner du bare i spesialforretninger. Har du ikke det, bruk to mikrofiberkluter, den ene med kun litt fukt, den andre helt tørr for etterpolering.

Hvor ofte bør du ta vindusvasken?

Mye avhenger av hvor du bor. Midt i byen er det endel forurensning, og dermed mye skitt som setter seg på vinduene.

– Det vanligste er nok å vaske vinduer vår og høst. Men mange nøyer seg med én gang i året, da ofte om våren. I så fall kan det lønne seg å vaske vinduene etter at det verste av pollen har gitt seg. Det går fint å ta vindusvask om vinteren også, da bruker du rødsprit eller spylevæske i vannet.

Mange av oss har lært av mødre og bestemødre at det eneste som gir blanke, skjoldefrie vinduer er eddik og vann. Men ikke alle er enige i det.

– Nei, det er jeg uenig i. Det vil ikke bli bra med bare eddik, mener eksperten Stefan Krosby.

Avispapir er et annet tips for å polere seg til blanke vinduer, men her sies det at trykksverten har forandret seg siden dette var vanlig, og at det ikke fungerer like bra lenger.

Dette trenger du til vindusvask

Ferdigsett, vindusspray og mikrofiberklut eller:

  • En nal som følger glasset tett og har myk gummi. Begynner den å bli gammel, stiv og sprukken, bytt den ut. Du får nal også til småvinduer, men da må du i spesialbutikk.

  • Zalo og Salmi.

  • En mikrofiberklut til å fordele såpevann på vinduet.

  • En tørr mikrofiberklut til å tørke av nalen, og til å fjerne vann og skitt fra karmer og gulv. Bytt klutene ofte, så du ikke smører støv og skitt tilbake på vinduene.


20.06.2017 06.53.00