Den store sparkesykkel-guiden

    Sparkesykkel er gøy og praktisk for både store og små. Men hvilken type skal du velge? Her er svarene!

    Når barnet ditt har lært å gå, kan det i praksis få sin første sparkesykkel. En ting er at det er gøy, en annen er at det er en kjempefin måte å trene opp både motorikk og balanse på.

    Men det er like gøy for større barn og ungdommer også. Sparkesykkelen er en fin måte å komme seg fram på, og de unge kan ha det kult og få fin trening ved å lære seg triks.

    Det kan være lurt å ha noen momenter i bakhodet når du skal kjøpe sparkesykkel:

    Hvem skal bruke sykkelen? Skal den bare brukes som fremkomstmiddel, eller til lek og triksing? Skal sparkesykkelen transporteres mye rundt omkring? Er det aktuelt at flere barn i forskjellig alder og høyde bruker sykkelen?

    Sparkesykkel til de minste

    Sparkesyklene til de aller minste er laget slik at de triller saktere enn sykler til større barn. Dette gjør syklingen tryggere.

    Det går an å starte med en tohjulssykkel for de aller minste, men dette er mer krevende. Det kan føles lettere og tryggere for de små med en sparkesykkel som har tre hjul. Dette gir god balanse og gjør sykkelen lettere å styre.

    TIPS: Slik lærer du barna å sykle!

    Sparkesykler til de minste har små hjul, og det er viktig: Farten blir nemlig høyere jo større hjulene er.

    En sparkesykkel med bakbrems gjør at sykkelen lett kan bremses av små ben – i teorien. Men i begynnelsen bruker de små gjerne å bremse ved å skrubbe skoen i bakken, så det er lurt å ta på dem sko som det ikke er så nøye med mens de prøver seg frem.

    Jo lettere sykkelen er, jo bedre er det for de minste. Da blir den mest mulig håndterlig. Du kan velge mellom regulerbar eller fast høyde på styret. Skal sykkelen brukes etter hvert som barnet vokser, eller om flere barn i forskjellig høyde skal bruke den, kan det være fint med et regulerbart styre.

    Sparkesyklene til de minste selges i både fast og sammenleggbar form.

    Sparkesykler for større barn

    For større barn er det morsomt og spennende å gå over til tohjuls sparkesykkel. Noen er klare for dette tidlig, andre senere. Men fra ca fem års alder kan en tohjuling være aktuelt. Har barnet vært glad i sparkesykkelen sin fram til nå, kan du være rimelig sikker på at den nye tohjulingen ikke kommer til å bli mindre brukt. 

    Den nye sykkelen triller litt fortere enn den gamle, og brukes gjerne på større distanser. Da kan det lønne seg å tenke på kvalitet og holdbarhet og ikke bare pris når sykkelen skal kjøpes. Som andre sparkesykler får du også kjøpt disse både i hel og sammenleggbar form.

    Lek og triksing

    Blant litt større barn (fra ca 8 år) og ungdommer, er det veldig populært å trikse med sparkesykkel, i stedet for å bruke for eksempel skateboard. En triksesykkel er en sparkesykkel som er robust konstruert for å tåle triksing, hopping og tøff lek. En vanlig sparkesykkel er lite egnet på ramper og til triks. Den vil etter hvert gå i stykker.

    En triksesykkel kan derimot brukes både til tøff lek og til transport mellom hjem og skole, trening og annet. Det kan for mange være lurt å kjøpe en triksesykkel med det samme, men det er viktig å være oppmerksom på at denne sykkeltypen vanligvis ikke kan slås sammen eller reguleres i høyden.     

    Prisene på triksesykler varierer ganske sterkt, etter hva slags materialer som er brukt, vekt og styrke.

    Raskere transport med sparkesykkel

    Voksne eller ungdommer som først og fremst trenger sparkesykkel til rask transport mellom skole, jobb og fritidsaktiviteter, trenger en sykkel med store hjul. Store hjul triller fortere enn små, og krever mindre energi for å skape fart. De store hjulene er også mer behagelige på veier med ujevnheter.

    Det er ingen ting i veien for å kjøpe en sammenleggbar sykkel selv om den har store hjul. Skal du ha med sykkelen på tog eller buss, er det en enkel sak å slå den sammen.

    Husk å bruke hjelm!

    Uansett hvem som skal bruke sparkesykkel, er det like viktig med hjelm her som ved sykling på vanlig sykkel.

    Ifølge Tidsskrift for den norske Legeforening har en undersøkelse vist at antallet skader ved sparkesykkelbruk var færre enn ved bruk av rulleskøyter og rullebrett. «Vi tilrår likevel bruk av håndleddsbekyttelse og hjelm. Sparkesykler bør ikke brukes i trafikken», står det i tidsskriftet.

    Vedlikehold av sparkesykkelen

    Sparkesykler krever vedlikehold for å vare lenge, akkurat som vanlige sykler. Spyl sykkelen hvis den har vært ute i sand og søle, la den tørke og oppbevar den på et tørt sted. Å la den ligge ute i allslags vær vil forkorte levetiden til de fleste sparkesykler betraktelig.

    TIPS: Slik tar du vare på sykkelen din.

    En triksesykkel er ekstra utsatt for belastninger, selv om den er konstruert for å tåle langt mer enn en vanlig sparkesykkel. Sjekk hjul, bolter og kulelagre regelmessig. Skru til boltene hvis de virker løse.

    (Kilder: Norges Sparkesykkelforbund, helsedirektoratet.no, micro-scooters.co.uk, Tidsskrift for den norske Legeforening)