Ta knekken på flekken

Vi har vokst opp med kjerringråd og tips som ikke alltid er de beste. Noe som virker på ett plagg kan dessuten bli katastrofe på et annet. Vi har snakket med Malin Skaar, leder for Orkla forbrukerservice og ekspert på flekkfjerning:

– Du bør alltid sjekke vaskelappen for å se produsentens anbefaling og hva plagget er laget av. Inneholder plagget for eksempel ull eller silke må det vaskes forsiktig – uansett hvor lite ull eller silke det er snakk om.

LES OGSÅ: Fjern vanskelige flekker fra ull

Skylling viktig for flekkfjerning

– Er du på farten og ikke har vanlige vaskemuligheter, vil det veldig ofte hjelpe å skylle gjennom flekken i rennende lunkent vann. Unngå kjerringråd som for eksempel salt på rødvin, hvitvin på rødvin osv. Det trekker bare ut fargestoffet og kan etterlate en grålig flekk som er vanskelig å fjerne, fortsetter hun.

Her får du Malins mer spesifikke råd til flekkfjerning:

Løvetann eller gress

Hell litt flytende vaskemiddel rett på flekken. Gni inn med baksiden av en skje og la det virke i en halvtime. Vask deretter med vaskemiddel på så høy temperatur som plagget tåler. Unngå tøymykner sammen med mikrofiber.

Bær

Skyll flekken med så varmt vann som stoffet tåler. Hell litt flytende vaskemiddel rett på flekken og gni det inn. Etter en halvtime vasker du  med et blekemiddelholdig vaskemiddel ved så høy temperatur som tekstilet tåler, helst 60°C. Vanskelige flekker på hvite tekstiler kan blekes bort med Klorin. Les bruksanvisningen og vaskeanvisningen nøye, og bruk aldri ufortynnet Klorin. 

Tyggegummi

Legg plagget i fryseren eller bruk isspray eller isposer for å gjøre flekken hard. Plukk deretter bort det løse. Fukt en klut med white spirit og bløtgjør flekken. NB! Pass på å lufte godt når du jobber med white spirit. Skrap av etter noen minutter og jobb med flekken til alt er borte. Vask deretter med vaskemiddel på maks temperatur av hva plagget tåler. 

Rødvin

Skyll flekken med så varmt vann som tekstilet tåler. Hell litt flytende vaskemiddel rett på flekken. Gni inn og la det virke en halvtimes tid. Vask deretter med et blekemiddelholdig vaskemiddel ved så høy temperatur som mulig, helst 60 grader.

Is

Skyll flekken med så varmt vann som mulig. Hell flytende vaskemiddel rett på flekken, gni det inn og la det virke. Vask deretter med et vaskemiddel på så høy temperatur som stoffet tåler. Tøymykner bør unngås med mikrofiber.

Ketchup

Skyll flekken med så varmt vann som tekstilet tåler. Hell litt flytende vaskemiddel rett på flekken. Gni inn med baksiden av en skje og la det virke i 1/2 time. Vask deretter med et blekemiddelholdig vaskemiddel på så høy temperatur som materialet tåler. Vanskelige flekker vil som regel gå bort ved gjentatt vask med et blekemiddelholdig vaskemiddel. 

Egg

Rester av proteinholdig smuss kan fjernes ved lav temperatur, ikke over 40 grader. Skyll rennende kaldt vann gjennom eggflekken, før du heller på vaskemiddel som du gnir inn og lar virke i tretti minutter. Vask så med vaskemiddel etter anvisning på plagget. 

Beis, oljebasert lakk eller maling

Flekker av maling, beis og lakk bør fjernes før de tørker inn. Fukt en klut med den type tynner som er oppgitt på malingsemballasjen, f.eks. white spirit, og bearbeid malingflekken til den er bløtt opp og mest mulig borte. Bruk en tørr klut til å fjerne fuktigheten. Hell deretter litt flytende vaskemiddel eller Zalo rett på flekken, gni inn og la det virke en stund før du vasker plagget. Zalo må skylles ut før vask i maskin på grunn av fare for overskumming. 

Blod

Friskt blod kan skylles av med kaldt vann. Hell litt flytende vaskemiddel rett på flekken. Vask deretter med vaskemiddel etter vaskeanvisningen, helst på 60 grader.

(Kilde: Lilleborgs kundeprogram www.plusstid.no og Malin Skaar)


08.06.2017 12.57.00