Forleng sykkelens levetid

– Det løpende vedlikeholdet av sykkelen er viktig, og du kan fint klare det selv. Å ta godt vare på sykkelen er både et spørsmål om å forlenge levetiden og bedre sikkerheten, sier kategorisjef for sport i Coop, Tom-Erik Seim. 

En årlig vårrengjøring med påfølgende smøring av kjede, gir og bremser er det noen legger i å ta vare på sykkelen. Andre, som Seim, vil anbefale en jevnere innsats.

– Det finnes gode produkter som hjelper deg med dette arbeidet. Vaskemidler, rensesprayer og oljer er det du trenger for å holde sykkelen i orden på en enkel måte, sier Seim.

 Vask sykkelen ofte 

 Ifølge sykkeleksperten har vær, klima og hvordan du oppbevarer sykkelen, en del å si for vedlikeholdet. En sykkel som parkeres innendørs vil være mindre utsatt for rust enn en som står ute i all slags vær. Bor du ved sjøen, vil sykkelen din være ekstra utsatt. Etter en tur i regnvær trenger sykkelen en vask for å få bort skitt og søle. Mange tar i bruk en gammel oppvaskbørste for å å komme til alle steder, men det finnes også spesialbørster å få kjøpt.

– Skitten sliter på gir og bremser, og kan føre til at teknikken kommer litt ut av posisjon, noe som kan være en sikkerhetsrisiko. Dekkene bør også spyles for å forebygge punktering. Sand og annen smuss som sniker seg inn mellom felg og dekk kan forårsake hull i slangen, forteller Seim.

Smøring beskytter sykkelen

 Etter vask, og eventuell rens, er det viktig å smøre opp delene. Sprayen TF2 inneholder teflon, slik at den beskytter ekstra mot at skitt og partikler fester seg.

– Det finnes også flere andre spesialprodukter, som rensespray for skivebremser. Når det skriker i bremsene, kan det være skitt som forårsaker det. Kjederens, som gjør det enklere å fjerne gammel olje fra kjedet, kan også være lurt å bruke innimellom, før påføring av ny olje, mener Seim.

Olje i form av spray er ofte enklest, for det kan være vanskelig å komme til mange steder. Og visste du at det finnes sykkelolje for både tørt og vått føre?  Er det veldig vått og grisete vær, trenger sykkelen litt ekstra beskyttelse.

– Uten godt vedlikehold vil sykkelen slites mye mer, og rustprosessen vil gå fortere Det er utvilsomt lønnsomt å satse på vedlikeholdet, og blir det fast rutine, tar det heller ikke mye tid, sier Seim.