9 solkremtips

Her er våre 9 beste tips til hvordan du beskytter deg best mulig i solen:

1. Bruk nok solkrem

De fleste bruker for lite solkrem. Et voksent menneske skal bruke omtrent en håndfull til hele kroppen. Dette tilsvarer rundt 30–40 ml.

2. Velg riktig faktor

Kreftforeningen anbefaler at man bruker en solkrem med minst faktor 15, men bruk gjerne høyere om du oppholder deg lenge i direkte sol.

3. Smør deg flere ganger

Bading, svetting og aktivitet kan gjøre at solkremen mister effekten i løpet av dagen. Smør deg helst annenhver time når du er ute.

4. Smør deg før du går ut i sola

Du skal helst smøre deg med solkrem ca. 30 minutter før du går ut i sola, slik at den får tid til å trekke godt inn i huden. På særlig utsatte steder kan du gjerne smøre to ganger før du går ut, med ca. 30 minutters mellomrom.

5. Solkremen kan gå ut på dato

Noen solkremer er merket med «best før»-dato, men det er egentlig enda viktigere å gjøre seg kjent med annet lite symbol på baksiden. Se etter et krukkesymbol med tall. Om det for eksempel står «12M» på krukken, betyr det at solkremen er holdbar i 12 måneder etter åpning. En uåpnet solkrem vil i teorien kunne holde seg svært godt. Et ekstra lite tips, er å skrive åpningsdatoen på solkremen, så har du full oversikt! Solkremen skal ellers oppbevares tørt og litt kjølig. Om du er usikker på når kremen er åpnet eller om den har vært riktig oppbevart, kan du sjekke konsistens og lukt. Den vil også miste noe av effekten over tid, så smør gjerne litt oftere – eller kjøp en ny for å være på den sikre siden.

6. Smør deg selv om det er overskyet

Faktisk kan så mye som 90 % av UV-strålene trenge gjennom når det er lett overskyet. Smør deg derfor godt, selv om været ikke er helt strålende.

7. Ta pauser fra sola

Selv med god solkrem, er det lurt å ta noen pauser underveis. Dette gjelder særlig når sola står høyest på himmelen. En god tommelfingerregel er å være ekstra forsiktig mellom kl. 12.00 og kl. 15.00.

8. Bruk annen solskjerming i tillegg

Om du vet at du skal være lenge i sola, anbefaler vi å ha annen beskyttelse i tillegg til solkrem. Klær, solhatt og solbriller gjør det lettere å unngå å bli brent. Og kanskje det hadde vært greit med en parasoll i hagen?

9. Når uhellet er ute

Om du allikevel har blitt solbrent, er det først og fremst viktig å fjerne seg fra sola med en gang du oppdager tegn på solbrenthet. En kald dusj, rik fuktighetskrem eller after sun kan lindre litt, og du bør holde deg helt unna sola i noen dager. Om du må være utendørs en liten periode, bør du beskytte deg med klær som dekker det brente området.

Vi ønsker alle en god og trygg sommer!

obs_sommer_solkrem3.png

 


02.06.2020 08.49.00