Slik velger du innesko til barnehagen

  Mye skal kjøpes inn til barnehagestart. Barnet trenger ulltøy, en god dress, regntøy og støvler, men glem heller ikke et par gode innesko. Barnehagebarn tilbringer mange timer innendørs hver uke, og da er det viktig å investere i godt fottøy.

  Skal barnet velge selv, er sjansen stor for at utseende eller hvor fint skoen blinker blir avgjørende. Et par rosa tøfler med prinsesser eller blå sjørøversko frister ganske sikkert mer enn kjedelige, ensfargede sko, men husk at det er dere voksne som må ta valget. Det er fullt mulig å finne et par som begge blir fornøyde med.

   – Innesko skal sitte godt

  – Når du skal kjøpe innesko til barna til barnehagen eller skolen, er det aller viktigst at du finner et par sko som sitter skikkelig på foten. De skal være store nok til at de ikke klemmer føttene og tærne, men samtidig ikke så store at barna snubler i dem, sier Ivan Hvid. Han er spesialist i barneortopedi. 

  Hvid forteller at det er mange myter knyttet til barn og sko, og at det å kjøpe gode sko til barna i virkeligheten er mye enklere enn mange tror. 

  Vanlig med plattfot

  Det er for eksempel ingen grunn til å lete etter sko som gir støtte oppover foten dersom barnet ikke har problemer med å holde balansen. Dette gjelder blant annet de barna som er plattfot.

  – Det er helt normalt at barn per definisjon er plattfot frem til åtteårsalder. Barna har det vi kaller fleksibel plattfot, sier Hvid.

  Mens man tidligere behandlet selv små barn med fotseng (tilpasset innleggssåle) mot plattfot, har man nå gått helt bort fra dette. 

  – Man så ingen bedring etter slik behandling, og det er også en viss sjanse for at skaden blir verre. I dag behandles derfor kun barn som har smerteproblemer med fotseng mot plattfot, sier Hvid.

  Velg gjerne joggesko som innesko

  Sannheten er altså at du egentlig ikke kan gjøre så mye galt når du kjøper innesko til barna, men styr gjerne unna tradisjonelle tøfler og clogs. Disse sitter som regel for dårlig på foten til at barnet kan bevege seg uten å snuble.

  – Joggesko vil derimot være et godt valg. Dette er sko som sitter skikkelig på foten når barnet leker, sier Hvid.

  Et par gode sandaler kan også være et godt alternativ, og de finnes jo heldigvis både med blinking, bamser og biler.