Dette må du vite når du kjøper sko til barn om høsten

  Høsten er årstiden vi elsker for de vakre fargene, men som vi samtidig frykter på grunn av det skiftende og til tider lunefulle været. Vi sier gjerne at «det finnes ikke dårlig vær, bare dårlige klær», og det samme kan sies om sko. Men hva skal man utruste barna med? Høye eller lave sko, gummistøvler eller støvler som også kan brukes om vinteren? Og hva menes egentlig med Gore-Tex og PU?   

  – Velg kraftig såle på skoene

  Barn er ofte ute i all slags vær, og riktig fottøy gjør det morsommere å leke utendørs. Men hvis barna blir kalde på føttene begynner de lettere å fryse på resten av kroppen. Derfor er det viktig å holde føttene varme. I tillegg vil tørre og varme føtter være med på å redusere risikoen for kjedelige høstforkjølelser.

  – Når du skal velge høstsko og støvler til barna, bør du ta hensyn til faktorer som pusteevne, vanntetthet og varmeisolasjon. En kraftig såle kan også være praktisk, særlig mot overgangen til vinter, sier Øystein Skiri, salgssjef for OBS Sport og Fritid.

  Ikke gjør dette med sko til barn

  Godt vedlikehold vil også sørge for at de viktige egenskapene holder gjennom hele sesongen. Du bør fjerne søle og skitt fra sko og støvler som har vært ute i ruskevær, og la dem tørke skikkelig mellom hver gang de skal brukes. En varmluftbasert skotørker kan være en grei investering, hvis det ofte står mange våte sko på hylla.

  Det anbefales derimot ikke å sette sko og støvler med Gore-Tex eller annen membran i tørkeskap. Da risikerer du nemlig at fuktigheten i ytterstoffet trenger inn i selve skoen. Av samme grunn bør du ikke la sko eller støvler stå lenge på gulv med varmekabler, uten å snu dem opp-ned.

   

  Selv om skoen puster vil en del svette og fuktighet absorberes av sokkene. Derfor er det ikke likegyldig hvilke sokker barnet har på seg.

  – Det beste er å velge en ullsokk iblandet noe syntetisk fiber. En slik sokk vil både absorbere svette og fuktighet, men samtidig tørke raskt og holde på varmen. Ull iblandet syntetfiber er mer slitesterkt enn ren ull, mens hundre prosent ull er varmere, forklarer Skiri.

  Til tross for mange gode råd kan det likevel være vanskelig å vite hvilke sko eller støvler man bør ta på fra dag til dag når været er skiftende.

  Huskeliste for valg av sko og støvler

  Når det er vått og varmt: Velg lette, vanntette  sko med Gore-tex eller annen vanntett og pustende membran. For aktive barn finnes det flere fritidssko i Gore-tex på markedet, med mange av de samme egenskapene som en joggesko. Gummistøvler med lavt eller høyt skaft kan også fungere fint. Velg en tynn ullsokk iblandet syntetfiber for best samspill mellom sokk og skotøy.

  Når det er tørt og varmt: Velg sandaler eller tøysko med gode pusteegenskaper. Lette sko i Gore-tex eller annen membran som puster godt kan også være et godt valg. I varmt vær kan det være lurt å bruke en  innleggssåle med antibakterielle egenskaper, siden barna svetter mer på føttene når det er varmt. Velg en tynn ullsokk iblandet syntetfiber.

  Når det er vått og kaldt: Velg vanntette og pustende sko eler støvler med Gore-tex eller annen membran. Velg gjerne høye fremfor lave sko. Gummistøvler gir absolutt vanntetthet, men puster ikke. Gummistøvlene bør være fôret for ekstra varme. Velg en tynn ullsokk iblandet syntetfiber om skoene har varm fôring, eller en tykkere sokk i gummistøvler. Er det ekstra kaldt gir rene ullsokker den aller beste varmen.

  Når det er tørt og kaldt: Velg sko eller støvler med varmt fôr, som dekker godt over ankelen, gjerne Gore-tex eller Thermo. Thermostøvler i PU er veldig lette på foten, isolerer godt mot kulde og og holder på varmen. Velg ullsokker iblandet syntetfiber, eller ren ull hvis det er ekstra kaldt.

  Gore-Tex eller PU?

  • Gore-tex er en membran som er vanntett, men pustende. Merkevaren «Gore-Tex» er den mest kjente innfor membraner og brukes av de fleste klær- og skoprodusentene. Det finnes flere gore-tex membraner som har ulike egenskaper til både klær og sko.

  • PU eller Polyuretan er et syntetisk skummateriale som er både kuldeisolerende og varmeisolerende. Det er et fleksibelt og slitesterkt materiale med lang holdbarhet som er mye lettere enn materialet i tradisjonelle gummistøvler og PVC-støvler. Støvler i PU tempererer godt og gir avkjølte føtter på sommeren, og varme føtter om vinteren.

  Forbrukerrådets kjøpetips:

  • Velg riktig størrelse: Kjøp sko og støvler litt for store. Barns føtter vokser raskt, det bør være plass til en ekstra såle og eventuelt et par tykke sokker, og romslige støvler generelt varmere enn trange støvler.

  • Velg såle med god friksjon: Sjekk at yttersålen har kraftig mønster med skarpe avslutninger, og at gummien er så myk som mulig.

  • Test brukervennlighet: Sjekk at skoen er grei å ta av og på, og at borrelås, remmer eller andre festemekanismer er enkle å bruke. Ideelt sett bør barnet selv klare å ta skoen av og på.

  • Bruk ullsokker: Ull har evnen til å isolere også når den er fuktig, i motsetning til bomull. Bruk derfor ullsokker, i hvert fall når det er kaldt ute.

  • Spør om sko og støvler er vanntette: Hvis butikken opplyser at de er vanntette, bør du returnere dem om det skulle vise seg at de ikke er det. Gore-Tex er blant membran-produsentene som garanterer vanntetthet, og lover nytt produkt eller pengene tilbake, hvis produktet lekker.

  Kilde: forbrukerrådet.no