10 tips mot svette sommersko

  1. Bytt sko 

  Prøv å ikke gå i samme sko hver dag. Bytt mellom flere par, slik at skoene rekker tørke ordentlig opp mellom bruk. 

  2. Luft dem godt

  Ta gjerne ut sålen iblant, og la skoene få stå og lufte seg utendørs. 

  3. Bruk sokker

  Selv om det er deilig å gå barbeint i skoene, er det smart å la være. Et par lave sneakersokker eller tynne ballerinasokker vil gi mindre fotsvette, og dermed mindre lukt. Med mindre det gjelder sandaler, selvsagt – da kan du med fordel la sokkene få fri.

  4. Deo-kuler

  Du kan få kjøpt deodoriserende kuler til å ha i skoene, som vil bytte ut fotlukten med en feiende frisk en. Kjøp gjerne flere par av disse, slik at du har til alle favorittskoene når de ikke er i bruk.

  5. Reduser fotsvetten

  Jo mer du svetter på føttene, jo mer vil skoene dine lukte. Men det finnes antiperspirerende hånd- og fotkremer som demper utskillelsen av svette fra føttene, akkurat som under armene. Disse finner du på apoteket.  

  6. Vask føttene i grønnsåpe- eller eddikvann

  Et annet tips for å begrense fotsvette er å vaske føttene ofte, gjerne i grønnsåpevann eller kaldt eddikvann. 

  7. Dryss med talkum

  Et dryss med talkum vil suge opp svette og forhindre at den setter seg i skoene.

  8. Frys ned skoene

  Putt skoene i en plastpose og legg den i fryseren natten over. Det tar knekken på bakteriene som gir vond lukt. 

  9. Dryss med natron

  Natron kan også hjelpe mot sur lukt. Dryss natron på innsiden av skoene, la dem stå natten over, og støvsug det bort dagen etter.

  10. Fresh opp med sitrus

  Rasp litt appelsin-, sitron- eller limeskall, og legge dette i skoene over natten. Dette skal gi skoene dine en frisk sitrusduft.

  Slik vasker du skoene

  De fleste sko som er laget av stoff kan vaskes også. Skinnsko bør du nøye deg med å børste og pusse, men ofte kan det hjelpe å ta ut sålen og vaske disse på ullprogram i vaskemaskinen. 

  LES OGSÅ: Så ofte må du vaske dynene.

  Mange gir joggeskoene en omgang i vaskemaskinen, men Löplabbet anbefaler å alltid prøve å håndvaske dem først, på følgende måte: 

  • Børst skoene rene for søle.

  • Skrubb dem innvendig og utvendig med en oppvaskbørste med Milo.

  • Skyll dem godt, slik at du får bort alle såperester.

  • Tørk over med en våt klut.

  Er det tøysko som skal vaskes bør du bruke denne metoden, ifølge kk.no:

  • Fyll en vask eller bøtte med varmt vann og litt mildt vaskemiddel.

  • Hold skoen over vannet (ikke dypp den nedi), dypp en skobørste eller tannbørste i såpevannet, og skrubb skoens overflate med denne. Fortsett til alt smuss er skrubbet vekk.

  • Skyll med rent vann.

  • Når skoene er vasket og skylt kan du legge dem på et håndkle, og bruke håndkleet til å presse ut så mye vann som mulig fra skoene. 

  Som sagt er det mange som putter dem i vaskemaskinen også, selv om det er risikabelt. Stoffet kan nemlig krympe og lim og sømmer kan løsne, men i mange tilfeller går det helt bra. 

  Löplabbet anbefaler følgende metode for vask av joggesko i maskinen, men understreker at du mister all reklamasjonsrett om du gjør det, siden det ikke anbefales av produsentene. Andre typer tøysko kan også vaskes på denne måten:

  • Ta ut lisser og såler, og putt dem i en vaskepose eller et putevar. Gjør det samme med skoene. 

  • Vask dem på ullprogram på maks 40 grader, og gjerne sammen med et par tykke håndklær, slik at de ikke får fullt så mye juling inne i maskintrommelen.

  • Sett ned farten på sentrifugeringen til et minimum.

  Om det er hvite sko som skal vaskes, er det viktig at du bruker et vaskemiddel uten klor og blekemidler, det kan paradoksalt nok få stoffet til å gulne.

  (Kilder: kk.no, loplabbet.no, abcnyheter.no, ut.no, iForm)